A început sezonul zmeurei. Cu ce preţ se vând fructele proaspete la poarta fermelor FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zmeura din soiul englezesc are fructul mare  Foto I. Bunilă
Zmeura din soiul englezesc are fructul mare  Foto I. Bunilă

Producătorii care au mizat pe fructele de pădure au început să recolteze zmeura. Primăvara blândă, cu temperaturi moderate, şi chiar ploile din ultima vreme au făcut ca recolta să fie mai bogată decât în alţi ani.

Deocamdată, la cules intră doar membrii familiei, însă pe parcurs, când rodul va fi din belşug, invită clienţii să-şi culeagă singuri aromatele fructe. 

Pe soţii Flori şi Sorin Mărunţiş i-am găsit la cules, printre butaşii de zmeur, împreună cu cei doi băieţi. Fructele pe care le adună provin dintr-un soi rar, dulce, foarte productiv şi uriaş. 

În timpul verii, aromatele poame trebuie culese zilnic, pentru că se coc rapid. Culegătorii au propriile repere pentru a şti ce adună şi ce nu de pe butaşi.

”Zmeura necoaptă nu se poate lua de pe tulpină, în schimb. Zmeura foarte coaptă se desprinde uşor. Este dulce şi mare, şi putem să încărcăm foarte repede caserola de o jumătate de kilogram”, spune Flori.

Sorin şi Flori au înfiinţat cultura de zmeur în urmă cu cinci ani, pe un teren din comuna Merei, însă recoltează de numai trei ani. 

zmeuraculesiulianbunila

Foto I. Bunilă

Este cea mai bună producţie, se mândreşte fermierul nostru, care crede că şi ultimele ploi au avut un rol deosebit.

„Avem un soi de zmeur englezesc, uriaşul englezesc, care în fiecare an ne surprinde. Anul acesta, din cauza climei care a fost mai blândă, ne dă un gust mult mai parfumat şi mai aromat decât în anii precedenţi”, declară Sorin Mărunţiş (foto jos).

zmeuraculesiulianbunila

Foto I. Bunilă

Butaşii de zmeur încep să dea rod din primăvară, fructele se coc de la jumătatea lunii iunie şi rezistă până la sfârşitul verii, cu ajutorul naturii dar şi al fermierilor care folosesc sisteme de irigare prin picurare şi îngrăşământ natural. 

„Acum, cum este soarele puternic, zmeura care acum e în pârg mâine poate fi culeasă şi e bună de mâncat”, ne explică Eduard, fiul cel mare al soţilor Mărunţiş.

zmeuraculesiulianbunila

Foto I. Bunilă

Familia care deţine plantaţia de zmeur englezesc, cu fructe mari şi foarte aromate, vinde fructele la poarta fermei, la 30 de lei kilogramul pentru început, cu zece lei mai ieftin decât în pieţe.

„Mănânc multă zmeură când e sezonul ei şi cumpăr de la cei doi domni pentru că ştiu ce produse bune au. Aduce multe beneficii organismului, atât pentru sănătate, cât şi pentru frumuseţe, deoarece arde grăsimile, îmbunătăţeşte vederea şi combate îmbătrânirea prematură”, spune o clientă a producătorilor de zmeură din Merei.

zmeuraculesiulianbunila

Foto I. Bunilă

Plantaţia de zmeur va avea rod cel puţin o lună de acum înainte. Proprietarii ei cheamă clienţii să-şi culeagă singuri aromatele fructe. Aceştia pot umple o caserolă de jumătate de kilogram de zmeură în mai puţin de 20 de minute. 

Surplusul de fructe va fi folosit la dulceaţă şi sirop, care de asemenea vor fi comercializate.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite