Un schior de 90 de ani va purta flacăra olimpică la Râşnov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 90 de ani Constantin Vladea se antrenează în fiecare zi. FOTOPrimăria Râşnov
La 90 de ani Constantin Vladea se antrenează în fiecare zi. FOTOPrimăria Râşnov

Constantin Vlădea a participat la Olimpiada din 1948, unde a fost încurajat chiar de regale Mihai, care fugise din România. Sportivul a fost ales să poarte duminică flacăra olimpică prin centrului oraşului Râşnov.

Constantin Vlădea a început să schieze în 1930, iar astăzi, la 90 de ani, încă mai practică acest sport. S-a născut la Râşnov unde a şi deprins tainele acestui sport. Are în palmares 20 de titluri naţionale la biatlon.

A fost unul din cei care în 1943 a pus bazele clubului sportiv Bucegi Predeal, care apoi, în 1948, a fost absorbit de clubul armatei. Constantin Vlădea a fost părtaş şi la construcţia primei trambuline de sărituri de la Râşnov, în 1963.

A renunţat la schi în timpul războiului

Constantin Vlădea a trecut cu bine şi de cel mai greu moment al carierei, perioada celui de-al doilea Război Mondial. Chiar dacă a fost obligat să renunţe la schi în timpul Războiului, fiind încarcerat, râşnoveanul a trecut peste probleme şi a revenit la prima lui dragoste.

„În timpul Războiului nu am avut permisiunea să mă deplasez la competiţii externe şi am fost închis aproape un an. La începutul anilor '50 am început să practic din nou acest sport, iar din 1959 până în 1984 am fost instructor în cadrul Federaţiei Române de Schi“, mai spune nea Costică.

Încurajat la Olimpiadă de Regele Mihai

Momentul său de glorie a fost olimpiada din 1948 de la St. Morritz, în Elveţia. Patrula militară a României a obţinut atunci locul 7.  „Eram foarte buni la tragere, unde am ocupat locul doi, la fond însă am ieşit abia pe 7, iar clasamentul cumulat ne-a găsit tot pe poziţia a şaptea. Olimpiada din 1948 s-a ţinut în ianuarie. Regele Mihai I abdicase din decembrie 1947. A venit totuşi la St. Morritz şi ne-a încurajat. A dat mâna cu noi şi ne-a întrebat cu un pic de reproş în glas de ce purtăm însemnele RPR. Ştia însă bine că nu aveam încotro“, îşi aminteşte Constantin Vlădea. RPR simboliza Republica Populară Română, ţara noastră schimbând monarhia cu regimul comunist.

Reţeta longevităţii

Râşnoveanul nu are o reţetă secretă care-l menţine în formă, dar din meniul zilnic nu lipsesc vinul şi produsele naturale. „Lactatele şi vinul roşu sunt nelipsite de pe masă. Totodată, în fiecare zi alerg aproape un kilometru pentru a mă menţine în formă“, spune schiorul.

Contantin Vlădea este mulţumit că a trăit să vadă şi în România baze de antrenament moderne şi o competiţie de anvergură. „Mă bucur că Dumnezeu m-a ţinut în viaţă să văd o asemenea minunăţie. Festivalul Olimpic al Tineretului European este o competiţie uriaşă pentru România şi mai ales pentru sportivii noştri. Era păcat de ce cadru natural avem. Sper ca sporturile de iarnă să devină foarte populare de acum înainte în România“, a mai spus sportivul.

Ce este FOTE

Festivalul Olimpic al Tineretului European este cea mai mare competiţie organizată vreodată în România după Universiada din anii 80. Flacăra Olimpică va ajunge la Braşov în 10 februarie, iar ceremonia de deschidere va avea loc în 17 februarie. Apoi, timp de o săptămână sportivii se vor întrece în toate sporturile de iarnă. Competiţiile se vor desfăşura în Braşov (hochei pe gheaţă), Poiana Braşov (schi alpin, patinaj viteză pe pistă scurtă şi patinaj artistic), Predeal (snowboard şi schi fond), Râşnov (sărituri cu schiurile) şi Fundata Cheile-Grădiştei (biatlon).

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite