Surprizele plăcute se ţin lanţ pentru studenţii Universităţii „Transilvania” din Braşov: au imprimante 3D, un centru de scriere academică şi o terasă cu o panoramă superbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imprimantă 3D gratuită pentru studenţii Universităţii Transilvani din Braşov. FOTO: Ioan Buciumar
Imprimantă 3D gratuită pentru studenţii Universităţii Transilvani din Braşov. FOTO: Ioan Buciumar

Studenţii Universităţii Transilvania din Braşov îşi pot printa 3D obiecte necesare la proiectele de la facultate, pot învăţa cum să scrie corect lucrările de licenţă şi dizertaţiile şi se pot delecta cu o superbă panoramă a Braşovului de pe o terasă

Studenţii Universităţii „Transilvania” din Braşov au avut parte de nu mai puţin de trei surprize plăcute. În acelaşi corp „A” al universităţii au fost inaugurate două centre importante pentru activitatea lor şi un loc în care să se destindă şi să se poată bucura de frumuseţea oraşului. Colina Universităţii este locul în care se află cele mai multe corpuri ale Universităţii „Transilvania” din Braşov şi în care orice absolvent a avut măcar un curs, un seminar sau un laborator. Cum aici se află şi un campus universitar cu mai multe cămine studenţeşti, era locul ideal pentru crearea de facilităţi oferite studenţilor. 

Studenţii au la dispoziţie un centru de printare 3D dotat cu 8 imprimante, unde tinerii, indiferent de facultatea ori specializarea la care studiază, vor putea imprima diverse obiecte necesare proiectelor la facultate. Centrul este gestionat şi administrat de studenţi iar aceştia nu vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar nici măcar pentru consumabile, asigurate tot de universitate. Un motiv în plus ca studenţii să se bucure de un instrument la care accesul este destul de dificil. 

„Imprimantele 3D sunt un pas esenţial în fototipare. De cele mai multe ori nu ai acces  la un CNC metalic sau la procese industriale pentru a testa dispozitivele sau obiectele pe care vrei să le lucrezi. Odată cu inaugurarea acestui centru avem şi noi acces facil la imprimantele 3D şi putem să ne facem proiectele mult mai uşor”, a spus unul dintre studenţi. „Mă ocup de mentenanţă şi de optimizarea proiectelor care trebuie să fie printate pe imprimante  deoarece una este proiectul propriu-zis, modelat 3D sau luat de pe internet şi alta ce trebuie să fie la final. De aceea, el trebuie adaptat pe imprimanta 3D”, a explicat unul dintre studenţii care gestionează imprimantele. 

Imprimantele au costat în total aproximativ 12.000 de euro, iar pentru amenajarea centrului au fost investiţi peste 150.000 de lei, bani din fonduri proprii ale Universităţii. Conducerea instituţiei de învăţământ superior este sigură, însă, că investiţia este un efort minor în comparaţie cu beneficiile aduse studenţilor. 

Un al doilea centrul situat în aceeaşi clădire, chiar deasupra primului, a fost amenajat şi unul dintre cele 3 spaţii ale centrului de scriere academică. Universitatea Transilvania este singura din ţară care are un astfel de centru, funcţional de la începutul anului, în prima etapă doar online. Practic, aici, studenţii sunt îndrumaţi cum să scrie corect lucrarea de finalizare a ciclului de studii. „Toate sunt gândite să fie cât mai primitoare şi locuri în care studenţii să se poată întâlni, să-şi poată consulta ideile şi lecturile, să se poată consulta cu colegii lor mai mari care îi vor ajuta să-şi adapteze lucrările din toate punctele de vedere, inclusiv cel al integrităţii academice – să înveţe să citeze corect – adică să nu folosească nicio ideea fără a indica cu exactitate, precizie şi maximă scrupulozitate sursa”, a explicat Maria Ghiurţu, coordonatorul centrului. Astfel, studenţii nu vor mai avea nicio scuză dacă se vor prezenta cu lucrări plagiate. 

Pe acoperişul clădirii în care funcţionează cele două centre, conducerea universităţii a amenajat o terasă. Deoarece clădirea are 6 etaje şi este situată pe un deal, terasa oferă o panoramă superbă atât a Centrului Civic al Braşovului, cât, mai ales, a Centrului Istoric al oraşului, unde se află Biserica Neagră, Piaţa Sfatului, Cetăţuia şi alte obiective turistice pentru care Braşovul este extrem de apreciat. Potrivit rectorului universităţii, Ioan Abrudan, acesta este doar începutul facilităţilor oferite pentru cei care aleg Universitatea „Transilvania”. 

„Este doar începutul şi, pe parcursul acestui an veţi avea posibilitatea să participaţi la inaugurarea, tot pe Colină, a încă două asemenea zone, care sper să aducă o schimbare în bine pentru studenţii noştri, în ceea ce priveşte oferta pe care universitatea o face”, a precizat rectorul Ioan Abrudan. Singura dintre facilităţi care nu este disponibilă, deocamdată, este terasa, deoarece la Braşov este destul de rece la începutul lunii martie iar pe o terasă situată la înălţime este cu atât mai greu de rezistat. De îndată, însă, ce temperaturile vor mai creşte, după ce vor învăţa cum să scrie corect lucrarea de licenţă sau dizertaţia ori după ce vor printa obiecte 3D pentru proiectele lor, studenţii se vor putea relaxa şi bucura de o privelişte specială. 

Vă mai recomandăm:

Situaţia centrelor construite la Călăraşi pentru persoanele cu handicap, expusă în Parlament

Jandarmii abuzivi de la 10 august 2018 şi democraţia în România

 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite