Braşov

articolul anterior articolul urmator

Zoltan Maroşi, pictorul de la poalele Cetăţii Rupea

0
11 Jun 2010 08:55:53
Autor: adevarul

Este artist încă de la grădiniţă, iar acum este o mică vedetă a oraşului şi a liceului unde studiază. Zoltan este autodidact şi îşi construieşte singur pânzele pentru pictură.

Ajuns în clasa a XII-a, Zoltan a reuşit să „îmbrace" pereţii Liceului Industrial din Rupea în creaţiile sale. Deşi pare mai degrabă timid, nu-i trebuie decât puţin avânt ca să înceapă să vorbească despre el fără a se mai putea opri. Cum şi-a dat seama că are o afinitate pentru pictură? Simplu: totul a pornit de la o hârtie albastră de la grădinniţă, „perfectă pentru pictat", după cum spune micul artist.

„Când eram la grădiniţă eram foarte atras de nişte foi colorate puse într-un sertar de doamna educatoare. La un moment dat am luat o foaie albastră de acolo şi m-am ascuns într-un colţ, cu jucării pe lângă mine, ca să nu se observe ce fac. Am desenat blocul în care locuiam şi fântâna din faţa blocului. Acela a fost primul desen din viaţa mea şi-mi aduc aminte că eram foarte supărat pentru că toţi colegii mă făceau furăcios. Doamna educatoare, în schimb, a luat desenul şi m-a lăudat", îşi aminteşte tânărul.

Liceul de la baza cetăţii

Pentru că atunci când pictează pleacă de la experienţele din viaţa sa şi mai ales de la sentimente, Zoli, căci aşa îi spun toţi prietenii, a pictat „Drumul spre liceu". „L-am desenat pentru că în fiecare dimineaţă urc cetatea pentru a ajunge la şcoală. Drumul este neasfaltat şi îmi aduc aminte cât de greu era pentru mine în clasa IX, uitându-mă la colegii mei, bobocii. Dar totul este foarte artistic, atât aşezarea liceului la baza vechii cetăţi, cât şi natura", declară Zoli.

Expoziţie la Turnul Alb

Saptămâna trecută, Zoltan a avut ocazia să expună pentru prima dată în Braşov, într-o expoziţie de grup, ce poate fi vizitată la Turnul Alb. Bucuria a fost mare, dar nu este unica experienţă de acest fel pentru el. În clasa a VII-a, artistul a concurat, cu un desen pe calculator, la o competiţie din Ungaria. În clasa a VIII-a a fost invitat la Budapesta. Premiile au continuat să „curgă".

Pe lângă pictură, Zoli are o pasiune deosebită pentru caligrafie, pe care o consideră o artă. „Şi scrisul este pentru mine o artă. Am învăţat să scriu de la grădiniţă. Scriam cu litere de tipar, aşa cum scriu toţi copiii la început, dar asta m-a marcat şi pe viitor, pentru că îmi place foarte mult să scriu, mai ales în revista liceului", a spus Zoltan Maroşi.

Marele vis al lui Zoltan este să se facă arhitect. Se pregăteşte intens pentru admitere şi crede că va putea schimba imaginea oraşelor, prin munca sa.


Întrebări şi răspunsuri

Cum reuşeşti să-ţi improvizezi pânzele?

Lipesc bucăţi din lemn, lipesc material alb, din bumbac, pe care îl tratez cu un amestec dintre glet şi aracet. Un profesor din Ungaria m-a învăţat că este bine să folosesc şi făina, pentru a nu se deteriora culoruile.

Cum de ai ales un liceu industrial?

Îniţial, mama mea voia să urmez neapărat un liceu de prestigiu din Braşov şi la fel şi toţi profesorii mei încercau să o convingă să mă trimită la Braşov. Alegerea liceului a fost, totuşi, a mea şi asta doar pentru a demonstra că poţi învăţa oriunde, numai să vrei. Şi nu regret niciun moment alegerea făcută. Întotdeauna am privit liceul ca pe o instituţie care ar avea posibilităţi să se afirme.


Ce-i place:

„Îmi place să văd un om ajutând un altul, îmi place când văd pe stradă doi bătrâni fericiţi. Îmi place să văd grupuri sociale care se formează între oameni. Mă simt foarte bine între oameni care sunt exact opusul meu. Îmi place foarte mult să ascult muzică în timp ce pictez, pentru că mă inspiră. Îmi plac psihologia şi geografia".

Ce nu-i place:

„Nu-mi plac oamenii prefăcuţi, pentru că-i simt imediat. De obicei, citesc oamenii ca pe o radiografie. De cele mai multe ori am o memorie extraordinară a zilelor de naştere şi îi suprind făcându-le urări".

Profil

Născut. 28 octombrie 1991, Braşov

Studii. Grupul Şcolar Industrial „Şt. O. Iosif", Rupea

Familie. Părinţi, o soră şi un frate


Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările