Zece motive să vizitezi Ţinutul Secuiesc. Ape minerale vindecătoare, zone magice, castele din alte secole şi peisaje de basm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salina de la Praid, una dintre cele mai frumoase din România. FOTOSimona Suciu.
Salina de la Praid, una dintre cele mai frumoase din România. FOTOSimona Suciu.

Ţinutul Secuiesc ascunde multe comori care abia aşteaptă să fie descoperite. Marile atracţii sunt Sighişoara, Salina de la Praid, apele termale, dar şi castelele medievale. Tot în Ţinutul Secuiesc puteţi vedea şi singurul lac vulcanic din România.

Marea bogăţie a Ţinutului Secuiesc sunt apele minerale. Covasna este  oraşul celor 1000 de izvoare. Şovata este o altă atracţie şi este un oraş dezvoltat în jurul lacurilor sărate. Tuşnad este cel mai mic oraş din România, dar care deţine mai multe recorduri. Are singura planta carnivoră din ţară şi cea mai mare mofetă. Cercetările ştiinţifice au demonstrat că apele minerale şi tratamentele de la Tuşnad au efecte extraordinare pentru bolnavii care suferă de inimă, au probleme cu tensiunea sau cu sistemul circulator. De asemenea, apele minerale au efect liniştitor asupra sistemului nervos şi sunt eficiente în bolile de stomac.Peştera Pucioasa este considerată cea mai mare mofetă naturală din lume. Pereţii peşterii sunt acoperiţi cu picături care conţin sulf şi care se folosesc în afecţiunile oftalmologice. 

Tuşnad unde apele minerale de vindecă de boli

Castele medievale

Ţinutul Secuiesc este renumit şi pentru castele istorice şi cetăţile sale care atrag mii de turişti. Printre cele mai frumoase obiective care merită neapărat vizitate se numără: Castelul fortăreaţă Szekely Tamadt din secolul al XV-lea de lângă Odorheiu Secuiesc, cetatea Miko din Miercurea Ciuc construită la 1621, Cetatea Medievală din Odorheiu Secuiesc dat şi Castelul Kalnoky din Miclosoara construit în secolul al XVI-lea în stil renascentist.

Biserica de la Delniţa

Biserica de Delniţa

Lăcaşul de cult este o bijuterie arhitecturală şi a fost vizitată şi de prinţul Charles. Este învăluită în mister deoarece niici acum nu se ştie cine a construit-o. Se bănuieşte însă că este vorba despre un architect Italian. Biserica este din piatră şi datează din 1333. Poate fi văzută în fostul sat Tordafalva (actual Păuleni Ciuc, în Harghita).  Altarul bisericii a fost construit în 1675, iar bolta bisericii este pictată cu imaginea Maicii Domnului, fiind cea mai veche, cea mai mare si cea mai frumoasa lucrare de acest gen din Transilvania. Tavanul monumentului este la fel de valoros, fiind compus din 104 casete pictate în stil renascentist popular.

Ceramica celebră de la Corund

Ceramica celebră de la Corund

Satul Corund este o altă atracţie şi este renumit pentru ceramica populară. Aici se fac celebrele farfurii şi vaze decorative, după o tehnică care datează de la 1700. În Corund fiecare casă are un atelier de ceramică, iar turiştii îi pot vedea pe meşteri la lucru. La fiecare poartă sunt expuse adevărate opere de artă ce pot fi cumpărate de turişti. Satul se află în drumul spre Praid din Bălăuşeni.

Cetatea Zânelor

Valea Zânelor unde a trăit Ileana Cosânzeana

Cetatea dacică din Valea Zânelor din Covasna este una dintre cele mai bine conservate din România. Legenda spune că cetatea din Valea Zânelor a fost ultimul loc de refugiu al lui Decebal, după ce a fost învins de romani. Se spune că aici a stat ultima oară conducătorul dac înainte să moară. Tot o legendă spune că în zidurile cetăţii ar fi ascunsă o comoară uriaşă pe care chiar dacii au fi lăsat-o acolo. Legenda merge mai departe şi spune că doar odată la şapte ani poarta secretă spre cuferele pline cu aur se deschide pentru o singură noapte. Până acum nimeni nu a găsit comoara, chiar dacă mulţi au căutat-o.

O altă legendă spune că spune că în Valea Zânelor ar fi trăit Ileana Cosânzeana, cea mai frumoasă dintre pământence care a inspirat mai multe basme. Şi Cosânzeana ar fi ascuns în Valea Zânelor o comoară, dar că aceasta poate fi găsită doar într-o zi cu soare înainte de zărbătoarea de Sfântu Gheorghe şi doar de al şaptelea copil al unei familii. În Valea Zânelor turiştii pot vedea grădina Cosânzenei şi pot admira tufe întregi de rozmarin. Tot în zonă există şi un loc de camping. 

image

Lacul vulcanic Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana. la 55 de kilometri de Miercurea Ciuc, este singurul lac de origine vulcanică din România care s-a format pe fundul craterului unui vulcan stins din Masivul Ciomatu. Nivelul apei nu creşte şi nu scade niciodată deşi lacul nu are izvoare şi este alimentat doar de apa de ploaie. Lacul are forma unei palete de pictor. Puritatea apei este foarte apropiată de cea a apei distillate. Are doar  0,0029 ml minerale.

Localnicii de aici nu au nevoie de prognoze meteo. În muntele de lângă lac s-au format, de-a lungul timpului, două fisuri. Localnicii spun că dacă aerul emanat de acestea pişcă la nas atunci este semn de furtună. Dacă nu se întâmplă acest lucru, este semn de vreme frumoasă.

Lacul Roşu, o minune a naturii

Lacul Roşu este locul unde Transilvania se întâlneşte cu Moldova şi oferă peisaje de vis şi o atracţie unică: o adevărată pădure scufundată. Situat la 26 de kilometri de Gheorgheni, Lacul Roşu reprezintă cel mai mare lac de baraj natural şi de munte din România. Format în 1838, Lacul Roşu este rezultatul alunecării unui pinten format din Muntele Ghilcoş, cunoscut şi sub numele de Muntele „Ucigaş“. Acest fapt este susţinut de Franz Herbich, un geolog recunoscut în Ţinutul Secuiesc. Formarea lacului este pusă pe seama cutremurului din 11 ianuarie 1838, care a avut o replică şi în februarie şi a dislocat bucăţi uriaşe de strâncă de pe versanţi. Odată cu prăvălirea stâncilor o vale întreagă a fost obturată, iar pădurea de brazi a fost inundată. Şi astăzi se mai văd cioturile brazilor care răsar din apă, fapt care fac Lacul Roşu unic în România.

sighisoara

Sighişoara medievală

Cetatea Medievală a Sighişoarei este locul unde te întorci în timp, în vremea cavalerilor şi domniţelor, este locul pe care trebuie să îl vezi măcar odată în viaţă. Zeci de mii de turişti din ţară, dar mai ales din străinătate, sunt atraşi anual de una dintre puţinele cetăţi medievale locuite din Europa. Turnul cu Ceas, Biserica Cetăţii, Scara Şcolarilor şi multe alte obiective fermecătoare, inclusiv străduţele înguste, fac dintr-o zi petrecută la Sighişoara să fie una realmente specială. Festivalul medieval care se desfăşoară anual în cetate este o mare atracţie turistică mai ales pentru străini.

praid17

Praidul o altă atracţie

Salina de Praid este o atracţie turistică majoră fiind vizitată zilnic de mii de turişti. Este recunoscută pentru proprietăţile sale curative şi pentru afectul că aerul din salină ajută la tratarea afecţiunilor respiratorii. Temperatura din salină se menţine constant la 15 grade Celsius. Tot la Praid s-a deschis în 2014 şi un ştrand cu apă sărată. Tot aici puteţi vedea începând cu luna mai şi cel mai mare muzeu de fluturi din România. Intrarea la salină costă 25 de lei de persoană.

Bucate tradiţionale autentice

Ţinutul Secuiesc este renumit şi pentru bucatele tradiţionale autentice. Aici puteţi să vă delectaţi cu gulaş autentic, fie el supă sau tocăniţă, dar şi cu prăjituri tradiţionale şi celebri kurtos kalacs. Bucătarii sunt renumiţi pentru preparatele la ceaun şi cârnaţi picanţi unici ca şi gust. Toate reţetele sunt secrete. Cazarea în zonă pleacă de la 80 de lei camera pe noapte şi poate ajunge şi până la 300 de lei în hotelurile de lux.


 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite