Tânără adoptată ajunsă asistentă socială, mesaj către orfani: „Dumnezeu pune lucruri bune în fiecare!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana Julianna Citirigă FOTO Arhiva personală
Mariana Julianna Citirigă FOTO Arhiva personală

O tânără din Braşov, adoptată pe când avea trei ani, s-a făcut asistent social ca să-i poată ajuta pe copiii din orfelinate să îşi găsească o familie în care să crească.

Avea 3 ani şi jumătate când, în orfelinatul în care se afla, a sosit o familie care a îndrăgit-o pe loc şi a decis să o adopte. Familia locuia la doar trei blocuri distanţă de centrul din Topliţa şi aceasta a fost şansa ei. 

Julianna Mariana Citirigă a fost crescută foarte frumos de o familie de români din Harghita şi a avut şansa pe care o au mai puţin de 10% dintre copiii din orfelinatele din România -aceea de a creşte într-o familie iubitoare.  

Părinţii nu i-au dezvăluit la timp că este adoptată şi cum aflarea adevărului este un şoc pentru orice copil, la Mariana a intervenit o criză. „La vârsta adolescenţei intervine în viaţa oricărui copil o schimbare. Atunci când ai fost abandonat sau ţi-au murit părinţii, îţi doreşti să ştii cine eşti, de unde ai venit. Şi eu m-am confruntat cu o perioadă în care mi-am pus multe întrebări, dar i-am avut pe părinţii mei lângă mine”, povesteşte Mariana. 

Pentru copiii din centre, însă, este mult mai greu de depăşit această criză. 

„Un copil care este într-un centru îşi învinovăţeşte părinţii naturali şi pe sine. Crede că are o problemă şi de aceea a fost abandonat. De aceea, cel mai important, dar şi cel mai greu, este ca acel micuţ să ajungă să îşi ierte părinţii şi să se ierte pe sine, pentru a putea merge mai departe. Pentru cei mai mulţi este extrem de dificil şi nu reuşesc niciodată să facă acest pas. Ei se gândesc de mici că sunt răi, că există ceva care nu e în regulă cu ei şi, dacă nu au un sprijin permanent, nu vor trece peste asta”, mai explică tânăra adoptată. 

„Dumnezeu a pus lucruri bune în fiecare om”

„Am stat de vorbă cu mai mulţi copii din centre. Întotdeauna le explic că Dumnezeu a pus câte ceva bun în fiecare din noi şi aşa a făcut şi cu ei. Nu trebuie decât să facă să iasă la suprafaţă ce a pus Dumnezeu bun în ei şi le va fi mult mai bine”, spune Mariana. 

Mariana Citirigă este asistentă socială. Spune că a simţit această chemare încă de mică şi a decis să urmeze cursurile de profil ale Universităţii Transilvania din Braşov. La terminarea facultăţii a muncit câţiva ani la Bucureşti, după care a fost alţi doi ani la Târgu Mureş, în ambele situaţii la ONG-uri care lucrau pentru copiii abandonaţi sau din familii cu venituri reduse. S-a întors la Braşov, la un alt ONG, dar, după scurt timp a trecut la Protecţia Copilului. Era ceea ce îşi dorea să facă: să ajute copiii să ajungă în familii în care să crească armonios şi să îşi poată face un viitor bun. 

La un moment dat a decis să plece la Direcţia de Asistenţă Socială (DAS), aflată în subordinea Primăriei Braşov. „Mi-a plăcut foarte mult ce făceam la DAS. Era o activitate mult mai diversificată şi îmi plăcea ce făceam, deoarece era o muncă de prevenire a abandonului. Lucram cu familii sărace, le ajutam să poată să îşi păstreze copiii şi să îi crească, să îi trimită la şcoală şi să le ofere o educaţie cât mai bună”, spune asistenta socială. 

Convinsă că şi-a găsit locul şi misiunea

Pentru că era vorba de un contract pe o perioadă determinată, Mariana a decis ca, la finalizarea acestuia, să revină la DGASPC Braşov. A susţinut un concurs, a luat notă foarte mare şi a obţinut postul în care lucrează pentru copiii din familiile de plasament şi face voluntariat pentru micuţii aflaţi în centre. Este ceea ce spune că îşi doreşte cel mai mult, încă de când era mică şi a înţeles că a primit a doua şansă, de care a şi ştiut să profite. 

„Tot ce îmi doresc în viitor este să ajut cât mai mulţi copii să ajungă într-o familie care să-i iubească şi să le ofere căldura unui cămin, educaţia, încrederea în forţele proprii şi tot ce au nevoie să poată să biruiască în viaţă. Dumnezeu mi-a oferit nişte daruri pe care eu vreau să le pun în slujba copiilor din centre şi să le vorbesc de tot ce  poate face Dumnezeu în vieţile lor, astfel încât să se poată bucura de o viaţă frumoasă”, s-a destăinuit Mariana. 

Muncind la Direcţia de Asistenţă Socială, Mariana a cunoscut mai multe familii care se confruntau cu probleme materiale. Multe dintre aceste familii se plângeau că nu au lemne de foc pe durata iernii. „Am ajuns, în timp ce lucram la DAS, la familii care îngheţau iarna în casă pentru că nu aveau lemne. Am întrebat la biserică pe cei care se încălzeau cu lemne cum fac ei şi am decis să strângem bani să le oferim lemnele necesare, dat şi hrană şi alte lucruri de care au nevoie. În aceste cazuri, ca să faci o treabă cu adevărat bună este nevoie să te implici pe o perioadă mai lungă, până când familia ajunge să se descurce singură, nu e suficient să îi ajuţi o dată”, mai spune Mariana. 

Astfel, tânăra a ajuns ca, în timpul liber, să facă voluntariat nu numai pentru copiii din centre, dar şi să ajute 7 familii sărace. Iar, pentru ca acţiunile ei să fie încununate de succes, a implicat şi alte persoane, împreună cu care le duce acestor familii nu numai cele necesare traiului, dar şi un mesaj de încredere. 

Vă mai recomandăm:

 

De ce a ajuns cel mai cunoscut lăcaş de cult din România să se numească Biserica Neagră. Povestea unei drame

 

Sportivul de performanţă care a construit o staţiune de vis plecând de la o pensiune cu 7 camere

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite