Asistenţii maternali renunţă la slujbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sumele primite lunar nu îi mulţumesc pe părinţii de împrumut în comparaţie cu responsabilităţile pe care le au. În cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău sunt angajaţi 263 de asistenţi maternali, care preiau copii din centre de plasament în schimbul unei indemnizaţii lunare de 750 de lei, bani la care se adaugă şi alocaţia lunară, care le duce veniturile până la 1.000 de lei.

O persoană poate primi atestatul de asistent maternal dacă a absolvit minimum zece clase, prezintă garanţii pentru a creşte un copil, soţul ori soţia şi copiii săi de peste zece ani cu care locuieşte şi-au dat acordul pentru a primi un nou membru în familie. În plus, viitorii asistenţi maternali trebuie să urmeze înainte de a primi copilul 120 de ore de formare profesională.

„Părinţii de împrumut" buzoieni au acum în grijă 445 de copii. Numărul micuţilor aflaţi în grija asistenţilor maternali este acelaşi cu cel de anul trecut, numai că numărul părinţilor a scăzut cu peste 20. Cei mai mulţi dintre aceştia au renunţat din cauza sumei primite în comparaţie cu responsabilităţile pe care le au. „În 2008 erau angajaţi 290 de asistenţi maternali, iar în 2009, 16 dintre aceştia şi-au retras singuri atestatele şi şi-au găsit alt loc de muncă, iar alte cinci atestate au fost retrase pentru că părinţii nu au avut grijă de micuţi. Din fericire, nu au fost înregistrate şi cazuri de rea purtare ale asistenţilor maternali profesionişti cu copiii aflaţi în îngrijire", ne-a declarat Carol Dinu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău.

Cei mai mulţi dintre copii nu au văzut niciodată chipul celor care le-au dat viaţă, iar alţii au avut şansa să îi vadă de câteva ori. În ciuda sorţii nedrepte, mulţi dintre copiii şi adolescenţii instituţionalizaţi au avut şansa să-şi găsească „părinţi de împrumut" care să îi îngrijească şi care să le ofere toată dragostea. „Eu sunt la mami Maria de doi ani şi nu o cunosc pe mama mea naturală. Eu cred că am avut noroc că m-a ales pe mine să mă crească că la ea acasă mă simt foarte bine", ne-a spus Elena, o fetiţă de 13 ani aflată în grija unui asistent maternal.

Mulţumirea venită din partea copiilor ar fi singurul avantaj pe care un „părinte de împrumut" le are, mai ales că cei 1.000 de lei pe care îi primeşte lunar sunt exact suma de care au nevoie pentru a le putea oferi copilului tot ce are nevoie, şi nu banii personali ai asistentului maternal. Din păcate, după împlinirea vârstei de 18 ani, copiii instituţionalizaţi sunt nevoiţi să se descurce singuri, să îşi găsească un loc de muncă, o locuinţă şi să-şi întemeieze o familie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite