Braşov

articolul anterior articolul urmator

Tramvaiul ecologic, o soluţie pentru reducerea poluării la Braşov

0
8 Apr 2014 10:13:24
Autor: Simona Suciu
Tramvaiul ecologic are mare succes în Occident. FOTOCristian Macedonschi
Tramvaiul ecologic are mare succes în Occident. FOTOCristian Macedonschi

Consilierul Local, Cristian Macedonschi a participat la Congresul localităţilor autonome energetic, de la Freiburg unde au fost prezentate mai multe soluţii pentru reducerea poluării.

Tema principală a fost reducerea noxelor din oraşe şi posibilitatea respirării unui aer mai curat. „Principalul subiect a fost tendinţa europeană de trecere de la energiile convenţionale la energia verde, regenerabilă: apă, vânt, soare, numită pe scurt schimbarea energetică. Unul din punctele principale a fost: Mobilitatea şi reducerea emisiilor de noxe din oraşele europene cu centre istorice, aşa cum este şi Braşovul! Este un punct important pe Agenda Comisiei Europene în perioada 2014 – 2020 şi un punct sensibil pentru noi, braşovenii, deoarece ştim cu toţii cât de poluat este centrul nostru vechi. De pildă, zona parcului Titulescu unde noi venim cu copiii să ne relaxăm este una din cele mai poluate din oras“, a declarat Cristian Macedonschi.

Tramvaiul ecologic ar putea fi o soluţie şi pentru Braşov. Tot mai multe oraşe europene aleg acest mijloc de transport. „Am învăţat foarte multe despre mobilitatea ecologică într-un oraş istroic ca Freiburg-ul. Am testat un concept funcţional de tramvaie ecologice, foarte eficiente care folosesc energie verde. Aceasta înseamnă că furnizorul de energie produce energie solară sau eoliană si este furnizorul de energie a regiei locale de transport. În Germania se poate alege furnizorul de energie şi trendul este energia eco. În Freiburg am văzut tramvaie care mergeau, efectiv, pe un pat de iarbă şi erau incredibil de silenţioase. Merită să analizăm reintroducerea la Braşov a unui sistem de transport ecologic în centrul istoric. Spun reintroducerea, deoarece am avut, pe vremuri, un transport pe şine din Săcele până în Piaţa Sfatului şi Bartolomeu. Atunci era un fel de mocăniţă, acum vor fi tramvaiele ecologice care se pot realize prin accesarea fondurilor de mediu sau de dezvoltare regională. Exact acelaşi lucru îl face acum oraşul Luxemburg. Din acest an reintroduce tramvaiele în centrul vechi“, a mai spus Cristian Macedonschi.

Pe aceeaşi temă:

Cele mai zgomotoase zone din Braşov

Dezbatere publică pentru şoseaua cu tuneluri de După Ziduri

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările