Secretele căsniciei de durată. Concepte învechite, redefinite de experţi: „Fiecare contribuie la tot ce înseamnă familie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comunicarea şi micile gesturi de afecţiuni sunt cruciale într-o căsnicie. FOTOShutterstock.
Comunicarea şi micile gesturi de afecţiuni sunt cruciale într-o căsnicie. FOTOShutterstock.

Iubirea nu este suficientă pentru o căsnicie care să dureze o viaţă. Trebuie făcute eforturi pentru o relaţie reuşită, în sensul punerii partenerului pe primul plan, a artei compromisului şi a atenţiei permanente asupra relaţiei.

Chiar dacă poate suna pragmatic, o căsnicie este un parteneriat în care cei doi soţi sunt egali. „Într-o căsnicie solidă soţii sunt egali. Nu trebuie ca bărbatul să gândească că femeia este cea care ţine casa, găteşte, spală, face curat şi are grijă de copii. Femeia nu trebuie să se bazeze pe faptul că bărbatul aduce bani în casă, este responsabil de bunăstarea familiei. Aceste concepte sunt învechite. Soţii sunt parteneri şi fiecare contribuie la tot ce înseambă familie, de la veniturile care intră în casă, la educaţia copiilor şi la treburile casnice“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Nu criticaţi prea mult şi faceţi compromisuri

Într-o relaţie este foarte important să nu căutăm mereu defecte. „Nimeni nu este perfect, cu toţii avem defecte. De aceea este o important să îl acceptăm pe cel de lângă noi aşa cum este cu bune şi cu rele. Nu vorbesc aici despre lucruri grave cum ar fi viciile sau abuzul care nu trbeuie tolerate. Micile defecte cum ar fi de exemplu faptul că unul dintre parteneri este dezordonat sau îi place să doarmă mai mult, pot fi trecute cu vederea. Foarte important să nă nu criticaţi mereu partenerul. Puteţi discuta normal fără a face mereu reproşuri. Într-o căsnicie trebuie să faceţi compromisiuni. Puteţi ceda din când în când ca să evitaţi o ceartă nesfârşită. Important este ca aceste compromisuri să fie de ambele părţi. De asemenea nu fiţi posesivi peste măsură, nu interziceţi soţul sau soţie să mai iasă cu prietenii“, mai spune psihologul.

Comunicarea este crucială

Într-o relaţie comunicarea este foarte importantă. „Dacă vă deranjează ceva la partener, nu staţi îmbufnaţi cu zilele că nu rezolvaţi nimic. Este posibil ca omul de lângă voi să nu ştie ce vă supără, să nu îşi dea seama unde a greşit şi dacă a greşit. Discutaţi problemele, încercaţi să găsiţi o rezolvare şi nu mergeţi supăraţi la culcare“, mai spune specialistul.

Nu neglijaţi viaţa sexuală. „În orice căsnicie de lungă durată este normal să apară la un moment dat rutina. Viaţa sexuală nu trebuie însă neglijată. Găsiţi timp de două ori pe săptămână pentru intimitate. Este foarte importantă într-o relaţie şi ajută mult şi spihic şi fizic“, mai spune psihologul.

Nu uitaţi de micile gesturi romantice

Chiar dacă au trecut ceva ani de la nuntă, micile gesturi romantice nu trebuie abandonate. „Nu uitaţi să spuneţi te iubesc din când în când, să îi faceţi câte un compliment partererului. Nu uitaţi să serbaţi ziua de naştere sau aniversarea de căsătorie. O dată pe lună măcar ieşiţi la o cină romantică sau plecaţi într-un weekend de relaxare dacă vă permiteţi. Dacă nu măcar faceţi o plimbare şi nu uitaţi să vi ţineţi de mână“, mai spune specialistul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite