VIDEO La Zăpaz, locul inexplicabil pentru oamenii de ştiinţă: nimeni nu poate explica cum au apărut găurile din mijlocul munţilor Piatra Craiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona la Zăplaz, situată la peste 1.640 de metri altitudine, oferă un peisaj care îţi taie respiraţia. Găurile săpate în munte sunt unice şi nici cei mai renumiţi geologi nu pot spune exact cum s-au format. Sunt o dovadă că natura bate ştiinţa şi nu putem decât să admirăm aceste frumuseţi şi să ne lăsăm liberă imaginaţia.

Masivul Piatra Craiului este rezervaţie naturală şi renumită pentru frumuseţea ei. La Zăpaz, unde se ajunge urcând o jumătate de oră de la Refugiu Spărlea pe traseul la Lanţuri, este considerată o minune a naturii şi este un mister nedesluşit de zeci de milioane de ani. Când ajungi acolo şi vezi săpăturile în munte prin care cerul mai albastru şi mai aproape de noi pământenii, nu poţi să nu îşi pui mai multe întrebări: Cum s-au format acele găuri în munte?, Ce semnifică ele? Şi Cum a fost posibil?. Răspunsul nu l-a găsit nimeni nici până astăzi, dar există câteva explicaţii care lasă însă liberă imaginaţia.

Mister vechi de zeci de milioane de ani

Se spune că Piatra Craiului a fost construită de fiinţe vii, cum sunt coralii şi scoicile. În epoca Jurasicului, acum zeci de milioane de ani,  aici era un mediu cald şi liniştit, o mare. În timp s-au aşezat straturi peste straturi de corali şi scoici, care au creat sedimente care s-au înălţat şi în milioane de ani au format muntele calcaros. Ipoteza este susţinută de munţii de cochilii pietrificate pe care le puteţi observa la tot pasul dacă sunteţi atenţi şi care datează de vremea dinozaurilor.

brasov

În timp apa, ajutată de vânt, a săpat în strâncă şi s-au format găuri denimite astăzi La Zăplaz, termen care înseamnă de fapt gard de scânduri. Odată ajunşi acolo nu puteţi decât să admiraţi peisajul şi opera măreaţă a naturii. Formele găurilor din munte seamănă, spun unii cunoscători, cu opera lui Gaudi, cunoscutul architect spaniol. Aceste bolţi cum mai sunt ele denumite au forme inegale semn că omul nu a avut nicio legătură cu formarea lor. Se spune că sunt porţi spre o altă dimensiune şi că aici, în vremuri de mult apuse, se închinau strămoşii noştri Zeilor, că aici cerul este mai aproape, mai albastru şi mai frumos decât oriunde în altă parte. Se mai spune că aici au existat în trecut peşteri ale căror tavane s-au erodat şi s-au prăbuşit în final, lăsând loc unor găuri mari în munte.

Traseu turistic

La Zăplaz este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Piatra Craiului. Traseul de munte pe care trebuie să porţi este cabana Plaiul Foii- Refugiul Spărlea-La Zăplaz. De la refugiul Spărlea se mai urcă aproximativ de 30 de minute. Traseul este unul accesibil atât iarna cât şi vara şi poate fi parcurs şi de turiştii neexperimentaţi în ale muntelui.

Masivul Piatra Craiului este una dintre cele mai frumoase rezervaţii naturale din ţară. Aici se găsesc pe lângă perisaje superbe şi specii de plante protejate  în România, de la Garofiţa Pietrei Craiului, Floarea de Golţ sau Ghinduţa Galbenă. Dacă aveţi noroc puteţi zări şi capre negre. De anul acesta au fost deschise patru noi trasee turistice în Masivul Piatra Craiului.

.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite