Buzăul a ajuns capitala rablelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sfert din maşinile înmatriculate de buzoieni au o vechime de peste două decenii.

Niciun alt judeţ din ţară nu are un procent atât de mare de vechituri printre maşinile aflate în circulaţie. 24 la sută din cele 74.000 de autoturisme înamtriculate sunt mai vechi de 20 de ani.

Chiar dacă pietonii sunt nevoiţi să facă zilnic slalom printre maşinile urcate pe trotuare iar şoferii se plâng că nu au un loc de parcare, mulţi proprietari nu renunţă uşor la maşinile vechi, chiar dacă nu le mai folosesc de ani buni. Este vorba de unii dintre posesorii celor 18.000 de vechituri de dinainte de 1990, aflate încă în circulaţie.

Nici programul rabla şi nici somaţiile emise de primărie nu reuşesc să-i determine pe proprietari să le transporte în alte spaţii private pentru a lăsa un loc liber de parcare. Reprezentanţii Primăriei spun că, atât timp cât nu se schimbă legislaţia, nu au niciun fel de pârghii.

"Este ca şi în cazul câinilor maidanezi. Degeaba avem noi voinţă să facem ceva, atât timp cât aceşti proprietari sunt protejaţi de lege. Le facem somaţii, îi ameninţăm cu amenzi, dar degeaba. Chiar de curând am avut un caz cu proprietarul unei rable, care nici măcar nu şi-a achitat impozitul şi care a câştigat împotriva noastră în instanţă, după ce am decis să-i ridicăm maşina. E o problemă pe care n-o putem rezolva deocamdată", a declarat viceprimarul Fănică Bârlă.

Proprietarii spun că principalul motiv pentru care nu se despart de Daciile vechi îl reprezintă valoarea sentimentală. "Sunt primele noastre maşini şi nu putem renuţa aşa uşor la ele. Îmi place să o ştiu lângă casă, cum a stat dintotdeauna. Chiar dacă nu circul cu ea, îmi plătesc impozitul şi sunt în regulă. Nu-mi convine să o dau pentru voucher, pentru că acum chiar că nu-l mai cumpără nimeni, iar bani de alta nouă nu am", a declarat a declarat Alexandru Mareş, unul din proprietarii celor 18.000 de maşini din Buzău mai vechi de 20 de ani.
Proprietarii de rable nu riscă mare lucru nici din punct de vedere fiscal, chiar dacă teoretic ar putea primi amenzi curprinse între 500 şi 1.500 de lei pentru parcarea în locuri interzise.

"Noi le facem notificări pentru a le ridica de pe domeniul public dar din punct de vedere fiscal avem foarte puţine pârghii. Impozitele sunt mici la maşini şi, chiar dacă nu le plătesc, nu avem cum să le punem sechestru pe rable. Trebuie să aşteptăm cel puţin un an fiscal ca să le emitem somaţii. Pentru că legislaţia e deficitară proprietarii primesc avertisment după această perioadă şi abia apoi o amendă. În cele din urmă plătesc impozitul şi nu avem ce să le facem", ne-a declarat Ion Gegea, directorul direcţiei economice din Primăria Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite