Buzău

articolul anterior articolul urmator

Al şaselea focar de pestă porcină africană, confirmat în judeţul Buzău

0
8 Nov 2018 14:24:34
Autor: Iulian Bunila

Criza generată de pesta porcină africană pare de neoprit, al şaselea focar fiind confirmat în judeţul Buzău. Probele recoltate trimise la laboratorul de analiză din Bucureşti au confirmat că animalele găsite moarte în gospodăria unui localnic din comuna Beceni erau infectate cu virsului pestei porcine.


Bărbatul a încercat să-şi trateze animalele fără a comunica starea lor către medicul veterinar din zonă. 

Atunci când simptomele pestei porcine au fost evidente, iar porcii au început să moară, gospodarul a anunţat autorităţilor ce se întâmplă.

Există suspiciunea că virusul PPA a fost adus în gospodărie de proprietar, care tranzacţionează animale. 

În faţa anchetatorilor, acesta a susţinut că virusul a fost adus fie un porc mistreţ, fie de un câine din gospodărie care ar fi pătruns în curte cu un os găsit pe câmp. 

Conform procedurilor, specialiştii din cadrul DSVSA Buzău au luat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiei, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiei afectate. 

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Buzău solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor din zonă pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi.

În judeţul Buzău, în acest moment, există şase focare de pestă porcină africană.

Între timp, vânătorii au primit dispoziţie să împuşte mistreţi. Cei mai mulţi porci mistreţi de împuşcat îi are Asociaţia judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, cu o cotă de 1.527 de animale. AJVPS Buzău a recoltat doar 315. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările