Tradiţii şi superstiţii de Dragobete. Ziua în care nu se munceşte, iar feciorii îşi aleargă fetele pe care vor să le cucerească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legenda spune că Dragobete era fiul unei femei pe nume Dochia, un bărbat extrem de chipeş, dar şi foarte iubăreţ. Un fel de Cupidon autohton. „Adevărul“ vă spune mai multe despre tradiţiile de Dragobete.

Dragobetele este echivalentul autohton al Valentines Day şi, pe lângă săbătoarea iubirii, marchează şi intrarea în primăvără. Se spune că aceia care participă la Dragobete vor fi sănătoşi tot anul. Tinerii obişnuiau să îmbrace cele mai frumoase haine şi se întâlneau în dimineaţa de Dragobete în faţa Bisericii. Dacă vremea era frumoasă porneau cântând spre pădure unde adunau ghiocei şi alte plante folosite pentru descântece în dragoste. Dacă vremea era urâtă se adunau acasă la unii dintr ei şi organizau jocuri şi depănau poveşti.

Fetele îşi aleg ursitul

În pădure fetele culegeau viorele şi tămâioasîă pe care le păstrau aşezate la icoale ca să le aducă noroc în dragoste. Fetele nemăritate strângeau apă de pe zăpada netopită şi o păstrau cu grijă. Se spune că această apă avea proprietăţi miraculoase şi le făcea mai frumoase.

Odată ce terminau ritualul în pădure fetele fugeau spre sat, dar fiecare flăcău îşi urmărea alea inimii. Dacă băiatul reuşea să o prindă, iar fetei îi plăcea de el, se sărutau în văzul tuturor. Acest sărut simboliza o logodnă, urmată anul următor de una adevărată şi de o nuntă.  Tot satul se aduna vă vadă aceste săruturi şi astfel aflau la ce nunţi vor merge anul viitor.

Tradiţia mai spune că femeile care ating un bărbat de Dragobete sunt drăgăstoase tot anul. De asemenea în această zi, mai ales în mediul rural, toate animale primesc mâncare bună şi nu se sacrifică nici măcar o pasăre. Asta ca gospodarilor să le meargă bine tot anul. De asemenea se mai spune că Dragobetele poate aduce un an îmbelşugat şi în cinstea lui, în această zi nu se munceşte la fel ca şi în zilele ce marchează sărbătorile religioase. Se mai spune că îndrăgostiţii care respectă tradiţiile de Dragobete vor fi fericiţi toată viaţa.

Superstiţii de Dragobete

Tradiţia spune că fetele care nu se întâlnesc cu băieţi de Dragobete nu au parte de iubire tot anul. De asemenea băieţii nu trebuie să le supere pe domnişoare. Dacă o fac vor avea ghinion tot anul.

De Dragobete nu se plânge, deoarece se spune că lacrimile aduc necazuri şi supărări tot anul. În unele zone de Dragobete se scot din pământ rădăcini de spânz despre care tradiţia spune că pot vindeca boli. Dacă de Dragobete nu se lucrează la muncile grele, curăţenia din casă este considerată aducătoare de sport şi prospeţime.

Tot în ziua de Dragobete fetele purtau un şnur alb-roşu şi îşi puneau la gât un bănuţ de argint. Obiceiul din 24 februarie a fost preluat, ulterior la 1 martie, bănuţul protector fiind prins şi la gâtul sau la mânuţele copiilor. Despre acest obicei se spune că aduce noroc şi ne protejează de boli şi necazuri.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite