Buzău

articolul anterior articolul urmator

Artefact vechi de peste şase milenii, postat pe anunţurile de vânzări cu preţul de 3.000 de euro

4
31 Dec 2021 12:28:32
Autor: Iulian Bunila
Sursa IPJ Buzău
Sursa IPJ Buzău

După 25 de ani de la găsirea lui într-o pădure, un artefact preistoric a fost scos la vânzare de un buzoian la preţul de 3.000 de euro. Toporul din piatră, evaluat de specialişti ca fiind de la începutul epocii bronzului, a atras atenţia autorităţilor, care au decis să acţioneze înainte ca obiectul să-şi găsească un cumpărător.

În cursul lunii decembrie, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraş Pătârlagele au predat artefactul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Buzău, în vederea valorificării prin expunere în Muzeul Judeţean Buzău.
 
Obiectul a fost ridicat de poliţişti în data de 14 octombrie, în vederea indisponibilizării, de la domiciliul unui bărbat, din localitatea Valea Lupului, fiind un bun susceptibil a face parte din patrimoniul cultural naţional.
 
Poliţiştii s-au sesizat din oficiu, întrucât bărbatul postase pe mai multe platforme de vânzări obiectul din piatră despre care susţinea că ar fi un ”ciocan de luptă din epoca neolitică”, solicitând în schimbul acestuia suma de 3.000 de euro.
 
În urma demarării verificărilor, poliţiştii l-au identificat şi depistat pe cetăţeanul care postase anunţul, acesta precizând că ar fi găsit obiectul respectiv în urmă cu aproximativ 25 de ani, în zona de pădure a localităţii Valea Lupului, oraş Pătârlagele.  
 
 
Conform expertizei de specialitate făcută de Muzeul Judeţean Buzău, obiectul reprezintă un topor cu gaură de înmănuşare, bun cultural cu o vechime mai mare de 6.000 de ani, încadrabil într-o categorie de obiecte cu circulaţie largă în neo-eneolitic şi începutul epocii bronzului.
 
Conform Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, o persoană care găseşte întâmplător un bun cultural, are obligaţia de a preda bunul cultural mobil către primărie în termen de 72 de ore de la descoperire, în caz contrar urmând a fi aplicată sancţiune contravenţională.
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO 
 
Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

micheline micheline
31.12.2021, 13:08:11

Sa-si plateasca omul gazele si lumina vreo 2-3 luni. Atat !

+1 (1 vot)
constantin rebegea
31.12.2021, 14:00:35

ceva , ceva trebuie sa dea si statul, chestia asta cu obligatia suna a naibii de ineficient. si politicienii sunt obligati sa fie cinstiti si sa nu fure, si ce s-a ales ?

+3 (3 voturi)
NICHIDUŢĂ
31.12.2021, 15:03:59

Se dă! Se evaluează obiectul găsit și se dă gasitorului un procent din suma respectivă. Citisem legea, dar nu mai țin minte procentul. Dar de dat, se dă..

+2 (2 voturi)
GRIGORIU Grieg
1.01.2022, 18:25:54

O treime din valoarea artefactului se da ca bonus gasitorului, in Romania. Cum valoarea unei bratari dacice este mult mai mare decat valoarea aurului care il contine ar trebui macar sa asigure ca nu este topita si vanduta la pret de lingou (s-a incercat cu tezaurul de la Pietroasele). Dar problema este ca gasitorul trebuie sa fie de buna credinta. Braconierii care merg explicit sa caute artefacte arheologice sunt exclusi, ca si cei care nu au raportat in 72 de ore, trebuie cu adevarat sa-l gasesti din intamplare. Mai e si problema ca tipic aceste plati intarzie cu anii, Ministerul Culturii trebuie sa le faca si e printre primele ministere care la rectificarile bugetare i se taie din buget.

Modifică Setările