VIDEO Unităţile militare din Buzău, platou de filmare pentru ”Paraşutiştii”, cu Florin Piersic şi Silviu Stănculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Stănculescu şi Florin Piersic
Silviu Stănculescu şi Florin Piersic

În 1971, militarii unităţilor de aviaţie şi paraşutişti din Buzău şi Bobocu au avut o misiune pe cât de neobişnuită, pe atât de plăcută. Ei au executat scenele cazone ale unui film românesc, prilej de a lucra alături de mari actori precum Florin Piersic, Silviu Stănculescu şi Emanoil Petruţ. Despre rolul din producţia ”Paraşutiştii”, Florin Piersic spune, de fiecare dată când are ocazia, că este unul dintre preferatele sale.

În ”Paraşutiştii”,Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români din toate timpurile, a interpretat rolul lui Luncan, un comandant intransigent de la o unitate de paraşutişti. Acesta îşi neglijează soţia şi fiul în favoarea meseriei. Un soldat pe nume Iuga, un subordonat cam timid, nu mai are curaj să sară din avion cu paraşuta din cauză că e certat de Luncan şi, după ce sare, se accidentează. Când îl vizitează la spital, Luncan o cunoaşte pe Nora, sora acestuia mai mare, o jucătoare de şah. Între Luncan şi Nora apare o poveste de dragoste la prima vedere.

„Cred că cel mai drag rol al sufletului meu a fost cel al colonelului Luncan din filmul Paraşutiştii.(...) Nu pot să uit un singur moment, acela când mi s-a dat brânci din avion!”, povestea actorul, într-un interviu acordat unui post de televiziune.

În amintirile despre episodul vieţii sale petrecut în Buzău, în 1971, cu prilejul filmărilor, a jucat un rol principal generalul Grigore Baştan, inventatorul paraşutei militare româneşti şi cel care a rămas în istorie după ce a sărit din avion cu fiul său, în vârstă de numai patru ani.

„De când am jucat în filmul <Paraşutiştii> nu mai stau bine cu partea de jos pentru că mi-au dat brânci din avion. Operatorul era într-o cuşcă de sârmă şi eu nu voiam să sar din avion. Grigore Baştan, Dumnezeu să îl odihnească, generalul care a inventat paraşuta BG 1 şi BG 2, mi-a zis: <Florine, sări că uite ce este jos!>. Jos, erau veniţi din tot Buzăul vreo 200-300 de oameni care se uitau pe cer să vadă cum sare Piersic din avion. <Domnule, fac orice dar nu pot să sar. Eu dacă mă uit în jos de la etajul 2, mi se face rău> , i-am zis. <Florine, este o senzaţie extraordinară. Eu am sărit cu băiatul meu de patru ani>, mi-a spus Baştan. <Lasă, domnu general, că băiatul nici nu a ştiut că a sărit. Eu nu am patru ani, am 40>, am încercat să îi explic. Când nu am fost atent, am primit un şut în fund de am căzut din avion. După aceea, abia am putut să merg timp de două zile”, a povestit Florin Piersic, pentru site-ul culturabuzoiana.ro.

Actorii stăteau la hotel, în Buzău, şi filmau cu militarii în tot judeţul

Unul dintre cei care au ajutat într-o mare măsură echipa de filmare sosită de la Bucureşti este generalul în rezervă Achim Alstanei, care pe vremea aceea era şef de stat major la unitatea de paraşutişti din Crâng, una dintre cele mai mari din ţară. Acesta îşi aminteşte că o lună de zile s-au perindat actorii printre militarii unităţii.

„Stăteau în oraşul nostru câte trei, patru zile pe săptămână pentru a filma în tot judeţul dar de cele mai multe ori soseau în unitatea noastră. Era o colaborare impusă de la un nivel superior şi în perioada filmărilor executam aplicaţii atât în unitate, cât şi prin judeţ, la Monteoru, Bobocu, special pentru acest film. Făceam salturi din avion sau plecam în aplicaţii în zonele pe care regizorul Dinu Cocea le alegea. Acum, nu cred că mai este posibilă o asemenea mobilizare a armatei pentru turnarea unui film”, spune generalul în rezervă Achim Alstanei.

Fostul şef de stat major îşi aminteşte că cele mai grele momente ale filmării erau cele din baza de antrenament la sol specific paraşutistilor. Achim Alstanei povesteşte amuzat cum a ezitat Florin Piersic să sară din trenajor, o construcţie înaltă de aproape zece metri, din care se simulează ieşirea paraşutistului din avion şi impactul la deschiderea voalurii.

„Florin Piersic trebuia să facă un salt împreună cu Silviu Stănculescu şi cei doi ar fi trebuit să se sincronizeze cumva ca să iasă scena. Reuşea să sară numai Silviu Stănculescu iar Florin Piersic rămânea în uşă, blocat. Îi spunea regizorului <Dinule, nu te supăra, eu sunt aşa mai fricos. Uite, acum sar, gata.>. De patru ori a eşuat şi abia după a cincea oară a sărit. Atunci a răbufnit şi le-a zis celor din echipa de filmare să nu-l mai supună la aşa chin”, povesteşte generalul în rezervă Achim Alstanei.

„Paraşutiştii” este un film de acţiune românesc, lansat pe marile ecrane în 1972 de Studioul Cinematografic Bucureşti. În regia lui Dinu Cocea, producţia îi are în rolurile principale pe Emanoil Petruţ, Florin Piersic şi Silviu Stănculescu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite