Şcoala de actorie de la Buzău. Cel mai tânăr învăţăcel are 4 ani, iar cursanţii vor să ajungă pe marile scene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de un an, copiii buzoienilor şi tinerii care vor să descopere tainele actoriei au la dispoziţie un club de teatru care tinde să ajungă pepinieră pentru viitorii maeştri ai scenei, alături de Liceul de Arte ”Margareta Sterian”. Celor aproximativ 30 de învăţăcei, le este profesor în arta actoriei Adrian Nicolae, absolvent al Universităţii de Arte din Iaşi. Cursurile sunt gratuite, instituţia fiind subvenţionată de municipalitate.

Clubul de teatru ”Lordul Valah” funcţionează din octombrie 2015 în cadrul Centrului de Cultură ”Alexandru Marghiloman”, după o disuţie pe care actorul Adrian Nicolae, iniţiatorul proiectului, a avut-o cu conducerea centrului aflat la ieşirea din Buzău spre Brăila.

Adrian Nicolae, în vârstă de 32 de ani, a început cariera în teatrul profesionist la Bacău şi Petroşani, unde a interpretat zeci de roluri, a organizat evenimente artistice şi a fost prezentator de spectacole.

Coordonatorul clubului de actorie a absolvit în 2007 Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iaşi, a fost angajat al teatrelor ”George Bacovia” din Bacău şi ”Ion Dezideriu” din Petroşani. I-a interpretat pe Ilie Cuţui din ”Baltagul”, pe Don Baker, în ”Fluturii sunt liberi”, pe Florin din ”Florin şi Florica”, de Alecsandri, Omul orchestră în Fridakahlomania, regizat de Alexander Hausvater. 

A jucat în filmul ”Ceva bun de la viaţă”, regizat de Dan Piţa, a participat la numeroase festivaluri şi a fost organizator, trei ani consecutiv, al Zilei Mondiale a Teatrului.

image

A revenit în Buzău în 2010, când a început să traseze primele coordonate ale proiectului de înfiinţare a unui club de teatru.

Am evoluat pe câteva scene ale teatrului românesc. Am fost actor al teatrului din Bacău şi al teatrului din Petroşani. La Petroşani am avut bucuria de a juca la regizori cu cotă, cum ar fi Alexander Hausvater, Constantin Dicu, fost regizor al Televiziunii Române. Am avut şi câteva apariţii la TVR 2 cu acel spectacol. Am învăţat suficient, de ici, de acolo, şi având şi modulul pedagogic am zis să transmit mai departe, atât cât mă pricep, dar la un mod profesionist, şi copiilor buzoienilor. O să vedeţi că şi la noi, în Buzău, sunt foarte mulţi copii talentaţi”, spune Adrian Nicolae.

image

Încă din primul an de la înfiinţare, clubul a avut numeroase proiecte, precum spectacolele ”Fluturii sunt liberi”, ”Titanic Vals”, ”Steaua fără nume”, participări alături de celelalte cercuri ale Centrului Marghiloman la proiecte desfăşurate în aer liber, cum ar fi ”Artă printre blocuri”, ”Artist în devenire”. 

image

Micii actori coordonaţi de Adrian Nicolae au susţinut un spectacol în foişorul din incinta parcului Marghiloman, în încercarea de a oferi o alternativă culturală oamenilor care se aflau în acel moment în parc.

Are la club cursanţi de toate vârstele, copii cărora părinţii încearcă să le imprime calea spre o carieră în teatru, ori tineri care sunt convinşi că lecţiile de actorie le vor uşura drumul în viaţă. 

”Până la produsul finit, un spectacol de 40 de minute sau o oră şi ceva, sunt exerciţii de improvizaţie, exerciţii de dicţie, memorare. Mulţi nu ştiu că abia după învăţarea rolului începe munca. După memorarea replicilor din scenariu începem să punem carne peste acel text, să îi dăm viaţă. Se lucrează apoi la mişcarea scenică pentru că orice gest trebuie justificat. E ca în viaţă, nu ai de ce să mergi la frigider dacă nu îţi este foame. Pe scenă, orice deplasare, orice gest trebuie să aibă o explicaţie. Dacă nu, e făcătură. La teatru, creezi personaje, faci o fişă a personajului. Cu certitudine, toate aceste lucruri îi vor ajuta pe mai târziu pentru că ei au început deja să asimileze anumite informaţii, să perceapă oameni din jurul lor ca pe potenţiale personaje”, explică actorul Adrian Nicolae.

Profesorul de actorie spune că la clubul de actorie este un nucleu de cel puţin zece copii şi tineri pe care se bazează în toate proiectele. Vin la toate cursurile programate şi niciodată nu ezită atunci când sunt chemaţi la repetiţii în weekenduri. Le explică elevilor săi că, în teatru, dăruirea este cea mai importantă iar satisfacţiile sunt pe măsura sacrificiilor.

”Înaintea celor 45 de minute de spectacol sunt săptămâni de muncă. Dacă se ţin de ceea ce le spun eu, de exerciţii de dicţie, cu creionul ţinut între dinţi, de impostaţie, cu teancuri de cărţi puse pe plex, respiraţie, vor avea mult de câştigat. Sunt lucruri tehnice de respiraţie, de mişcare tehnică, toate îşi au rostul lor. Trebuie mult sacrificiu în această meserie. Nu de puţine ori au venit sâmbăta, au venit şi duminica. La noi la club sunt foarte mulţi copii şi ei necesită mai multă atenţie. Unii poate îşi doresc anumite roluri, ceilalţi alte roluri, iar de aici pot apărea probleme. Eu însă am căutat să le ofer roluri care să se plieze pe personalitatea lor, îi las să aleagă texte, personaje”, spune Adrian Nicolae.

image

Primul proiect din 2017 al clubului de actorie coordonat de Adrian Nicolae este spectacolul de teatru intitulat ”Făt Frumos”. Cursanţii angrenaţi în proiect, Rareş Cucu, Daniela Oncioiu, Roxana Coman, Alexandra Ioniţă şi Sebi Buzea, au început deja repetiţiile, într-una dintre sălile centrului cultural.

Pentru că Centrul Cultural ”Al. Marghiloman” este subventionat de municipalitatea buzoiană, participarea la activitătile clubului de teatru ”Lordul Valah” este gratuită.

image
Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite