Albirea a două râuri din Buzău, fenomen inexplicabil. Reacţia firmei amendate pentru poluare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa de pe Călmăţui s-a albit din nou / sursa Răzvan Nicula
Apa de pe Călmăţui s-a albit din nou / sursa Răzvan Nicula

Doar câteva zile a curs apă limpede pe Negreasca şi Călmăţui. Joi, cursurile de apă s-au albit din nou, după cum relatează mai mulţi martori. Fenomenul, aparent inexplicabil, este investigat chiar de reciclatorul care a fost amendat după ce analizele au evidenţiat depăşiri ale unor indicatori de calitate a apei.

Reprezentanţii Green Tech, reciclatorul amendat de Apele Române pentru poluare, au transmis joi un comunicat de presă cu privire la fenomenul albirii apei pe cursurile pârâului Negreasca şi râului Călmăţui. 

„Împărtăşim îngrijorarea comunităţii cu privire la fenomenul care a dus la albirea apei pe cursurile de râu Negreasca şi Călmăţui. Încă de când a fost semnalat prima dată, am colaborat cu maximă transparenţă cu autorităţile, pentru a putea ajunge de urgenţă la o concluzie în legătură cu eventualele cauze, cât şi pentru a stabili cu exactitate impactul nostru în zonă”, transmit reprezentanţii Green Tech.

Aceştia menţionează că activitatea de reciclare pe care o desfăşoară la punctul de lucru Frasinu încă din anul 2002, care implică descărcarea în mediul acvatic a apelor uzate, s-a desfăşurat conform prevederilor autorizaţiei de gospodărire a apelor. 

Reprezentanţii Green Tech subliniază de asemenea că, în cazul de faţă, aşa cum reiese din raportul Administraţiei Bazinale de Apă Buzău – Ialomiţa, nu au fost înregistrate depăşiri la apa uzată epurată prelevată la evacuare din fabrică. 

De menţionat că, marţi, în urma analizei rezultatelor de laborator şi a constatărilor la teren Inspecţia Bazinală a Apelor a aplicat societăţii Green Tech o amendă de 75.000 lei pentru încălcarea prevederilor legale din domeniul gospodăririi apelor.

Au fost analizaţi 45 de indicatori, dintre care 31 prevăzuţi în normativul privind stabilirea limitelor de încărcare cu poluanţi a apelor uzate industriale şi urbane la evacuarea în receptori naturali.

”Având în vedere că SC Greentech SA foloseşte în procesul de epurare a apelor uzate tehnologice hidroxidul de sodiu şi sulfatul de aluminiu se poate presupune că valorile determinate pentru parametrii sodiu şi sulfuri provin din apa uzată evacută de această unitate, prin concentrarea /acumularea acestora în urma unor evacuări repetate într-un canal ce prezintă un volum mic (aproape spre deloc) de apă proaspătă/curată şi care nu asigură o curgere corespunzătoare”, a informat, marţi, Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa.

Filmare realizată pe 22 aprilie 2021, de R. Nicula, Smeeni.

După trei zile în care apa a curs limpede pe pârâul Negreasca şi râul Călmăţui, joi, fenomenul de albire a revenit, spun martori din Maxenu şi Smeeni. Schimbarea culorii apei este un mister şi pentru specialiştii firmei de reciclare, care susţin că substanţele din apa deversată nu ar trebui să genereze o asemenea reacţie.

”Ţinând cont de faptul că parametrii apelor descărcate din staţia de epurare a Green Tech sunt în limitele admise, dar pe cursul pârâului Negreasca şi râului Călmăţui s-au constatat depăşiri la o parte dintre indicatorii de calitate a apei măsuraţi, cauzele albirii apei rămân neclare. 

Ca urmare, conducerea Green Tech spune că va continua monitorizarea zilnică a fluxurilor de apă şi a iniţiat o analiză independentă din partea unui institut abilitat, urmând să obţină cât mai urgent posibil  informaţii şi date despre fenomenul în cauză.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Un tânăr din Buzău a fost reţinut pentru pornografie infantilă. Victima, o copilă cunoscută pe Facebook

 

Hoţii au pus ochii pe foişoarele de pe cea mai spectaculoasă şosea din Buzău

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite