Unde îşi vor petrece românii mini-vacanţa de Paşte şi de 1 Mai. Muntele „bate” marea în topul preferinţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hotelurile de la munte pot prelua turişti până la 70% din capacitate FOTO Ioan Buciumar
Hotelurile de la munte pot prelua turişti până la 70% din capacitate FOTO Ioan Buciumar

Hotelurile şi pensiunile de la munte sunt preferate de turiştii români pentru această mini-vacanţă de Paşte şi 1 Mai, deoarece obişnuitele petreceri de la malul mării nu vor putea avea loc din cauza restricţiilor

Regulile din pandemie au schimbat preferinţele românilor în ce priveşte vacanţa de 1 Mai. Aceasta coincide cu vacanţa de Paşte, un motiv în plus ca turiştii să prefere alte destinaţii decât plajele de la Marea Neagră. 

Mai mult, cum restaurantele, barurile, terasele se închid la ora 20:00, obişnuitele petreceri de noapte de la malul mării nu vor mai putea avea loc. În atare condiţii, turiştii aleg mai mult ca destinaţie muntele sau satele izolate, unde pot petrece, în linişte, atât sărbătoarea Învierii Domnului, cât şi ziua de 1 Mai. 

Cum pensiunile şi hotelurile nu pot primi oaspeţi decât în proporţie de cel mult 70% din capacitatea de cazare, românii s-au grăbit să-şi facă rezervări în locurile preferate. 

Dacă înainte de pandemie rezervările se făceau prin comenzi ferme, de foarte multe ori chiar cu un avans care să asigure cele două părţi de pecetluirea înţelegerii, în acest an un simplu telefon a fost de ajuns în cele mai multe cazuri. 

Cum, în urmă cu doar două săptămâni, situaţia epidemiologică era îngrijorătoare, cu un număr de cazuri în creştere, nu se ştia cum va evolua aceasta. Cei mai mulţi români au fost prevăzători şi s-au gândit chiar la o posibilă carantină, astfel că au ales să facă rezervarea printr-o simplă promisiune verbală. 

Fără lăutari în mini-vacanţă

„Se ştie foarte bine că la munte, de 1 Mai şi de Paşte nu avem aglomeraţie şi atunci am gândit nişte pachete începând de la 2.300 de lei camera dublă, cu 5 mese incluse, respectiv trei mic dejun şi două cine festive şi putem ajunge până la 2.800 de lei, în apartament, o familie cu doi copii până în 12 ani. E vorba de trei nopţi de cazare – patru zile – în care nu vom avea muzică live, nu vom avea ring de dans, clienţii se vor bucura foarte mult de preparatele noastre tradiţionale, cu siguranţă timpul va fi frumos în acea perioadă, iar clienţii au restaurantul la dispoziţie”, a precizat Gabriel Roşca, managerul unui hotel de patru stele din Poiana Braşov. 

Dacă artiştii şi lăutarii nu vor cânta live şi ringul de dans nu va fi accesibil, în schimb, turiştii vor putea să se bucure de pârtiile din Poiană. Cum în luna aprilie a nins de două ori – prima dată chiar s-a aşternut o zăpadă de aproape o jumătate de metru – iar temperaturile nu au fost prea ridicate, zăpada este încă bună pentru schiori. De altfel, condiţiile din staţiune au făcut ca Primăria Braşov să ia decizia prelungirii sezonului de schi până la începutul lunii mai, aşa cum nu s-a mai întâmplat de mulţi ani. 

„Pentru că avem zăpadă foarte multă în vârful Muntelui Postăvarul, sunt şanse să putem practica un schi în foarte bune condiţii, cel mai probabil şi în mini-vacanţa de 1 Mai. În momentul de faţă, împreună cu Primăria Municipiului Braşov, am luat decizia ca, săptămânal, să evaluăm starea pârtiilor şi condiţiile de schi, iar, dacă vom avea parte de temperaturi care să permită condiţii de schi bune, vom ţine deschis atât timp cât acest lucru se va întâmpla”, a spus administratorul domeniului schiabil din Poiana Braşov, Dorin Drăgoi. 

Paşte şi 1 Mai departe de lume 

Cei mai mulţi români preferă pentru această vacanţă zonele rurale izolate. Şi la acest capitol Braşovul este fruntaş, în zona Bran-Moieciu-Fundata existând un număr foarte mare de hoteluri şi pensiuni. În plus, tradiţiile de aici şi faptul că vorbim de o zonă în care oieritul este cea mai importantă dintre ocupaţii în istoria zonei, atrag turiştii şi pentru că de Paşte carnea şi produsele din miel sunt la foarte mare căutare. 

Cei care preferă să-şi prepare singuri bunătăţile pentru masa de Paşte pot alege una dintre numeroasele cabane care, în această perioadă, oferă condiţii speciale turiştilor. 

„Curăţenia şi dezinfectarea suprafeţelor se fac chiar înainte de sosirea turiştilor şi am implementat sistemul self-check-in. Astfel, cu ajutorul unei yale speciale, turiştii se pot caza singuri, evitând contactul cu proprietarul sau personalul hotelier. Referitor la preţuri, variază între 900 şi 1.200 de lei pe noapte pentru o cabană de circa 10 locuri, în funcţie de condiţii, în care turiştii au la dispoziţie o bucătărie complet utilată, unde se pot gospodări”, a informat Severina Puiu, cabanier. 

Autorităţile române au prelungit starea de alertă până în data de 12 mai, fiind impuse măsuri de siguranţă pentru prevenirea răspândirii virusului Covid-19. Printre acestea, interzicerea deplasării în afara locuinţelor sau a locurilor de cazare după ora 22:00, cu excepţia nopţii de Înviere, când vom putea participa la slujbă până la ora 5:00 dimineaţa.

Vă mai recomandăm:

Minune înainte de Paşte. O fetiţă de un an şi opt luni din Făgăraş a dat semne de viaţă la două ore după ce s-a înecat

Minunile naturii de la Racoş. Cele mai importante obiective turistice din zonă sunt unice în ţară FOTO

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite