Braşov

articolul anterior articolul urmator

Repartitoarele de căldură, obligatorii de la 1 ianuarie. Cine ar putea da amenzi celor care nu le au

3
20 Oct 2021 08:48:34
Autor: Ioan Buciumar
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie FOTO Monitorul de Botoşani
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie FOTO Monitorul de Botoşani

Chiar dacă repartitoarele de căldură sunt obligatorii de la 1 ianuarie 2022, încă nu se ştie cine ar putea aplica sancţiunile în cazul celor care nu se conformează.

De la 1 ianuarie 2022, repartitoarele de căldură devin obligatorii pentru locuinţele branşate la sistemele centralizate de termoficare din România. Cei care nu vor avea repartitoare de căldură în prima zi a anului viitor riscă să fie sancţionaţi, potrivit legii. 
 
„Legea 325 s-a modificat şi prevede obligativitatea ca toţi consumatorii branşaţi la sistemul de termoficare, în România, nu doar în Braşov, să aibă montate repartitoare de costuri”, a explicat directorul Serviciului Public Local de Termoficare (SPLT) Braşov, Mircea Marin. 
 
Serviciile de termoficare nu sunt abilitate să monteze asemenea repartitoare, iar la Braşov există o singură firmă acreditată pentru această operaţiune. 
 
„Serviciul Public Local de Termoficare nu este abilitat şi nici nu ar avea cum să fie abilitat în a monta astfel de repartitoare pentru că, practic, ar apărea un conflict de interese dacă SPLT le-ar monta, SPLT le citeşte, SPLT le facturează, SPLT le încasează”, a mai spus Mircea Marin. 
 
Astfel, există temerea că preţurile vor creşte îngrijorător, odată cu apropierea termenului limită pentru montarea repartitoarelor. Costurile sunt foarte ridicate chiar şi în acest moment, mai ales că, într-un apartament cu 3 camere există, de obicei, minim 5 calorifere şi pe fiecare dintre acestea trebuie să fie montat un repartitor. 
 
„Eu am 7 calorifere la un apartament cu trei camere, pentru că avem bucătăria, două băi şi un calorifer pe hol. Sunt pensionară, sunt văduvă şi, dacă ar trebui să plătesc şi numai 700 de lei pentru repartitoare, nu aş mai avea bani de medicamente sau de pastile”, spune o braşoveancă.  
 
Mai mult, pe lângă costurile de instalare, vor exista şi unele de exploatare. În fiecare lună, pentru citirea acestor contoare, consumatorii vor plăti o anumită sumă. 
 
Cele care ar trebui să dea aceste amenzi sunt primăriile. Singura structură care ar putea aplica amenzi în această situaţie pare să fie Poliţia Locală, însă agenţii nu pot intra în case să verifice dacă există sau nu repartitoare. 
 
Deocamdată, legea nu are norme de aplicare, astfel că nu se ştie cine şi cum va controla dacă există repartitoare de căldură într-un apartament. La sfârşitul acestei săptămâni ar trebui, însă, să apară şi aceste norme. 
 
Vă mai recomandăm:
 
Ce i-a transmis filosoful Mihai Şora preotului care l-a atacat pe reţelele de socializare
 
Sprijin pentru militarii trecuţi în rezervă sau în retragere. La cine pot apela aceştia

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Florin Oprea
20.10.2021, 08:54:48

Legea nu obligă să ai repartitoare, trebuie să ai dispozitive de măsură a energiei/contoare. Repartitoarele nu sunt, șmecherii de la firmele interesate au impus echivalența. Toate blocurile au contoare de căldură. Un avocat bun ar face bani și i-ar întoarce cu roadele în sus pe șmecherași.

lucian Marius
20.10.2021, 10:54:55

Astia tot bat apa-n piua cu repartitoare si in toate imeginile care le-am vazut nu sunt repartitoare In poze sunt robinete termostatice lucru total diferit.Repartitoarele arata altfel si se pun pe mijlocul caloriferului in general.

+12 (12 voturi)
Andrew Smith
20.10.2021, 14:29:25

Pentru placerea dumneavoastra puteti monitoriza live activitatea postacilor antivaccinisti pe forumurile Adevarul, vizitand: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Enjoy! [daca exista nume de antivaccinisti sarguinciosi, care nu se regasesc in graficul respectiv, Vocea Mantuitorului asteapta sugestii]

+8 (8 voturi)
Modifică Setările