Braşov

articolul anterior articolul urmator

Sală polivalentă de 19 milioane de euro, construită în câmp, la Sfântu Gheorghe, un oraş cu doar 56.000 de locuitori

15
25 Jun 2017 10:51:03
Autor: Simona Suciu
Sala Polivalentă a costat 19 milioane de euro. FOTO Simona Suciu.
Sala Polivalentă a costat 19 milioane de euro. FOTO Simona Suciu.

Banii pentru Sala Polivalentă din Sfântu Gheorghe (Covasna) au venit de la Compania Naţională de Investiţii. A costat mai mult decât cea de la Cluj care are o capacitate dublă. Sala este finalizată şi urmează să fie dată în folosinţă anul acesta.

Sala Polivalentă din Sfântu Gheorghe are 3.000 de locuri, două săli de conferinţe, zonă de interviuri pentru sportivi, şase vestiare, dar şi cabinet medical, sală de fitness, de dans şi aerobic. Există şi o sală de antrenament, dar şi spaţii administrative. De asemenea, s-a amenajat şi o parcare de 450 locuri pentru maşini. Sala are şi două lifturi pentru deplasarea persoanelor cu handicap locomotor. Poate fi folosită şi pentru spectacole. Investiţia este de 19 milioane de euro bani veniţi de la Compania Naţională de Investiţii. Sala de sport este construită în câmp, la ieşirea spre Miercurea Ciuc.

Nu prea are utilitate

Că sala din Sfântu Gheorghe este una foarte modernă nu mai este niciun secret. Nici Sala Sporturtilor de la Braşov nu este atât de modernă. Transformarea acesteia din urmă a costat 14 milioane de lei (aproximativ 3,5 milioane de euro) şi are 1.700 de locuri. E drept, construcţia din Braşov exista deja din anii comunismului. Dar, spre comparaţie, Sala Polivalentă din Cluj, care are 7.000 de locuri, mai mult decât dublu, a costat 16 milioane de euro.

Sfântu Gheorghe este un oraş cu 56.000 de locuitori. Singura echipă cu performanţe naţionale este cea feminină de baschet, care a fost vice-campioană naţională şi a cucerit şi Cupa României. Noua sală de sport este omologată de patru federaţii, respectiv de baschet, handbal, futsal şi hochei. De asemenea, echipa de hochei a oraşului aduce performanţe, dar sala nu are patinoar, cel puţin deocamdată. Sunt promisiuni că s-ar putea amenaja unul, dar acesta va fi de agrement, pentru că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru un patinoar de competiţii. Este adevărat că patinoarul, dacă va fi amenajat, va putea fi folosit şi pentru antrenamentele echipelor de juniori.

De asemenea, trebuie spus că la Sfântu Gheorghe există deja o sală cu 1.000 de locuri pentru spectatori.  

„Este un vis mare al meu şi cred că al cetăţenilor din oraş şi nu numai realizarea acestei arene sportive, care va fi cea mai frumoasă din ţară. Vrem să să promovăm cât mai mult sportul deoarece o societate sănătoasă înseamnă oameni sănătoşi care fac sport. Eu îmi doresc foarte mult să creăm o infrastructură în Sfântu Gheorghe atrăgătoare pentru tineri“, a declarat Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe.

Sala Polivalentă este gata şi va fi deschisă anul acesta. Lucrările au durat doi ani. Nu s-a anunţat însă data exactă. Mai sunt de remediat mici probleme până când Primăria urmează să o preia de la Compania Naţională de Investiţii.

Reacţia localnicilor

Locuitorii din Sfântu Gheorghe nu sunt convinşi că sala trebuia să fie prioritatea oraşului. „Noi ne zbatem pentru locuri de muncă, salariile sunt mici, de infrastructură nu mai vorbim că nici drumuri de avem. Erau mult mai multe de făcut înainte de această sală. A şi costat foarte mult şi nu cred că va fi vreodată rentabilă“, a spus Janos Cseke, localnic din Sfântu Gheorghe.

„Nu este o investiţie rea, dar a costat enorm de mult. Cu 19 milioane de euro puteam reara toate drumurile. Infrastructura este foarte importantă. Degeaba ai o sală frumoasă, construită în câmp, dacă până ajungi la ea îţi rupi maşina în gropi“, a spus Maria Benedek.

„Avem staţiuni care au fost celebre pe vremea comunismului şi care acum sunt paragină. Acestea ar fi trebuit refăcute. Turismul medical este în creşterea, iar Covasna este renumită pentru apele minerale. Aici ar fi trebuit investit pentru a aduce locuri de muncă şi venituri la nivelul judeţului. Eu nu văd rostul acestei săli, mai ales că mai există una în oraş“, spune şi Mihaly Şandor, localnic.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

joe joe
25.06.2017, 12:41:56

Si uite asa dezinformam poporul, ca asa-i la moda. In primul rand sala nu e in camp...e la periferia orasului. Se ajunge acolo chiar si pe jos, in cateva minute. Totusi, nu vorbim de o metropola de milioane de hectare. Ca in orice oras din Vest, civilizat, arenele sportive nu se construiesc in centru, ca sa atraga trafic, si sa sufoce orasul. Asta e gandire primitiva, comunista, de taran (aluzie la autorul articolului). Drumurile din oras sunt foarte bune. SI, in general, Sfantu Gheorghe arata ca un oras din Austria. Tot centrul a fost reconstruit, zonele periferice cu blocuri au fost amenajate impecabil, fara mobilier stradal ieftin, fara cabluri atarnand pe stalpuri, totul super civilizat. Primarul a facut cu bugetul limitat, pe care l-a avut, maxim din ceea ce s-a putut omeneste. Fara furturi, ca in 90% din primariile oraselor din Romania. Ca tanti X sau Y nu are loc de munca e strict problema ei. Banii erau de la CNI nu de la Primarie, si erau destinate infrastructurii sportive, nu ca sa-i dea de munca la trantori. Asa cum s-a facut stadionul din Craiova, Tg. Jiu, si altele.....

-2 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
25.06.2017, 13:25:16

Comentariu considerat abuziv.

Brumă Emilian
25.06.2017, 15:32:59

Da' halatu'? Cât e halatu'? Tu înțelegi că sala asta de 3000 de locuri costă mai mult decât cea din Cluj de 8500 locuri, în prezent extinsă la 10000? Iar distanța față de centru de parcurge în câteva minute doar cu mașina! E pusă la vreo 3 km de centrul comercial de la periferia orașului spre direcția M. Ciuc!!! Nu proști lumea, unii ne mai plimbăm prin țară! Da, e un lucru bun făcut, ce e supărător e prețul! Plus poziționarea. Prietenia lu' Kereștoy cu pesedeii, anatema voastră, vă face și pe voi, secuii de rând,să vă transformați în postaci inepți asemenători cu idioții de pe forumul DCNews.ro! Într-o vreme era mai de înțeles cu voi, de puțin timp a dat strechia în voi!

+2 (6 voturi)
joe joe
25.06.2017, 15:48:34

Vorbesti de secui, dar de la orele de limba romana de ce ai chiulit?

-2 (4 voturi)
M Costi
25.06.2017, 15:47:09

@Simona Suciu - O sala polivalenta de 3000 de locuri intr-un oras de 56000 locuitori nu este o exagerare ! In plus , intr-o sala polivalenta pot fi organizate si altfel de evenimente decat competitiile sportive. Trebuie sa gândim pe termen mediu si lung , nu doar de azi pe maine. Iar amplasarea salii nu este chiar "in camp", este intradevar la marginea orasului Sfantu Gheorghe , in imediata apropiere a drumului national spre Tusnad si Miercurea Ciuc , acolo unde , probabil , primaria a avut teren disponibil. Cat despre modul cum este gospodarit orasul Sfantu Gheorghe , cred ca poate fi un model pentru orasele din Romania , strazile si trotuarele sunt reparate , exista locuri de parcare , se acorda o atentie deosebita curateniei stradale , inclusiv in cartierele periferice. Iar lucrurile acestea le-am vazut cu ochii mei . Si inca ceva : Desi maghiarii sunt cca 65-70 % din populatia orasului , ca roman aflat cu probleme profesionale in zona , n-am simtit deloc ca ar fi vreo tensiune interetnica , oriunde m-am dus m-am descurcat foarte bine in limba romana , absolut toti maghiarii cu care am venit in contact ( la firme , in magazine , la muzee , in piata etc ) s-au straduit si mi-au raspuns in limba romana. P.S. 1. Investitia Companie Nationale de Investitii trebuie promovata in mass media , nu denigrata , faptul ca se fac investitii si in Har-Cov este un nou argument ca Statul Roman n-a marginalizat zona locuita majoritar de maghiari , un contra-argument puternic in combaterea extremistilor maghiari , care se auto-victimizeaza de cate ori au ocazia. 2. Am avut ocazia sa vad si statiunile Sugas-Bai si Valcele , ambele aflate in apropiere de Sfantu Gheorghe. Nu mai sunt ce erau altadata insa in ambele s-au facut investitii importante in ultimii ani , le recomand tuturor celor care au drum prin zona.

0 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările