Buzău

articolul anterior articolul urmator

Afacerea de succes cu bere artizanală gândită de un francez şi un buzoian. Zeci de restaurante se bat pe berea lor

2
5 Aug 2021 04:04:52
Autor: Iulian Bunila
Francois şi partenerul său, Ionuţ, produc sub eticheta ”One Beer Later”
Francois şi partenerul său, Ionuţ, produc sub eticheta ”One Beer Later”

Un francez a renunţat la jobul său bine plătit pentru a-şi deschide în Buzău propria făbricuţă de bere. Băuturile cu eticheta „One Beer Later” se găsesc în baruri, pub-uri, restaurante şi în magazine online, dar şi la festivalurile de profil.

Francezul François D’Hollander a condus cea mai mare fabrică de malţ din sud-estul Europei, care funcţionează la Buzău. În 2018, s-a asociat cu un buzoian, Ionuţ Stoian, pentru a deschide prima fabrică de bere artizanală din judeţul Buzău. 
 
S-au întâlnit la o bere, după un concurs de motociclism off-road. De atunci, după câteva alte întâlniri, au ajuns la ideea de a începe o afacere împreună.
 
”Începutul a fost în pădure, după o ieşire cu motocileta. Francois ne-a adus nişte bere craft. Aveam idee ce înseamnă bere craft, testasem la Timişoara, şi am fost impresionat de ceea ce am gustat. După aceea am hotărât să ne asociem şi am început această microberărie”, spune Ionuţ Stoian, asociatul lui Francois. 
”Lucrăm împreună şi producem din 2018 bere, aici, la Buzău, cu apă de la Buzău, cu malţul de la Soufflet Buzău, şi cu multă pasiune, în primul rând. Suntem de trei ani pe piaţă iar majoritatea clienţilor sunt din Bucureşti. Reuşim să introducem şi în provincie berea artizanală iar lumea chiar începe să facă diferenţa între această bere şi cea industrială. Nu folosim niciun chimical şi acest lucru este foarte important”, spune François D’Hollander.
 
În făbricuţa celor doi prieteni, o hală cât jumătate dintr-o sală de sport, aflată la ieşire din Buzău spre Spătaru, se produc mai multe sortimente de bere artizanală. Este o fabrică de bere ca toate celelalte, numai că la o scară mică. În această hală este asigurat tot circuitul de producţie, de la fierberea mustului din malţ şi hamei, până la îmbuteliere.
 
Berea produsă în Buzău de Francois şi Ionuţ, ajutaţi de Robert, este mult mai gustoasă şi aromată decât cea pasteurizată, produsă la scară industrială. Se vinde în localuri din toată ţara, dar mai ales în Bucureşti, acolo unde apetitul pentru berea artizanală este mai ridicat decât în provincie.
 
”Noi, românii, suntem pionieri în a bea acest tip de bere şi lumea încă preferă cu ce e obişnuit în ani. Rămâne ca lumea să se împartă. În oraşele mari, ca Bucureşti, acest gen de bere se vinde chiar şi la bidon. Te duci la magazin, spui ce bere vrei, pune frumos în bidon şi o bei acasă. Dar bei o bere bună, care nu-ţi produce dureri de burtă a doua zi”, declară Robert Stan, colegul lui Francois D’Hollander.
 
 
Cu aproape 10.000 de litri de bere produşi într-o lună, One Beer Later se găseşte, în acest moment, în peste 120 de locaţii HoReCa din Bucureşti şi din ţară, în oraşe precum Buzău, Timişoara, Cluj, Sibiu, Iaşi, Piteşti, Târgu Mureş sau Târgu Neamţ. 
 
Şi reţelele de hypermarketuri Kaufland, Auchan şi Carrefour includ la raft berea artizanală de la Buzău. În plus, iubitorii de bere bună pot găsi berea „One Beer Later” în baruri, pub-uri, restaurante sau în magazine online, dar şi la festivalurile din capitală şi nu numai. 
 
 
Berea francezului produsă în Buzău este cel puţin la fel de gustoasă şi de aromată ca a celor din Occident. Ce o diferenţiază este faptul că e mai ieftină. Se vinde în localuri din toată ţara, la preţuri care variază între 8 şi 12 lei, în funcţie şi de adaosurile distribuitorilor. Brandul are mai multe varietăţi, cum ar fi Rock’N’Beer, Jos Pălăria, Einstein is Wrong sau Wooow.
 
Recent, cei doi asociaţi au primit un oaspete deosebit în fabrica lor de bere. Este vorba despre ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer. Diplomatul a mai vizitat şi alte firme din judeţ cu acţionari francezi, între care şi grupul Malţ Soufflet.
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Trupul fără suflare al unei femei, descoperit într-un BMW parcat pe o stradă lăturalnică. Avea trei copii 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Dem Cristi
5.08.2021, 08:51:53

Francezul si berea. Daca era belgian mai ziceam avea ce sa ne invete. Putinii francezi care beau bere (de sete) nu beau berea proprie, ci de import. Francezul a venit la noi sa faca afaceri, probabil doborat de taxele imense ale comunistilor.

-1 (1 vot)
AdrianSC
5.08.2021, 11:23:12

Un mare fas... marii creatori de bere artizanala din Romania n-au inteles un lucru elementar, legat de consumatorul de bere, care vrea: - sa fie bere din belsug, - sa fie rece, - sa fie ieftina. Cand intri pe piata cu o bere la 0,33 mai scupa ca berea nemteasca (in spcial cea bavareza) la 0,5, inseamna ca ai o problema legata de realitatea in care traiesti. Ca sa nu mai vorbesc despre idiotii care isi personalizeaza striclele... pai ce faci, nene, ma pui sa-ti platesc sticla?

-9 (9 voturi)
Modifică Setările