VIDEO Succesul Castelului Bran, cel mai profitabil obiectiv turistic din România, chiar dacă statul român nu l-a vrut. Noutăţi pentru vizitatori: un tunel secret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castelul Bran a atins un milion de vizitatori în 2017 şi a făcut peste 3 milioane de euro profit. Este singurul obiectiv turistic din România unde numărul turiştilor străini îl depăşete pe cel al românilor.

Castelul Bran este cel mai vizitat, dar şi cel mai profitabil obiectiv turistic din România. În 2017 a fost depăşit pragul de 1 milion de vizitatori. Dintre aceştia 835.115 au fost plătitori de bilete, iar restul au fost persoane care beneficiază de gratuităţi sau au participat la evenimentele private organizate la obiectivul turistic.

Cifrele sunt în creştere faţă de 2016 când au fost 900.000 de vizitatori, dintre care 798.298 plătitori de bilet, iar restul persoane care beneficiază de gratuităţi. Potrivit reprezentantului Castelul Bran, Bogdana Balmuş, 60% dintre vizitatori sunt turişti străini, atraşi în principal de mitul Dracula. Majoritatea sunt din Europa, dar în ultimul timp au început să vină tot mai mulţi asiatici, americani sau australieni.

În 2017 a crescut şi cifra de afaceri a Castelului Bran de la 5 milioane de euro la 6 milioane de euro. Profitul înregistrat este unul important, 3,2 milioane de euro în 2017. Cifra este similară cu anul 2016, când Castelul Bran a înregistrat un profit de 3 milioane de euro. Castelul face profit din vânzarea de bilete, dar şi din vânzarea de obiecte branduite sau petreceri private.

Banii nu ajung însă în vistieria statului român, deoarece Catelul Bran a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg în 2009. Atunci, statul român a refuzat să plătească 60 de milioane de euro, bani cu care ar fi putut răscumpăra clădirea. Castelul Bran este evaluat acum la 120 de milioane de euro. De la retrocedare şi până acum Castelul Bran a făcut deja 10 milioane de euro profit.

Noutăţile de la Castelul Bran

Anul trecut, la Castelul Bran s-a deschis şi Casa de Ceai a Reginei Maria. Aceasta datează de la 1920 şi se află în parcul Castelului Bran, pe malul lacului. A fost amenajată la iniţiativa Reginei Marie şi aici se servea ceaiul în fiecare zi. Acum a fost refăcută, transformată în cafenea şi a devenit o atracţie pentru turişti. Casa de Ceai are şi o terasă în aer liber de 150 de locuri. Vizitatorii pot sta la o cafea şi se vor putea relaxa în căsuţa în care cu aproape  un secol stăteau la o şuetă capetele încoronată ale României şi nu numai. Costurile totale ale proiectului de restaurare şi extindere a Casei de Ceai a Reginei Maria se apropie de 500.000 de euro. 

image

Tunelul timpul în premieră pentru vizitatori

Anul acesta va fi deschis Tunelul secret al Castelului Bran, iar acum se mai lucrează la liftul care îi va duce pe turişti în subteran. Tunelul a fost construit în 1930 la ordinul Reginei Maria pentru a uşura parcurgerea de către regina bolnavă de artrită a drumului dintre castel şi parc. Accesul se făcea prin vechea fântână din curtea interioară a castelului, unde a fost montat un lift electric cu ajutorului căruia Regina Maria putea coborî 30 de metri în subteran. După ce s-a construit liftul, la baza fântânii a fost săpat un tunel orizontal în stâncă, realizându-se legătura cu Parcul Regal al reşedinţei. Tunelul are 40 de metri lungime, iar Regina Maria putea ajunge mai repede în parcul castelului, unde îi plăcea să citească şi să se relaxeze. 

Tunelul secret nu a fost până acum niciodată deschis publicului. Administratorii Castelului Bran vor schimba acest lucru, iar Tunelul Secret urmează să devină un Tunel al Timpului. Turiştii vor urca într-un lift cu o capacitate de şase persoane, vor coborî 30 de metri sub pământ tot prin vechea fântână, iar apoi vor putea parcurge la pas tunelul de 40 de metri lungime pentru a ajunge în parcul regal.

Tunelul nu este unul simplu, iar traversarea lui va fi o adevărată experienţă. De-a lungul său vor fi mai multe holograme care vor prezenta Castelul Bran de-a lungul istoriei sale, de la construirea sa din 1377. Investiţia s-a ridicat la 1 milion de euro.

image

Istoria Castelului Bran

Bazele castelului au fost puse de cavalerii teutoni în 1225, când a fost construită o fortificaţie din lemn. În 1377 şasii ajunşi pe Scaunul Braşovului au cerut regelui Ludovic al Ungariei permisiunea de a construi cu oameniilor şi pe banii lor o nouă cetate. Aşa a luat naştere Castelul Bran, care a fost folosit de Sigismund de Luxemburg, împărat şi rege al Ungariei ca o bază strategică în 1395, când l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân. Castelul a fost cetate de apărare mai multe secole şi aşa a apărut şi mitul lui Dracula, datorită cărţii lui Bram Stocker. Se pare că Vlad Ţepeş nu a locuit niciodată la Bran, dar legenda lui Dracula a făcut castelul faimos în toată lumea.

În 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov a donat Castelul Bran reginei Maria ca recunoştinţă pentru infăptuirea Marii Uniri de la 1918. Branul a ajuns în proprietatea statului în 1948 şi a fost restaurant în anii 90. În anul 2000 Branul a fost revendicat de Dominic de Habsburg. Arhiducele a intrat în proprietatea castelul în 2009 şi a fost nevoit să îl remobilize, deoarece statul român a mutat de acolo colecţii pe care le avea în proprietate.

Turiştii care vin la Castelul Bran pot vizita acum 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cumpărate din consignaţii din Italia şi datează din aceeaşi perioadă cu piesele originale. Din păcate, vizitatorii pot vedea foarte puţine obiecte care au aparţinut familiei regale. Printre acestea se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana. Biletul de intrare la Castelul Bran costă 30 de lei. 

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite