Amenajarea unui parc balnear, în planul de relansare a staţiunii buzoiene Sărata Monteoru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile buzoiene au planuri mari în legătură cu staţiunea balneară Sărata Monteoru, sperând ca prin realizarea unui parc  de  relaxare, cu centre SPA şi baze sportive, să relanseze activitatea turistică într-o zonă renumită pentru izvoarele cu apă sărată folositoare în tratarea afecţiunilor aparatului locomotor.

Parcul balnear din staţiunea Sărata Monteoru, proiect mai vechi al administraţiei judeţene, va fi construit în apropierea Minei de Petrol, pe o suprafaţă de peste 10 hectare. 

Consiliul Judeţean Buzău a aprobat, la sfârşitul anului trecut, tema de proiectare şi iniţierea procedurii de achiziţie a documentaţiei tehnico-economice.

Parcul balnear urmează a fi construit pe o suprafaţă de 10,52 hectare, la o distanţă de aproximativ 250 de metri de Mina de Petrol, un obiectiv declarat monument istoric, unic prin faptul că este singura mină din lume aflată încă în exploatare, din care ţiţeiul se extrage prin puţuri şi galerii adânci de peste 300 de metri. 

Imagine indisponibilă

Primăria intenţionează să realizeze aici şi un muzeu al localităţii, pentru a atrage cât mai mulţi turişti în zonă. 

”Noi ne dorim şi un muzeu în care cei de la OMV ar putea aduce câteva machete în jurul celebrei mine de petrol din Monteoru. Înştiinţăm astfel lumea ce valoare are acea mină de petrol, prima în Europa şi a doua în lume, care a fost infiinţată în 1920”, spune Ştefan Chircă, primarul comunei Merei.

Parcul va dispune de spaţii destinate tratamentelor balneo-medicale, centre SPA, precum şi de spaţii de cazare şi unităţi de alimentaţie publică destinate turiştilor care vor petrece aici un sejur mai îndelungat, ca şi celor care se vor afla doar în trecere. 

Centrele de tratament şi spaţiile de cazare urmează a se construi în mijlocul terenului aflat la dispoziţie, tot aici urmând a fi amplasată şi zona de distracţie, împreună cu spaţii amenajate pentru activităţi sportive de interior.

Nu vor lipsi nici vestiarele, duşurile şi nici zona de linişte şi relaxare, unde vor funcţiona, printre altele, centrele SPA. Proiectul prevede inclusiv amenajarea unor terenuri de sport şi parcuri de aventură, dar şi un amfiteatru, în partea sudică, unde se vor desfăşura activităţi culturale.

”Proiectul parcului balnear este la stadiul de proiect de fezabilitate. Nu l-am văzut însă am aflat că vor fi bazine interioare şi exterioare, bază sportivă pentru tenis de câmp, club, sală de bowling. E posibil şi un hotel, însă nu ştiu sigur. Oricum, dacă se vor face doar obiective pentru agrement sunt sigur că turiştii vor găsi cazări de calitate în staţiune”, declară Ştefan Chircă, primarul comunei Merei.

Imagine indisponibilă

Consilierii judeţeni au aprobat un proiect  ce vizează tema de proiectare a viitorului parc, precum şi demararea procedurilor de achiziţie publică a documentaţiei tehnico-economice, necesară îndeplinirii obiectivului. 

Amenajarea acestui parc balnear la Sărata Monteoru proiect mai vechi al administraţiei judeţene, urmează a fi pus în aplicare cu sprijinul financiar al guvernului.

Pentru a demara mai rapid finanţarea proiectului, conducerea Consiliului Judeţean Buzău anunţă că va iniţia demersuri către autorităţile centrale pentru ca staţiunea Sărata Monteoru să devină comună de sine stătătoare.

Localitate cu puţin peste 1.000 de locuitori, dar cu numeroase pensiuni sau proprietăţi private care aduc bani la bugetul local, prin taxe şi impozite, Sărata Monteoru este parte a comunei Merei. În primăvara anului 1989, Sărata-Monteoru fusese declarată comună de sine stătătoare, dar legea prin care s-a făcut acest lucru a fost abrogată imediat după Revoluţie. 

În decembrie 2005, în Monteoru şi Buzău a fost organizat un referendum simultan pentru aducerea staţiunii sub administraţia Primăriei municipiului Buzău, după modelul staţiunii Păltiniş de lângă Sibiu. Deşi votul localnicilor din Monteoru a fost favorabil, în municipiul Buzău prea puţini cetăţeni s-au prezentat la urne, iar referendumul nu a fost validat.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite