VIDEO Cele mai frumoase cinci colinde româneşti, interpretate de artişti faimoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crăciunul este perioada în care fiecare român gustă o felie de cozonac şi ascultă un colind. Este o tradiţie care se respectă cu sfiinţenie.

Toţi cei care avem bunici sau străbunici la ţară ne aducem aminte cu nostalgie de frumuseţea şi simplitatea Crăciunul sărbătorit la ţară alături de cei dragi. Nu exista goana nebună după cadouri, cozile interminabile la magazine, liste nesfârşite de cumpărături. Totul era extrem de simplu, dar frumos. Toată lumea se îmbrăca în coscume populare, iar colindătorii mergeau din casă în casă să aducă vestea Naşterii Domnului.

Tradiţia colindelor se păstrează şi acum, chiar dacă la oraş colindătorii sunt mai puţini. Ar fi bine totuşi să-i primiţi în casele dumneavoastră. Dacă veţi fi diseară alături de familie nu ezitaţi să ascultaţi sau să cântaţi colinde. Folclorul românesc abundă de cântece superbe care vă vor aduce cu siguranţă linişte în suflete.

Primele colinde au apărut cinci secole mai târziu de la naşterea lui Hristos. Forma iniţială a acestora este întâlnită în Roma, acolo unde erau cunoscute şi cântate în timpul festivalurilor sau în timpul unor procesiuni.Istoricii consideră că forma actuală, de imnuri dedicate Crăciunului sau Paştelui, s-a conturat în perioada contemporană. Dacă în Roma secolului al V-lea colindele erau un ritual prin care se făceau urări de fertilitate şi belşug, în prezent, în spaţiul creştin ele au rolul de a anunţa naşterea lui Mesia.

Printre cele mai frumoase colinde româneşte care au fost interpretate de-a lungul timpului de coruri de copii, ansambluri de muzică sau artişti consacraţi se numără: Deschide uşa, creştine!, O ce veste minunată!, Florile Dalbe!, Afară ninge liniştit! sau O brad frumos!. Aceste colinde le ştim cu toţii, de la copiii de grădiniţă şi până la adulţi.„Colindele au în general o semnificaţie religioasă şi vestesc Naşterea Domnului. Mai ales în mediul rural se pune accentual pe această parte religioasă. Cu toţii ascultăm colinde în seara de Ajun pentru că aşa este tradiţia. Este o muzică menită să ne aducă linişte în suflet, o muzică prin care ne apropiem de cei dragi, uităm de griji pentru zi şi de ce nu, poate învăţăm să fim mai buni“, spune Stelian Bunea, etnograf.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite