Beneficiile dovleacului-şarpe: „În combinaţie cu ananasul devine o bombă de antioxidanţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste puţin timp, legumele din pieţe vor avea forme şi arome dintre cele mai neobişnuite. Dovleacul-şarpe şi-a făcut deja apariţia pe tarabe, ce-i drept răzleţ, din seminţe create la Staţiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău, unitate cu tradiţie în realizarea unor hibrizi de legume, prin amestecul unor soiuri autohtone cu plante aduse din alte părţi ale lumii.

După mulţi ani de muncă, cercetătorii buzoieni au reuşit să obţină ceea ce ei numesc dovlecelul-şarpe. Este lung de peste un metru, extrem de fraged şi poate fi consumat crud sau gătit. 

Este un soi cu multiple întrebuinţări. Dovleacul-şarpe poate fi folosit în alimentaţie, pentru consum, cu o aromă deosebită. Este un soi care poate fi privit însă şi ca plantă medicinală.

”Este mult mai aromat decât dovlecelul comun, mult mai productiv. Striaţiile şi aspectul uşor spiralat îi conferă denumirea de dovlecel-şarpe iar la noi se comportă foarte bine în cultură. De asemenea, forma de liană îi dă un aspect luxuriant şi de aceea poate fi folosit şi pentru pergole, dar şi pentru consum”, susţine Camelia Bratu, cercetător la Staţiunea Legumicolă Buzău.

Imagine indisponibilă

Leguma inedită este valoroasă datorită compoziţiei sale, bogată în sodiu, potasiu, elemente nutritive şi vitamine. 

”În Africa se regăseşte sub denumirea de roşie şarpe datorită faptului că, la maturitatea completă, pulpa acestuia prinde culoarea roşie şi este folosită în sucuri, în fresh-uri. Înlocuieşte foarte bine tomata autohtonă, având aceleaşi proprietăţi antioxidante, conţinut în licopen, vitamine. În combinaţie cu ananasul devine o bombă de antioxidanţi, deci e foarte, foarte sănătos”, spune Camelia Bratu, cercetător.
Imagine indisponibilă

Antioxidanţii sunt un complex de elemente nutritive şi enzime specifice care au rolul de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adică de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutând corpul să nu-şi distrugă propriile celule. 

Radicalii liberi, dacă nu sunt ţinuţi sub control de antioxidanţi, pot afecta sistemul imunitar şi pot duce la boli de inimă, pulmonare, mentale, degenerative, cancer şi îmbătrânirea prematură a organismului.

Imagine indisponibilă

Dovleacul şarpe creat la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Legumicolă Buzău a fost obţinut din încrucişarea unui dovleac chinezesc cu un castravete armenesc. Cercetătorii au reuşit să stabilizeze noua creaţie, astfel că în curând vor putea chiar să vândă seminţe pentru doritorii din ţară şi din străinătate.

”Într-un prim stadiu, seamănă la gust cu dovlecelul tradiţional, un pic mai aromat, iar când se maturează complet aduce la gust mai mult cu tomata, una foarte bine coaptă. Nu a apărut deocamdată în toate pieţele. Avem însă cultivatorii noştri pasionaţi care mereu ne solicită seminţe de dovleac şarpe iar dumnealor cu siguranţă au început să îl comercializeze”, spune Camelia Bratu.

Imagine indisponibilă

Ciudatul dovlecel şarpe poate fi folosit cu succes ca plantă ormanentală datorită florilor care au un aspect extrem de plăcut şi sunt foarte parfumate.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite