VIDEO Arta încondeierii ouălor în Bran, la Castelul lui Dracula. Cum arată bijuteriile făcute de surorile din Sohodol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii şi mii de turişti din ţară şi străinătate au luat cu asalt în perioada sărbătorilor pascale Castelul Bran, cel mai vizitat obiectiv turistic din România. Într-una din camerele castelului au avut surpriza plăcută de a descoperi o latură neaşteptată şi mai puţin cunoscută: cea a tradiţiilor păstrate cu sfiinţenie în zona Bran.

GALERIE FOTO

De zeci de ani nişte surori din satul Sohodol au ridicat un meşteşug popular la rang de artă, dând naştere unor bijuterii din ouă, un adevărat regal de formă şi culoare. De câţiva ani îşi expun munca şi în Castelul Bran, în preajma sărbătorilor de Paşte. Şi-i invită pe curioşi, în mod special pe cei mici, să încerce să deprindă din tainele încondeierii, arătându-le pe viu din secretele bine păstrate de-a lungul timpului. Le pun la dispoziţie doritorilor coaja unui ou golit de conţinut şi o unealtă cu ceară încălzită, cu care să-l orneze.

Dincolo de atelierul improvizat, expoziţia de ouă încondeiate cu vânzare este cea care fură privirile turiştilor. „Sunt specifice zonei. Sunt ouă naturale golite de conţinut sau ouă din lemn. Unealta cu care le ornăm are în capăt o bucată de cupru, cu un orificiu pe mijloc prin care curge ceară înnegrită prin ardere. Venim de câţiva ani la Castelul Bran, în rest acasă”, recunoaşte Nina Ghinea, una dintre surori.

Expoziţie de ouă la castel

Ouăle expuse la Bran sunt bogat ornamentate în motive şi culori. Când vine vorba despre semnificaţia simbolurilor folosite, în special cele zoomorfe, aflăm că sunt rar întâlnite, pentru că sunt proprii zonei Bran: „Reprezintă satul, obiceiurile din lumea tradiţională”. Sunt practic scene din viaţa satului: de la cum se toarce, la cum se ţese, de la cum se strânge fânul, la oierit, tăierea lemnelor, cosit, săpat, cum se lucrează pământul etc.  

Pe lângă motivele florale, geometrice sau zoomorfe, reţin privirea şi cele astrale, precum sistemul solar despre care aflăm că semnifică: „soarele, lumina şi căldura”.

image

În privinţa culorilor folosite, Nina Ghinea ne-a mărturisit că specifice zonei Bran sunt doar alb, roşu, negru şi galben: „Am folosit şi alte culori, în funcţie de solicitări”, recunoaşte artistul popular când remarcăm nuanţele de verde şi albastru.

„Chiar şi în comuna Bran, motivele, simbolistica diferă de la sat la sat”

Nu doar motivele zoomorfe sunt specifice zonei, ci şi cele florale, geometrice, astrale etc.: „Chiar şi în comuna Bran, de la sat la sat, diferă motivele, simbolistica: în satul Sohodol erau întâlnite în mod special cele geometrice, în Boata - cele zoomorfe”. 

Bijuteriile doamnelor meşteri populari au nevoie de patru - cinci ore de trudă pentru a-şi desăvârşi forma. „Lucrăm câte patru - cinci ore la un ou. La final, îl dăm cu puţin lac pentru luciu şi pentru păstrarea culorii. Poate fi păstrat, dacă este protejat şi 200 de ani”, mai aflăm de la Nina Ghinea.

     

Tehnicile de lucru

„Folosim tehnica veche, cu ceară de albine şi culori de textile în care se introduc ouăle, dar şi tehnica nouă. cu ceară de albine pe care tot noi o colorăm”, mai explică Nina Ghinea.

Tehnica veche, provenită din moşi - strămoşi nu este foarte dificilă: oul este golit de conţinut, spălat şi degresat, iar apoi pus să se usuce. Modelul pentru ornat este ales în funcţie de mărimea oului, fiind trasat cu ceară înnegrită prin ardere, exact ca în filmare. Apoi, oul se introduce prin mai multe culori de vopsea de la galben, la roşu şi negru, pentru fond, specifice zonei Branului. Abia după toate acestea oul este încălzit la o flacără pentru a se da jos ceara, iar la final se lăcuieşte pentru a străluci.

O altă tehnică mai nouă presupune tot ornarea cu ceară, numai că în acest caz ceara de albine este colorată şi la final nu mai este îndepărtată de pe ou, rămâne aplicată, după care se lăcuieşte ca şi în prima variantă.

Indiferent de tehnica aleasă, ceara reprezintă principalul element. După fiecare etapă de desen cu ceară, oul este trecut prin vopsea. După galben, oul este trecut treptat prin culorile roşu şi negru, timp în care este pictat cu ceară.

image

Talentele surorilor din Sohodol

Surorile din Sohodol sunt celebre în zonă, ele participând de-a lungul anilor la o serie de târguri şi expoziţii de tradiţii, din ţară şi de peste hotare, târguri de turism şi meşteşugăreşti, în România, Germania şi Italia. 

Nina Ghinea, cea mai mare dintre surori, a început să încondeieze ouă de mică. N-avea nici 12 ani când se iniţia în tainele unui meşteşug pe care încet încet l-a transformat într-o pasiune, adusă la nivel de artă. Despre sora sa, prezentă şi ea la expoziţie, Mioara Tudor, ne-a lămurit că este expertă în costumul popular. La evenimentul de la Castelul Bran, aceasta a venit purtând o ie veche de peste 100 de ani. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite