În blocurile marcate cu bulină roşie oamenii dorm îmbrăcaţi de teama cutremurului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Balaşoiu, locatar în bloc cu bulină, este panicat
Gheorghe Balaşoiu, locatar în bloc cu bulină, este panicat

Locatarii din blocurile cu risc seismic nu ştiu încotro s-o apuce, fiindcă, deşi s-au străduit, n-au reuşit să se mute. Zvonurile privind iminenţa producerii unui cutremur de peste 6 grade Richter, în perioada următoare, i-au băgat în sperieţi pe cei 1.000 de buzoieni care stau în blocurile cu bulină roşie.

La Buzău, peste 700 de apartamente din municipiu sunt încadrate în clasa întâi de risc seismic. 1.000 de oameni locuiesc în acest case. În ultimii 20 de ani, niciun bloc din cele 17 catalogate cu risc maxim de prăbuşire nu a fost consolidat sau reabilitat.


Cele peste 30 de cutremure de magnitudini reduse înregistrate în ultimele zile de staţiile seismice din zona Vrancea, care ar putea culmina cu un cutremur cu o intensitate mai mare de 6 grade pe scara Richter, au băgat frica în buzoieni.


Vestea că un nou cutremur s-ar putea declanşa în curând, a făcut ca locatarii din blocurile şubrezite din Buzău să doarmă cu frică în fiecare noapte, la gândul că marele seism îi va îngropa sub munţi de moloz.


Gheorghe Balaşoiu, preşedintele Asociaţiei de Propietari a blocului 41 spune că oamenii sunt înfricoşaţi chiar şi la mişcările de mică intensitate ale pământului.


Crăpate din 1977 şi 1986


"Acest bloc a fost avariat la cutremurele din 1977 şi 1986 şi trăim cu teamă până ce imobilul va fi consolidat. Dormim îmbrăcaţi. Poate se vor sesiza şi autorităţile dar mai ales constructorul care este obligat prin hotărâre judecatoareacă, să ne consolideze blocul", a mai spus Gheorghe Balaşoiu.
Cu toate acestea, autorităţile fac apel la calm şi spun că nu sunt alarmate şi că nu au niciun fel de informaţii despre producerea unui seism devastator.


"Eu sunt liniştit şi optimismul meu este mare. De aceea sfătuiesc oamenii să nu trebuie în panică pentru că nu am primit informaţii despre vreun dezastru. Vor fi cutremure dar mai mici, care nu vor afecta locuinţele, ca seismele din 1940 sau 1977. Am ascultat şi eu ce au spus specialiştii de la Institutul de fizică a pământului dar, la un cutremur de 6 grade şi ceva, nu se pune problema unei nenorociri la blocurile cu bulină din Buzău"
, a declarat prefectul Paul Beganu.


În aşteptarea marelui cutremur, mult trâmbiţat de surse mai mult sau mai puţin autorizate, locatarii care trăiesc cu teamă în blocurile afectate la seismele puternice din 1977 şi 1986 spun că au ajuns la capătul răbdării: "Ne este frică de cutremur mai ales că stăm în blocul 17 care este cu probleme. Ar trebui ca autorităţile să ia măsuri urgent în cazul acestor blocuri cu bulină", au declarat Ana şi Adrian Călin, locatari în blocul 17 din Buzău.


Prefectul a adăugat că, totuşi, situaţia celor peste 1000 de buzoieni care sunt în pericol la un eventual cutremur de peste 7 grade, trebuie reanalizată şi căutate soluţii.


"Zilele următoare voi lua legătura cu primaul municipiului ca să vedem ce măsuri vom lua vis a vis de aceste imobile. Oricum Inspectoratul pentru Situatii de Urgenţă este pregătit dacă, Doamne fereşte, se va produce ceva grav"
, a mai spus prefectul Paul Beganu.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite