Începe evaluarea efectivelor de animale sălbatice din judeţul Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipe mixte formate din gestionarii fondurilor de vânătoare din judeţul Buzău şi reprezentanţi ai unor instituţii din subordinea Ministerului Mediului vor începe o campanie de evaluare a efectivelor de animale sălbatice din speciile strict protejate, urs brun, lup, râs si pisică sălbatică.

În acţiune vor fi implicaţi Direcţia Silvică, A.J.V.P.S., A.V.P.S. Interagro Bucureşti, A.V.P.S. Călifarul, SC Ocolul Silvic Siriu SRL, A.V.P.S. Bradul Bucureşti, A.V. Cerbul Carpatin, împreună cu reprezentanţi ai Institutului de Amenajări Silvice, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău, ai Comisariatul Teritorial al Gărzii de Mediu Buzău, ai Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere Braşov şi cei ai Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic Focşani.

Activitatea se va desfăşura conform metodologiei stabilite de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Pentru gestionarii fondurilor cinegetice ale căror suprafeţe se suprapun peste arii protejate, evaluările se fac separat, iar la acţiunile de evaluare vor participa şi custozii desemnaţi.

Programarea acţiunilor de evaluare a efectivelor de urs, lup, râs si pisică sălbatică a fost realizată la începutul acestei luni de gestionarii fondurilor de vânătoare. Până la sfârşitul lunii aprilie, rezultatele acţiunilor de evaluare realizate în fiecare fond de vânătoare se vor analiza şi centraliza, la nivel judeţean, de Agenţia pentru Protecţia Mediului Buzău. Centralizările judeţene vor conţine, pe lângă efective evaluate şi derogările propuse pentru sezonul de vânătoare 2014/2015 pentru speciile strict protejate(urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică), repartizate pe fonduri de vânătoare. 

Derogările vor fi stabilite în funcţie de pagubele înregistrate, situaţia efectivelor reale comparate cu cele optime, tendinţa şi structura populaţiei pentru speciile analizate, mai arată în comunicat APM Buzău. Aceste propuneri vor fi analizate la nivel naţional, derogările aprobate vor fi cuprinse într-un ordin emis de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. 

În urma evaluării realizate în anul 2013 a rezultat că în judeţul Buzău erau 436 de exemplare de urs, 158 exemplare de lup, 95 de exemplare de râs şi 224 exemplare de pisică sălbatică, în timp ce derogările aprobate de M.M.S.C. pentru sezonul de vânătoare 2013/2014 au fost de 9 exemplare urs, 11 exemplare lup şi 10 exemplare pisică sălbatică.

Citeşte şi: 

Buzău, oraşul scufundat în aroma covrigilor subţiri şi crocanţi

O minoră a fugit de la un centru de plasament din Buzău. Poliţia o caută de trei zile

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite