Cârnaţii de Pleşcoi, printre bunătăţile cu care România vrea să-i cucerească pe gurmanzii Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cârnaţii de Pleşcoi vor fi expuşi alături de alte produse tradiţionale la două evenimente de promovare a produselor alimentare româneşti la Bruxelles. Pe lângă carnaţii de Pleşcoi, reprezentativi din zona Buzăului, vor fi expuse şi zacusca de vinete, zacusca de fasole, povidla de Blăgeşti, dulceaţa de trandafiri, dulceaţa de cireşe negre, de gutui, Cozonac Domnesc din regiunea Moldovei.

Totodată, în cadrul celor două evenimente vor fi oferite spre degustare specialităţii de salamuri, cârnaţi, specialităţi ca ghiudem, babic, sortimente diverse de caşcaval cu piper, ardei, afumat şi neafumat, dar şi dulceţurile din gama Topoloveanca.

La origine, cârnaţii de Pleşcoi sunt produşi din carne şi seu de oaie, tocată cu barda, condimentată cu usturoi, cimbru, busuioc şi sare, umpluţi în membrane naturale de oaie şi afumaţi cu lemn de fag. Reţeta originală a fost modificată, alături de carnea de oaie folosindu-se şi carne de vită pentru a nu modifica gustul specific al cârnaţilor de Pleşcoi. 

Pe dealurile din zona Berca, la Curbura Carpaţilor, pământul este sărăturos iar asta frăgezeşte carnea mioarelor. Este explicaţia pe care o dau maeştrii bucătari gustului atât de special al produselor care se fac din carne de oaie. Şi tot datorită acestei particularităţi a solului, cârnaţii de Pleşcoi, prima marcă tradiţională înregistrată în România, sunt atât de căutaţi.

Cârnaţii de Pleşcoi au la bază carnea de oaie însă pot conţine şi carne de vită, mult cimbru, boia, ardei iute şi alte ingrediente pe care numai producătorii lor le ştiu. Odată atestaţi ca produs tradiţional pot fi vânduţi oriunde în Europa, iar cumpărătorii au certitudinea că ceea ce consumă este garantat de statul român.

La prepararea cârnaţilor de Pleşcoi se folosesc ca ingrediente principale carne de oaie (85%), carne de vită (15%), usturoi, ardei iute, sare, maţ subţire de oaie. Lipsa aditivilor, folosirea de mirodenii, conservanţi şi membrane naturale, fac ca produsele rezultate să rămână naturale şi sănătoase. Singurii conservanţi folosiţi sunt sarea şi fumul. La afumătoare se foloseşte lemn de esenţă tare, fără răşină.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite