Boala Parkinson începe să afecteze din ce în ce mai mulţi tineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maladia Parkinson este considerată a fi una dintre cele mai grave la nivel modial, din cauza efectelor devastatoare pe care le are asupra oamenilor. Peste 70.000 de români suferă de această afecţiune iar, din păcate, numărul bolnavilor tineri este în continuă creştere.

Boala Parkinson este o afecţiune degenerativă a sistemului nervos. Aceasta apare, de obicei, în rândul persoanelor de vârstă mijlocie şi a celor mai vârstnici şi se manifestă, în principal, după vârsta de 60 de ani. Simptomele sunt exprimate prin mişcări lente, tremurul mâinilor, picioarelor sau a altor părţi ale corpului şi prezenţa gesturilor rigide.

Cercetările ştiinţifice arată că leziunea bolii Parkinson se găseşte în creier, în mezencefal. Celulele nervoase afectate sunt situate într-o zonă numită substantia nigra, care sintetizează dopamina ce permite controlarea mişcărilor. Când acest tip de celule nervoase mor, în proporţie de peste 80%, simptomele Parkinson încep să se manifeste. Pacienţii care suferă de Parkinson nu se vindecă total niciodată, dar se pot recupera astfel încât să ducă o viaţă normală.

Potrivit medicului Angela Mânăscurtă, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boala Parkinson ”Laleaua Buzăului”, în judeţul Buzău sunt peste 1.500 de pacienţi care suferă de această boală, însă numărul bolnavilor care nu au fost diagnosticati este mai mare. 

”În general, pacientul nu cunoaşte toate manifestările psihice din boala Parkinson şi atunci spune că e vorba ba de bătrâneţe, ba din altă cauză, şi de ce să mai dernajeze medicul cu această întrebare. Alţii refuză diagnosticul. Având impactul psihic foarte mare asupra lor, preferă se spună că poate nu e adevărat. Refuză să accepte la început apoi, documentându-se din materialele pe care le oferim noi, ajung să accepte”, spune medicul buzoian Angela Mânăscurtă. 

Cauza idiopatică a bolii Parkinson nu este cunoscută. De obicei, aceasta este legată de înaintarea în vârstă, de motive ereditare şi cele ale mediului înconjurător. Fără tratarea la timp, existenţa pacienţilor se va scurta semnificativ.

buzau

Conform unor studii, boala Parkinson începe să afecteze din ce în ce mai mult tinerii. Din 100 de pacienţi afectaţi de Parkinson, zece pacienţi au sub 40 de ani. Acest lucru ar putea fi cauzat de factorii genetici, poluare, infecţii, medicamente sau substanţe chimice. Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boala Parkinson ”Laleaua Buzăului”, dr. Angela Mânăscurtă, afirmă că ”circa 15% din persoanele bolnave de Parkinson sunt persoane relativ tinere”. 

”În România sunt circa 75.000 de persoane care suferă de această boală, dintre care 1.500 în judeţul Buzău. Ceea ce surprinde este că în ultima vreme au apărut cazuri la vârste de 20, 30 sau 50 de ani, în general la persoane relativ tinere”, spune dr. Angela Mânăscurtă.

Atât pacienţii, cât şi aparţinătorii se confruntă cu probleme grave, cum ar fi lipsa medicamentelor dar şi a echipelor de susţinere. Pentru pacienţi, un astfel de sprijin este esenţial, mai ales că simptomele bolii îi pot condamna la izolare. 

”Trebuie respectaţi pacienţii cu Parkinson. Trebuie să ne gândim că şi noi îmbătrânim iar odată cu ea ne pierdem din dexteritate, nu mai suntem atât de rapizi, nu mai gândim atât de rapid, nu mai avem atenţia atât de bună şi atunci, la momentul dat, când suntem tineri, dacă înţelegem şi promovăm înţelegerea noastră faţă de vârstnici atunci cred că primim şi noi mai târziu acelaşi respect”, spune medicul Angela Mânăscurtă. 

Pentru pacienţii care suferă de maladia Parkinson, Asociaţia ”Laleaua Buzăului” a înfiinţat o echipă de specialişti în recuperare, neurologi, psihologi şi psihiatri care să îi ajute în lupta cu boala. Are drept scop atât consilierea, cât mai ales sprijinirea în ceea ce înseamnă recuperare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite