Trasee și refugii nou-nouțe pentru turiștii care explorează Bucegii, Piatra Craiului și Făgărașul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiștii care vor să colinde munții din județul Brașov nu trebuie să își mai facă probleme că se vor rătăci sau nu vor avea unde să înnopteze. Salvamontiștii din județ au finalizat reabilitarea traseelor, a refugiilor salvamont și a celor turistice din masivele Făgăraș, Bucegi și Piatra Craiului.

Ba mai mult, în unele zone s-au construit chiar refugii nou-nouțe unde turiștii se pot odihni fără probleme. „În Munții Făgăraș, în Valea Viștei, a fost construit un refugiu nou nouț, iar alte două refugii care erau distruse în proporție de 80% au fost refăcute. Am avut noroc și cu colegii de la Cercetașii României care au construit și ei, din fonduri proprii, șapte refugii. Pe lângă aceste refugii, am mai lucrat la reabilitarea și consolidarea potecilor, a podețelor, care erau distruse de vreme, și au fost refăcute și marcajele turistice", a explicat Thomas Bross, de la Salvamont Victoria.

Urmează și alte lucrări

Lucrările în masivul Făgăraș au început în toamna lui 2009 și au fost finalizate la sfârșitul anului trecut. Lucrări similare s-au făcut și în Piatra Craiului și Bucegi. „Din câte știu eu, s-au finalizat lucrările și în celalte zone, în afara Făgărașului, respectiv în zona Bran-Zănoaga. Acum avem un alt proiect pe care vrem să îl propunem Ministerului Dezvoltării Durabile și Turismului, pentru reabilitarea traseelor din Piatra Mare, Șapte Scări, Rențea, Susai - în zona Predealului", a explicat Emil Cirică, director executiv adjunct la Consiliul Județean Brașov.

Edilii județeni speră ca anul acesta să poată demara lucrările, însă totul depinde de cum va fi aprobat proiectul. Vechiul proiect „Dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montană înaltă -modernizarea bazelor de salvare, refugii alpine şi trasee turistice-execuţie" a făcut parte dintr-un program mai amplu al Ministerului Dezvoltării Durabile și Turismului prin care au fost reabilitate trasee, refugii și cabane din Carpații Meridionali și de Curbură. Pentru munții din județul nostru au fost alocați aproape 2,5 milioane de euro. „Lucrările au fost alocate prin licitație, pentru că la orice proiect de acest gen se aplică legea achizițiilor publice. Liciatația a fost anunțată pe SEAP, însă nu vă pot spune cine a câștigat pentru că eu am lipsit doi ani din instituție, până la 1 noiembrie 2011. Si pentru lucrările de reabilitare pe care dorim să le facem în continuare vom aplica aceeași procedură", a mai spus Cirică.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite