Braşov

articolul anterior articolul urmator

Zacusca la grătar, alternativă la coptul vinetelor şi ardeilor la aragaz / FOTO

0
21 Aug 2010 11:33:19
Autor: adevarul

Spaţiile verzi sunt transformate în mici bucătării, pentru că este o mare diferenţă de gust între legumele coapte la flacăra aragazului şi cele pe grătar.


La sfârşit de săptămână, numeroase gospodine îşi adună familia la Pietrele lui Solomon. Înarmaţi cu lemne, cărbuni, grătare şi foarte multe plase cu legume, braşovenii se trezesc dis-de-dimineaţă pentru a fi siguri că mai găsesc un loc liber. Îmbinând utilul cu plăcutul, braşovenii coc legumele care urmează să devină provizii pentru iarnă, după care se desfată cu mici şi carne pe pui la grătar. 

20 kg de vinete, coapte în 2 ore

Marioara Oprea (51 ani) vine aproape în fiecare weekend, împreună cu soţul, sora şi cumnatul la un grătar la Pietrele lui Solomon. În luna august îşi aduce cu ea vinete, ardei capia sau gogoşari ca să le coacă pentru zacuscă.


Aici adie vântul, stăm la aer curat, nu facem mizerie acasă, scăpăm de fumul şi căldura din bucătărie şi nici nu consumăm gaz. Cu un braţ de lemne şi câţiva cărbuni reuşesc să coc 20 de kilograme de vinete în 2 ore, faţă de 4-5 ore cât mi-ar fi luat la aragaz", mărturiseşte gospodina.Avantaj pentru pensionari

Şi pensionarii sunt extrem de mulţumiţi de faptul că au unde să-şi coacă vinetele făcând economie. Cu 3 lei cât plătesc pe un bilet cu două călătorii, pensionarii se urcă în microbuzele 51, 52 ale RAT Braşov, care îi duc până Pe Tocile.


Pensia este foarte mică şi, decât să consumăm gaz, mai bine venim aici, în aer liber. Mereu venim aici şi coacem câte cinci kilograme pe weekend, în funcţie de posibilităţi", a spus Valeria Moisin (64 ani), însoţiţă de fata şi ginerele ei.Micii şi carnea la grătar, recompensa

După muncă şi răsplată. Imediat ce termină de copt legumele pentru iarnă, braşovenii se răsfaţă cu un mici, carne de pui, porc sau peşte şi se răcoresc cu o bere sau un suc rece.


„După o săptămână de muncă ne relaxăm şi ne simţim bine la un grătar. Noi bărbaţii ne ocupăm de foc, iar femeile de bucate", a spus Gheorghe Glodeanu, care a ieşit la grătar împreună cu soţia şi fata Maria, de 9 ani.

„Dacă era să coacem vinetele acasă, făceam o mizerie de nedescris pe aragaz", spune şi Marioara Oprea.


Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările