Braşov

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Primul oraş din România care îşi face un aeroport de la zero, după Revoluţie. Cum va arăta şi când ar putea să devină operabil

19
25 Aug 2019 14:02:12
Autor: Ştefan Lică
Aeroportul Braşov - Ghimbav va începe operarea în 2021. FOTO Captură video
Aeroportul Braşov - Ghimbav va începe operarea în 2021. FOTO Captură video

Deşi este unul dintre oraşele importante ale României, şi una dintre cele mai căutate destinaţii turistice, Braşov nu are un aeroport, ci se bazează fie pe Otopeni, fie pe aeroporturile din Sibiu şi Târgu Mureş. Situaţia ar urma să se schimbe în câţiva ani, când oraşul de sub Tâmpa va avea propriul aeroport.

De altfel, Braşov este singurul judeţ care îşi construieşte un aeroport în anii de după Revoluţie.

Recent, Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a anunţat că lucrările vor intra într-o ultimă etapă, după ce a semnat contractul pentru realizarea Aeroportului Internaţional Braşov - Ghimbav..Mai exact, este vorba despre contractul cu Asocierea BOG’ART SRL - Uti Grup SA - Uti Facility Management SA, pentru obiectivul „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav Etapa a III-a Proiectare şi execuţie lucrări de construcţii şi instalaţii Obiectul Terminal de pasageri”.

 

Noul obiectiv ar trebui să devină funcţional din 2021, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov.

„Este o aşteptare veche a braşovenilor. Suntem primul judeţ în care, după 50 de ani, în România se construieşte un aeroport, cu eforturi proprii. Este extrem de necesar. Braşovul este cel mai important judeţ din punct de vedere turistic. Suntem în top ca şi destinaţie turistică, suntem singurul judeţ care nu avem nici măcar 1 km de autostradă. Sperăm ca până la final de 2020 să reuşim finalizarea infrastructurii, iar din anul 2021 să începem operarea aeroportului, dacă nu apar complicaţii în viitoarele proceduri de achiziţii”, susţine Veştea.

Informaţia a fost făcută publică după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins contestaţia depusă de firma Construcţii SA Sibiu, cea care iniţial fusese declarată câştigătoare a realizării terminalului, şi după opt luni de la demararea procedurilor de achiziţie aferente realizării acestui obiectiv, conducerea CJ Braşov a primit undă verde să încheie contractul pentru Terminalul de pasageri cu Asocierea BOG’ART SRL - Uti Grup SA - Uti Facility Management SA.

Contractul are valoarea de 145.581.179 lei. Aerogara va fi construită pe trei niveluri, cu o arie desfăşurată de 11.780 mp. Noul aeroport va fi realizat după o soluţie arhitecturală realizată de celebrul arhitect braşovean Dorin Ştefan.


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Mihai Popescu
25.08.2019, 14:31:22

S-a vrut construirea unui aeroport intre Braila si Galati si chiar a venit o delegatie din china dispusa sa-l construiasca dar cind au auzit ca trebuie sa dea spaga au plecat. Au spus ca pe facturi nu pot trece si spaga iar in China spaga este aspru pedepsita, nu ca in Romanica.

+1 (9 voturi)
Alfa Omega
25.08.2019, 15:06:29

Se putea ca acest aeroport sa se faca de mult dar nu a fost in interesul celor de lsa Bucuresti deoarece turisti nu mai treceau pd la Bucuresti si Brasovul devenea capitala turismului si a destinatilor turistice ! Si va dura 10-20 de ani , ne vedem la inaugurare in 2040 !

0 (10 voturi)
Senza Nome
25.08.2019, 16:05:24

Tu crezi ca in China comunista nu se da si se cere spaga? Acolo spaga merge direct la seful cel mare si la protejatii lui.

+3 (7 voturi)
Sybil
25.08.2019, 15:11:17

cum sa fie functional aeroportul din 2021, daca abia acum s-a desemnat castigatorul licitatie? trebuie prima data sa-l proiecteze si dupa sa-l execute. Si poate trebuie si ceva studiu de urbanism, nu merge pe autorizare directa, deci cine a spus ca aeroportul va fi functional in 2021 n-a dat un termen realist.

0 (6 voturi)
Comunist Anti
25.08.2019, 16:34:30

Nu va fi nici un aeroport ! Este campanie electorala !

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (19)