Trupul neînsufleţit al alpinistei decedate în Bucegi se află încă în locul în care aceasta a căzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupul neînsufleţit al alpinistei nu poate fi recuperat înainte de 20 ianuarie FOTO Salvamont Buşteni
Trupul neînsufleţit al alpinistei nu poate fi recuperat înainte de 20 ianuarie FOTO Salvamont Buşteni

Condiţiile meteo neprielnice fac ca, deşi trupul neînsufleţit al alpinistei căzute şi decedate în Munţii Bucegi a fost găsit încă din 13 ianuarie, acesta să nu poată fi recuperat mai devreme de 20 ianuarie.

Deşi a fost găsit a doua zi după ce a avut accidentul, trupul alpinistei decedate în Munţii Bucegi nu a fost încă recuperate. Mai mult, vremea potrivnică face ca salvatorii montani să nu poată ajunge la acesta mai devreme de 20 ianuarie, adică la exact o săptămână după ce a fost găsit. 

Vântul extrem de puternic din zonă a făcut ca operaţiunile de recuperare a trupului neînsufleţit să fie prea riscante, astfel că s-a luat decizia să se aştepte până când vremea va fi mai blândă. 

Silvia Murgescu din Braşov a decis să parcurgă traseul Albişoara Gemenelor în data de 12 ianuarie, înainte cu o zi de aniversarea ei. Alpinista din Braşov dorea să dedice această expediţie surorii ei gemene. Familia şi prietenii s-au alarmat când au văzut că aceasta nu mai răspunde la telefon, iar, a doua zi, salvamontiştii au reuşit să o găsească, însă era fără viaţă. 

„În data de 12 ianuarie, după ora 18:00 când am aflat de faptul că aceasta nu mai răspundea la telefon, o echipă de prim-răspuns a plecat în căutarea ei, în zona în care am presupus că s-ar putea afla, iar echipa de suport a fost mobilizată şi s-a aflat în aşteptare la sediul Salvamont Buşteni. Echipa de prim-răspuns a încheiat căutările la ora 1:20 noaptea, în condiţii de viscol puternic, ajungând la Baza Salvamont Baba Mare.

În dimineaţa zilei de 13 ianuarie, aceasta a fost reperată de către Salvamont pe un versant al Crestei Picăturii, căzută fiind din Brâul Portiţei. Imediat am alertat Dispeceratul IGAv, care a alocat o resursă de zbor (elicopter EC135 cu troliu). Am încercat recuperarea victimei, dar salvatorul montan care a coborât cu troliul nu a avut timp suficient la dispoziţie pentru a efectua operaţiunile necesare, misiunea fiind întreruptă, din cauza rafalelor de vânt foarte puternice, pentru a nu periclita siguranţa elicopterului şi a echipajului.

În zilele de 14,15 şi 16 ianuarie, Masivul Bucegi a fost sub incidenţa codurilor roşu şi portocaliu de vânt puternic, împiedicând astfel desfăşurarea operaţiunilor de recuperare terestră (aici se adaugă şi riscul de avalanşă din zonă) sau aeriană. Din păcate, din prognoza meteo se observă că şi în următoarele trei zile vântul va fi deosebit de puternic. În data de 20 ianuarie se pare că va fi o fereastră în care va fi posibilă o operaţiune de extragere”, au transmis cei de la Salvamont Buşteni. 

Salvamontiştii mai spun că, în urma unei analize, soluţia recuperării corpului cu ajutorul unui elicopter este cea mai indicate, însă, dacă nu va fi posibil, vor lua în considerare şi o operaţiune terestră.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Ţeapă imobiliară. Zeci de braşoveni şi-au plătit noile apartamentele încă din 2019, dar nu pot nici măcar să intre în bloc

Povestea Annei Simonis, pianista din Homorod care a ajuns prinţesă otomană

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite