Braşov

articolul anterior articolul urmator

Singurele muzee din Braşov care sunt recomandate de ghidul Michelin, la un pas să rămână fără sediu

0
18 Apr 2013 08:48:45
Autor: Simona Suciu
Muzele au sediul în centrul Braşovului, într-o clădire care valorează milioane de euro.
Muzele au sediul în centrul Braşovului, într-o clădire care valorează milioane de euro.

Clădirea în care funcţionează Muzeul de Artă şi cel de Etnografie a fost retrocedată Bisericii Evanghelice, Consiliul Judeţean spune că nu are cum să plătească chirii restante de sute de mii de euro. În replică, Biserica Evanghelică susţine că nu a cerut sume exorbitante.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu a declarat de mai multe ori că nu poate plăti o chirie restantă de 300.000 de euro şi nici mii de euro chirie lunară pentru clădirrile în care funcţionează cele instituţiile.

Scandal pe chirii

De cealaltă parte reprezentanţii Bisericii Evanghelice spun că situaţia nu stă deloc aşa. „ Biserica Evanghelică doreşte să aducă la cunoştinţa opiniei publice că valorile chiriilor comunicate de reprezentanţii C.J. Braşov nu au nicio bază reală. Biserica Evanghelică nu a solicitat niciodată plata unor chirii restante în cuantum de 300.000 euro pentru Muzeul de Artă şi Muzeul de Etnografie. Chiria reală solicitată este de 12 lei/m.p. pentru Muzeul de Artă, de 10 lei/m.p. pentru Muzeul de Etnografie iar pentru Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie S. D. Sbârcea (Maternitatea) de 2 lei/m.p. Până în prezent Biserica Evanghelică nu a încasat chirii pentru niciunul dintre imobilele ocupate de instituţiile subordonate sau coordonate de C. J. Braşov (este vorba de perioade care încep de la 6 luni şi ajung până la 6 ani la unele imobile)“, se arată în comunicatul Bisericii Evanghelice.

În replică vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Pascu  spune că reprezentanţii Bisericii, au solicitat oficial, la sfârşitul anului trecut,  aproape un milion de euro. „Am constatat cu surprindere,  chiar cu mâhnire, că se referă la nişte sume în lei pe metrul pătrat pentru aceste chirii,  neţinându-se cont de hârtia oficială pe care am primit-o  de la Biserica Evanghelică în data de 20 decembrie 2012. Acolo se specifică foarte clar, negru pe alb, atât sumele restante din 2008 până în februarie 2013, cât şi chiriile lunare“ a declarat Mihai Pascu.

Campanie pentru susţinerea muzeelor

Directorul Muzeului de Etnografie, Ligia Fulga, a declarat că este nevoie de declanşarea unei campanii naţionale de salvare a instituţiilor de cultură. Ea a adăugat că a înaintat Guvernului, primului-ministru Victor Ponta, Parlamentului, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerului Justiţiei şi Ministerului Fondurilor Europene un memoriu prin care solicită adoptarea unor iniţiative guvernamentale şi legislative care să reglementeze protejarea specială a muzeelor din România şi a patrimoniului deţinut. Muzeul de Artă şi Muzeul de Etnografie sunt singurele instituţii muzeale din judeţul Braşov recomandate de prestigiosul ghid turistic Michelin.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările