Argument pro-vaccinare transmis de un medic din Buzău: „La secţia Boli Infecţioase nu avem niciun pacient vaccinat” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă adevarul.ro
Arhivă adevarul.ro

Valul patru al pandemiei de Covid-19 a fost extrem de agresiv iar specialiştii vin mereu cu argumente care susţin că vaccinarea rămâne singura armă în acest război. Cristina Răduţă, medic specialist Boli Infecţioase în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, spune că în ultima perioadă au avut nevoie de tratament în secţia sa numai pacienţi nevaccinaţi.

Medicul buzoian este de părere că ar trebui să fie o prioritate pentru cât mai multă lume prevenirea riscului de a dezvolta o formă severă a infecţiei SARS-CoV-2, care necesită spitalizare prelungită, care presupune administrare de oxigen, tehnică de ventilaţie invazivă sau non-invazivă şi risc mare de deces.

Pornind de la premisa că e mai bine să previi decât să tratezi, specialiştii transmit că vaccinarea rămâne singura armă capabilă să rezolve criza pandemică. 

„Diferenţa între un pacient vaccinat şi unul nevaccinat este că pacientul vaccinat are risc scăzut considerabil de a dezvolta o formă severă a infecţiei SARS-CoV-2, faţă de pacientul nevaccinat. În acest moment, în secţia Boli Infecţioase nu avem niciun pacient vaccinat, în condiţiile în care vaccinul este la îndemâna oricui, de luni întregi”, spune Cristina Răduţă, medic specialist Boli Infecţioase în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

Medicul buzoian transmite că doar un pacient din zece ar putea avea reacţii adverse dintre cele mai banale, precum durerea de cap, artromialgiile, durerile de muşchi, de oase, durere şi tumefacţie la locul administrării vaccinului, oboseală, febră, frison, sau febră şi frison.

”Dacă în cazul reacţiilor frecvente, vorbim mai ales de eritem sau înroşire la nivelul administrării vaccinului, în cele mai puţin frecvente vorbim de limfadenopatii, adică de inflamţia lanţurilor ganglionare, preponderent la nivel cervical, precum şi de insomnii”, explică dr. Cristina Răduţă.

În ceea ce priveşte reacţiile adverse cu frecvenţă necunoscută, medicul buzoian spune că acestea sunt extrem de rare. Aici se încadrează şi reacţiile de anafilaxie la persoane care nu aveau istoric de reacţie anafilactică şi miocardite sau pericardite. Orice persoană care a prezentat risc alergic sau istoric alergic este însă monitorizată minimum 30 de minute post administrare, conform recomandărilor OMS. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite