Azilul din Aldeni, sac fără fund pentru primăriile de sector

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că a primit anual peste un milion de lei din contractele cu primăriile de sector ale Capitalei, conducerea azilului privat din Aldeni, cercetată acum de procurori pentru rele tratamente, nu şi-a achitat niciodată obligaţiile către autorităţile locale. Proprietarul azilului are datorii către Primăria Cernăteşti, din cauza neplăţii taxelor şi impozitelor la bugetul local, de peste 200.000 de lei.

Primăriile sectoarelor 2, 4 şi 6 plăteau anual celor de la centrul din Buzău aproape un milion şi jumătate de lei. Ar fi trebuit să primească în schimb asistenţă medicală, cazare şi mâncare. Situaţia era însă alta, după cum o arată raportul unui control al Centrului de Resurse Juridice, în baza căruia Parchetul a început o anchetă.

Primăria Sectorului 2 are în acest moment 13 persoane internate în centrul din Aldeni. Pentru fiecare plăteşte lunar până la 2.000 de lei. Un calcul simplu arată că, în fiecare lună, în conturile căminului din Buzău intră cel puţin 23 de mii de lei. Anual, suma se ridică la peste 280 de mii de lei.

Sectorul 6 a plătit, la rândul său, celor de la Aldeni câte 2.500 de lei pentru cele 11 persoane trimise aici. Anual au fost viraţi către acest centru 330 de mii de lei. Vreme de aproape doi ani.

Primăria Sectorului 4 a avut cei mai mulţi oameni internaţi la Aldeni. E vorba de 30 de persoane pentru care s-au plătit 60 de mii de lei pe lună. Oamenii au fost transferaţi însă într-un alt centru din cauza reclamaţiilor rudelor celor instituţionalizaţi.

Fundaţia A.I Cuza care deţine aşezământul de la Aldeni unde Centrul de Resurse Juridice a descoperit că beneficiarii trăiesc în condiţii inumane se află de doi ani în proces cu Primăria Cernăteşti, din cauza neplăţii taxelor şi impozitelor la bugetul local, datoriile depăşind 200.000 de lei.

Viceprimarul comunei Cernăteşti, pe raza căreia se află căminul de la Aldeni, a declarat că a acţionat în justiţie fundaţia care deţine aşezământul, după ce proprietarul nu a plătit taxele şi impozitele locale, niciodată de când această unitate funcţionează pe raza comunei

.

”Fundaţia A.I Cuza care deţine aşezământul de la Aldeni se află din anul 2012 în proces cu Primăria Cernăteşti. Administraţia locală a acţionat în justiţie fundaţia care nu a plătit niciodată impozit pe clădiri şi terenuri, datoriile ridicându-se la peste 2 miliarde de lei vechi. Fundaţia a contestat suma calculată de Primăria Cernăteşti si a făcut o contraexpertiză contabilă în urma căreia a reieşit o datorie de 1,8 miliarde de lei vechi, sumă pe care a contestat-o în justiţie iar din luna decembrie 2012 procesul se judecă”, a declarat viceprimarul comunei Cernăteşti, Petrică Mârzea.

Mai mult, fundaţia care deţine azilul de la Aldeni nu deţine autorizaţie de construire pentru niciuna dintre clădirile în care locuiesc cei circa 90 de beneficiari. ”Această fundaţie a construit fără nici un fel de autorizaţie vreo cinci corpuri de clădire si de mai mulţi ani spune că va intra în legalitate, că ar avea un proiectant care ar lucra la întocmirea documentelor”, a adăugat Mârzea.

Parchetul Tribunalului Buzău a început o anchetă la Căminul din localitatea buzoiană Aldeni, unde sunt internaţi circa 90 de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi, în urma unor reclamaţii privind faptul că unii dintre ei ar fi bătuţi, legaţi de paturi, abuzaţi sexual, sedaţi sau obligaţi să muncească.

Aancheta a fost declanşată în urma unor plângeri formulate de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) şi depuse la Parchetul Buzău. Membrii acestei fundaţii au întocmit un raport privind situaţia de la căminul din Aldeni, în urma a două vizite făcute acolo – una în noiembrie 2013, iar cealaltă în februarie 2014. În raport se arăta că unele dintre persoanele cazate în azil – adulţi cu diferite grade de handicap sau persoane cu probleme sociale – ar fi bătute, sedate sau obligate să muncească şi ar trăi în condiţii inumane.

În schimb, proprietarul Căminului din Aldeni, Vasile Alexandru, susţine că beneficiarii sunt “trataţi mai mult decât bine”. “Avem kinetoterapeut, asistent social, doctor pe probleme psihice, psiholog, asistenţi de specialitate, medic generalist. Oamenii primesc tratament, dar nu că spun eu, există un doctor care spune că dacă trebuie să le facem tratament, le facem. Aceşti oameni nu sunt încuiaţi la prânz în camere, le cerem doar să rămână în cameră, pentru că se deranjează unii pe alţii. De ce nu vă spun că le dau şi bani de ţigări, că i-am dus în Deltă sau la mânăstiri?”, a spus Vasile Alexandru.

Citeşte şi: FOTO Împlinirea a 10 ani de la aderarea României la NATO, marcată în centrul oraşului Buzău

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite