Avionul pe care s-au şcolit sute de piloţi militari români, elogiat de personalul Bazei Aeriene Boboc VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: CER SENIN - Revista Forţelor Aeriene
Sursa: CER SENIN - Revista Forţelor Aeriene

Împlinirea a 35 de ani de la primul zbor al aeronavei IAK-52 în Forţele Aeriene Române a fost marcată de personalul Bazei Aeriene Boboc prin publicarea unui scurt videoreportaj dedicat avionului de şcoală pe care l-au pilotat sute de studenţi.

Avioanele IAK-52  au fost construite pentru şcoală şi antrenament. Realizate şi modernizate în ultimii ani la Aerostar Bacău, aeronavele sunt foarte utile în formarea viitorilor piloţi ai Forţelor Aeriene române.

Avionul a intrat în înzestrarea Forţelor Aeriene Române în anul 1985 şi este în dotarea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu”.

Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu” are ca misiune formarea şi dezvoltarea deprinderilor de pilotaj ale studenţilor din Academia Forţelor Aeriene şi ale sublocotenenţilor absolvenţi, precum şi ridicarea nivelului de instruire în zbor a personalului navigant propriu pentru îndeplinirea cu succes a misiunilor ordonate.

SURSA VIDEO: Baza Aeriană Boboc

Fabricarea IAK-52 a început în anul 1976, după un proiect aparţinând Institutului OKB Iakovlev din Moscova. Destinaţia iniţială a avionului a fost în exclusivitate pentru şcolile de antrenament militare.

Avionul este considerat foarte sigur, are o excelentă manevrabilitate şi un comportament deosebit în acrobaţie. Cabina este amenajată cu două posturi de pilotaj independente, cel din faţă fiind destinat elevului. 

Aparatura este de tip clasic pentru zbor de zi, având posibilităţi şi de zbor dirijat radio, prin radiocompasul ARK-15M. Fuselajul are o structură tip semi-monococă.

Vă mai recomandăm:

Bijuteria găsită la Pietroasele, veche de 1.600 de ani, care le oferă istoricilor o informaţie preţioasă

Satul lui Băieşu, la final de poveste. Mai puţin de 40 de suflete rezistă în cătunul dintre dealurile Buzăului VIDEO

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune  

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite