Trei minuni naturale ale României. Cât adevăr este în legenda mersului pe apă prin mijlocul Cascadei Urlătoarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cascada Urlătoarele este locul în care poţi merge pe apă FOTO Adevărul
Cascada Urlătoarele este locul în care poţi merge pe apă FOTO Adevărul

Canionul 7 Scări, Cascada Tamina şi Cascada Urlătoarele din Vama Buzăului sunt trei minuni naturale din România care ar trebui vizitate o dată în viaţă.

Canionul 7 Scări, o înşiruire de şapte cascade, este unic în Europa de Est. Este un defileu săpat în calcar situat în Masivul Piatra Mare. Lungimea acestuia este de 160 de metri, cu o diferenţă de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 1.050 de metri.

Defileul este format din şapte scări din metal cu înălţimi între 2,5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări creşte. Se pare că acest canion datează încă din Mezozoic şi că aici ar fi fost iniţial un fund de mare. Tot în zonă se pare că au trăit şi dinozauri.

Se spune că la Canionul 7 Scări este locul perfect unde să îţi alegi mireasa. Legendele transmise din generaţie în generaţie spun că tinerii feciori din sat îşi supuneau iubitele la două probe. Una era să le aducă în plimbare până la canion să vadă dacă sunt puternice şi nu cedează fizic. Apoi, după ce urcau împreună cele şapte scări, stăteau o noapte deasupra canionului. Dacă nu se certau deloc, atunci era meniţi să fie împreună toată viaţa.

Pe lângă peisajul spectaculos, canionul este recunoscut pentru minunile pe care le face asupra psihicului. Se spune că apa din jur şi poziţionarea izvoarelor pot funcţiona ca hidroterapie. La efectul benefic şi aerul ozonat. Accesul la Canionul Şapte Scări se face simplu, dinspre localitatea Timişul de Sus şi Dâmbul Morii, de pe Drumul Naţional 1 (traseu banda galbenă).

Cascada Urlătoarele din Vama Buzăului, locul unde mergi pe apă

Deşi nu este la fel de cunoscută ca şi casacada cu acelaşi nume din Munţii Bugegi, casacada Urlătoarele din Masivul Ciucaş este mult mai spectaculoasă. Puteţi ajunge la ea din Vama Buzăului, localitate situată la 50 de kilometri de Braşov. Din comună până la casacadă sunt 2 kilometri, un drum ce poate fi străbătut la pas.

Odată ajunşi la casacadă peisajul este unul care vă va uimi cu siguranţă. Izvoarele de apă ies direct din munte, se sparg pe stânci şi ajung în pârâul Urlătoare. Cascada este formată din mai multe izvoare liniare. Practic, la Cascada Urlătoarele puteţi merge pe apă, o senzaţie extraordinară. În zonă sunt amenajate locuri de picnic. Numele cascadei este dat de sunetul pe care apa îl scoate în cădere, un sunet care seamănă cu un ţipăt. Localnicii mai spun însă că aici au trăit pe vremuri vrăjitoare şi zgomotul ar veni de la cele care încă mai bântuie zona din jurul cascadei.

Cascada Tamina, senzaţii tari la peste 1.000 de metri altidudine

Cascada Tamina este situată în Masivul Piatra Mare pe Valea Pietrei Mici, la o altitudine de 1.100 de metri. Este, practic, o înşiruire de cinci cascade, cea mai mare având o înălţine de 10 metri. În zonă există şi posibilităţi de escaladă pentru cei pasionaţi. Chiar dacă aceste cascade nu sunt la fel de spectaculoase ca şi cele ale Canionului 7 Scări, peisajul este unul care îţi taie respiraţia.

Zona a fost denumită şi Ursărie, deoarece pot fi văzuţi mulţi urşi. La Cascada Tamina accesul se face din DN1 la Timişul de Sus la fel ca şi pentru Canionul 7 Scări. Odată ajunşi la barieră, trebuie să urmaţi traseul marcat cu albastru. Drumul durează aproximativ o oră şi trebuie să aveţi bocanci de munte. Autorităţile pregătesc însă o investiţie care îi va încânta pe amatorii se senzaţii tari. Vor construi poduri suspendate cu lanţuri, realizate din oţel zincat, dar şi o zonă de unde turiştii pot admira priveliştea.

Citiţi şi:

Cele mai frumoase locuri din judeţul Braşov: de la cetăţile medievale la construcţii bizare cu puteri magice

Cele mai frumoase trasee montane din Braşov. Muntele Tâmpa, Piatra Craiului şi Masivul Piatra Mare oferă privelişti de vis

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite