Simptomele insolaţiei, afecţiunea care ne poate strica definitiv concediul. În cazuri extreme, poate duce chiar la deces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insolaţia apare din cauza expunerii prelungite la soare fără măsuri de protecţie. Mai grav este că soarele puternic poate duce la accident cerebral, care apare la orice vârstă şi poate fi fatal.

Cu toţii ştim că atunci când ieşim la soare trebuie să purtăm pălărie, să ne hidratăm şi să folosim creme de protecţie. Când afară este caniculă care se manifestă prin temperaturi de peste 35 de grade, toate aceste măsuri nu mai sunt suficiente.

„Nu trebuie să stăm la soare când afară este caniculă. Organismul este afectat, nu contează vârsta. Este adevărat că bătrânii şi copiii sunt mai sensibili. Insolaţia apare atunci când corpul nu mai poate regla propria temteratură. Dacă observaţi că începeţi să aveţi ameţeli, simţiţi o oboseală puternică aproape de epuizare, dureri musculare şi inima vă bate foarte tare, atunci trebuie să mergeţi imediat la umbră şi să vă hidrataţi“, spune Marius Mocanu, specialist în medicină de urgenţă.

Dacă nu v-aţi dat seama la timp că aţi făcut insolaţie atunci trebuie să trataţi simptomele. „De obicei simptomele insolaţiei obişnuite seamănă cu cele ale indigestiei. Apare febra, durerea de cap, greaţa, vărsăturile şi frisoanele. Trebuie să staţi într-o cameră răcoroasă şi să beţi multe lichide. Durează şi 24 de ore până să vă reveniţi. Nu mai ieşiţi la soare şi verificaţi dacă urina are culoarea normală (gălbuie) şi atunci veţi ştii să pericolul a trecut. Există şi cazuri de insolaţie foarte grave. Dacă o persoană leşină, are convulsii şi nu mai comunică atunci trebuie să ajungă de urgenţă la spital. Chemaţi salvarea şi aplicaţi pe corpul persoanei comperese reci“, mai spune specialistul.

Boala care poate ucide indiferent de vârstă

Expunerea la temperaturi foarte mari poate duce şi la accident cerebral (heat stroke) care poate fi fatal. Apare la orice vârstă, iar organismul nu mai poate regla temperatura corpului.  Trebuie să ajungeţi neapărat la urgenţă. „Un astfel de incident poate ucide sau poate lăsa leziuni ireversibile pe creier. În urma unui astfel de episod, pacientul poate rămâne cu sechele cerebrale sau poate paraliza. Atacul este de obicei asociat cu deshidratarea şi înainte de la face un Heat Stoke puteţi avea dureri mari de cap, stări de ameţeală, dezorientare sau chiar leşin. Nu staţi în soare dacă afară sunt peste 35 de grade şi nu munciţi pe caniculă. Beţi multe lichide. Cel mai sigur este să nu vă expuneţi la soare“, spune medicul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite