Braşov

articolul anterior articolul urmator

Un braşovean i-a vrăjit pe londonezi cu băuturile sale: „Nu mi-aş face un bar în România pentru că românii preferă cantitatea şi băuturile ieftine“

5
29 Apr 2015 12:48:51
Autor: Sebastian Dan
Alexandru Stărliciuc
Alexandru Stărliciuc

Un braşovean i-a cucerit pe londonezi cu arta lui în prepararea cocteilurilor. Spectacolul de culori i-a adus aprecieri din partea patronilor şi spune că are o mulţime de oferte de angajare.

Alexandru Stărliciuc are 24 de ani. Lucrează ca bartender în Londra de o lună, dar a lucrat în zona Birmingham timp de 1 an şi jumătate, la un hotel de cinci stele (Carriages). Aici s-a remarcat ca barman preparator. De când s-a angajat, el a îmbogăţit meniul cu mai mult de o sută de cocteiluri.

În liceu, petrecea vacanţele lucrând în Cipru

În timpul vacanţelor din liceu (a absolvit Liceul Andrei Mureşanu din Braşov – fostul Liceu Pedagogic) s-a dus la mama lui în Cipru, care lucra ca bucătar. S-a angajat part-time într-un supermarket din Protaras (pe malul mării), iar după-amiaza o ajuta pe mama lui. Aşa a învăţat să vorbească foarte bine limba engleză.

După absolvirea liceului, a plecat în Suedia unde a lucrat la un loc de joacă pentru copii, apoi a revenit în România. A lucrat ca recepţioner la un hostel din Braşov, dar din cauza salariilor din ţară („Poţi să îţi faci un viitor aici? Nu ajung banii nici să ieşi cu fetele în oraş”), a plecat la Amsterdam, la European Bartenders School, unde vin cursanţi din întreaga lume. A plătit taxa de înscriere (toate cheltuielile au fost 3.500 de euro). „Chiar dacă plăteşti toate taele, nu înseamnă că şi obţii diploma de absolvire. Acolo dacă înveţi, primeşti calificarea, dacă nu, nu“, ne spune Alexandru.

A revenit în ţară şi s-a angajat la Hotel Alpin, în Poiana Braşov. După trei luni, având în vedere calfiicarea pe care o avea, a început să primească o mulţime de oferte. „European Bartenders School publică pe site-ul instituţiei lista absolvenţilor, iar companiile interesate îşi selectează angajaţii. Am avut oferte din Dubai, Qatar, Norvegia, dar cele mai multe din Anglia şi am optat pentru Marea Britanie având în vedere că şi cunoşteam limba“, povesteşte tânărul.

Aşa a ajuns la primul lui loc de muncă: un hotel de cinci stele în apropiere de Birmingham. Aici s-a făcut rapid remarcat: priceperea lui la preparatul cocteilurilor a îmbogăţit oferta barului. În scurt timp, cei care doreau să petreacă o seară specială la barul unde lucra Alexandru au ajuns să facă rezervări cu două săptămâni înainte.

Mai mult, barul unde lucra Alexandru a fost apreciat de o echipă de ziarişti care au venit sub acoperire pentru a vedea calitatea serviciilor şi a preparatelor de la restaurant.


Deşi patronii erau foarte mulţumiţi de el şi i-au crescut salariul, Alexandru a plecat la Londra, unde primis o ofertă de la reţeaua de restaurante-baruri Rocket. De ce? „Pentru că vreau să învăţ cât mai mult şi să am o experinţă mai mare“.

Preţul mediu al unui cocktail este 10 lire sterline

Adică 62 de lei în banii noştri. „Cele mai scumpe băuturi pe care le-am vândut au fost sticlele de şampanii – 340 lire sticla. Ca şi medie, dacă şi mănâncă, un londonez cheltuie cam 80 -100 lire de persoană“, ne spune Alexandru.

Tânărul braşovean spune că a fost invitat să lucreze şi la hotelul echipei de fotbal Chelsea, dar a refuzat, pentru că nu a vrut să lase baltă locul unde era angajat, motiv pentru care nu s-a dus nici la interviu, nici la proba pentru care trebuia să o dea: „Nu ştiu care ar fi fost oferta. Dacă îmi plăcea. Dacă ma plăceau…”.


Planurile de viitor: să facă cât mai mulţi bani şi să se întoarcă acasă

Întrebat ce planuri de viitor are, ne-a răspuns râzând: „Să fac bani.Cât mai mulţi. Şi aici, în Marea Britanie, e locul potrivit pentru asta. Ştiu să te aprecieze şi să te plătească pe măsură. Chiar şi jumătate de oră extra eşti plătit. Nu ca în România. Au grijă să ai pauze şi tot ce ai nevoie. Nu ca la noi, munceşti 80 de ore pe săptămână pentru 250 de lei“.

Braşoveanul spune că vrea să revină în ţară, „desigur, dar nu în următorii cinci ani. Poate o să mai merg să muncesc în ţări precum Germania, America sau Danemarca. Iar când voi reveni în ţară, revin la Braşov. Dar nu aş deschide un bar în România. Prea multe taxe şi bătăi de cap la noi. În plus, românii, majoritatea, nu ştiu să aprecieze o băutură bună, fină. Ei preferă cantitatea şi să fie cât mai ieftină. În ţară faci 100 milioane de lei pe zi vânzare dacă eşti cel mai tare din oraş. În Londra faci 10.000 de lire vânzare într-o zi nu foarte aglomerată. România nu e locul de făcut bani în acest domeniu. Dacă aş face ceva, aş face cu imobiliare. Închirieri. E singurul domeniu din care ai scoate bani acasă. E o investiţie mare, dar pe termen lung e sigură. Să ai lunar un venit sigur“.

Acum nu se mai simte discriminat

„Aici, unde lucrez acum, nu mă simt discriminat. Lucrez cu bulgari, italieni, polonezi, slovaci. Nu am probleme. Unde lucram înainte lumea era sceptică atunci când auzea că sunt român. Auzeau român, ziceau direct «gipsy». Mă priveau ciudat. Chiar se speriau uneori“, îşi aminteşte Alexandru primele luni petrecute în Anglia. Acum este linişitit. Locuieşte împreună cu nişte prieteni, tot români, cu care a copilărit. Aşteaptă ca prietena lui (o moldoveancă din Roman), să termine masterul şi să vină şi ea în Anglia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Emm Emanuel
29.04.2015, 17:20:48

Ai dreptate, numai vezi tu, romanul vine sa bea sa uite de necaz si de traiul lui sarac. De aici si betia pe cantitate. Ma mira des ofertele de bere la 2 lei... asa de ieftin? Poate un britanic bea licori scumpe de placere, sa se rasfete in luxul in care traieste.

+1 (1 vot)
Stef Ros
29.04.2015, 20:31:34

>Poate un britanic bea licori scumpe de placere, sa se rasfete in luxul in care traieste. Astia beau tot ce prind fara limita :)) Romanul bea de placere, englezii beau cu scopul de a bea; de aia ajung sub masa primii.

+1 (1 vot)
Emm Emanuel
29.04.2015, 21:28:51

Am zis "un britanic"... m-am referit la nisa de clienti ai lui, ca doar n-o servi buna parte din 60mil ce ajung sub mese. Plus la ei mai sunt si dinaia ce consuma antigel reprofilat... deci poate ei sunt "vedetele". Si las', ca romanu nu ajunge sub mese ca nu are bani de mai multe runde, ca altfel, cu "filtratele" de la noi ajungea el primu' si la categoria asta. Unde mai pui ca si spirtu si painea is scumpe rau.

Stef Ros
29.04.2015, 20:29:56

>Nu mi-aş face un bar în România pentru că românii preferă cantitatea şi băuturile ieftine Si englezi prefera acelas lucru, de aia vin si se imbata animalic in Europa de est. Problema lor e ca nu gasesc bautura atat de ieftina acolo :))

Chirita
29.04.2015, 21:03:46

No, si voi...! Sariti cu comentariile ca si corbii pe starv. Omul, cu siguranta, cand a spus "Nu mi-aş face un bar în România pentru că românii preferă cantitatea şi băuturile ieftine" a avut in vedere mediul, anturajul si familia de unde a plecat. Ca nu-si uita trecutul si originile, nu-i bai, dar rau ii ca generalizeaza si crede ca daca el si ai lui au bagat in ei tot felul de posirci, inseamna ca toti romanii au aceleasi gusturi si obiceiuri.

Modifică Setările