Rezervaţia de la Zărneşti are noi locatari: o ursoaică şi cei doi pui ai ei care au dat iama de mai multe ori în gospodăriile oamenilor din Cheia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ursoaica cobora aproape zilnic în gospodăriile oamenilor. A fost dusă de mai multe ori în pădure, dar nu s-a putut adapta. Singura soluţie a fost aducerea ei şi a celor doi pui în Rezervaţia de la Zărneşti.

Ursoaica a fost adusă din zona Cheia. De câteva luni cobora în gospodăriile oamenilor în căutare de hrană. A fpst relocată de mai multe ori, dar de fiecare dată s-a întors printre oameni. Specialiştii au decis că nu se mai poate adapta în pădure şi au decis să o aducă în Rezervaţia de la Zărneşti, inainte ca să rănească pe cineva. Aici va fi alături de cei doi pui ai ei.

Potrivit reprezentanţilor Rezervaţiei de la Zărneşti, ursoaica are aproximativ 5-6 ani, iar puii au 4 luni. Urmează să fie cu toţii supuşi unui control medical amănunţit. Imediat după ce vor ieşi din carantină, ursoaica şi puii vor fi transferaţi într-un ţarc numai al lor cu tufişuri şi copaci ca să se poată juca. 

Ursoaica şi puii ei se alătură celor 87 de urşi trăiesc acum liniştiţi şi ocrotiţi de lege la Zărneşti, în judeţul Braşov. Rezervaţia este cea mai mare din Europa de Est. Se întinde pe 69 de hectare şi poartă numele LiBEARty. Înfiinţarea Rezervaţiei de la Zărneşti a fost inspirată de povestea unui urs chinuit care a murit înainte să mai poată gusta savoarea libertăţii. Ursoaica Maia a fost cea care a inspirat-o pe Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei «Milioane de Prieteni», să înfiinţeze rezervaţia. În 1998, Maia era ţinută într-o cuşcă la un restaurant din Bran. Ajunsese, practic, să-şi mănânce lăbuţa. Reprezentanţii asociaţiei au tratat-o şi i-au dus mâncare în fiecare zi timp de câţiva ani. Din păcate, Maia a murit înainte să ajungă în rezervaţia care a luat fiinţă în 2005.

 Animalele au bârloguri şi „piscine", iar mâncarea le este plasată în anumite locuri, astfel încât animalul să facă efortul s-o caute. Rezevaţia este deschisă  de marţi până duminică, iar turiştii o pot vizita însoţiţi de ghid. Un bilet de intrare este 40 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii.

Rezervaţia a fost inclusă într-un top al celor mai frumoase destinaţii europene de către cel mai important site de călătorii din lume, Trip Advisor. PreşedinteleTripAdvisor, Marc Charron, a trimis la Braşov un certificat de excelenţă pentru rezervaţie. Trip Advisor este pe locul 2 în lume ca şi aplicaţie pe Facebook, având peste 60 milioane de utilizatori unici pe lună. Pe site au fost postate review-uri în aproape 96% din ţările lumii. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite