Buzău

articolul anterior articolul urmator

Cât de vulnerabili sunt pacienţii cu diabet şi obezitate la infecţia cu SARS-CoV-2

4
13 Oct 2020 18:13:13
Autor: Iulian Bunila
Dana Marinescu este medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice
Dana Marinescu este medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice

În cazul persoanelor cu diabet zaharat care au contactat infecţia cu SARS-CoV-2 şi s-au prezentat la spital cu valori mari ale glicemiei, evoluţia bolii a avut un prognostic foarte grav. Dana Marinescu, medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul SJU Buzău, explică ce trebuie să facă un pacient cu diabet dacă se îmbolnăveşte de COVID-19.

Diabetul zaharat de tip 1 si de tip 2 sunt boli cronice, care necesită îngrijire pe tot parcursul vieţii, caracterizate printr-un status inflamator cronic. 

”Diabetul, în special însoţit de obezitate, se asociază mai frecvent şi cu deficite de micronutrienţi (vitamine şi minerale, precum vitamina D, vitamine din grupul B, antioxidanţi) ce au rol în susţinerea sistemului imun şi care sunt implicaţi într-o serie de reacţii ale sistemului imun”, spune medicul Dana Marinescu. 

Starea de inflamaţie este exacerbată în timpul infecţiei cu noul coronavirus, ceea ce duce la apariţia complicaţiilor severe, iar deficitele de micronutrienţi sunt asociate cu o creştere a virulenţei în astfel de infecţii. 

O altă explicaţie unanim acceptată, spune medicul buzoian, este raportată la dezechilibrul metabolic cronic, in special controlul glicemic slab. Un factor de risc major pentru evoluţia severă a pacienţilor cu diabet, obezitate si COVID-19 este şi vârsta, persoanele peste 65 de ani fiind mai vulnerabile.

Panica generată de acest virus afectează întreaga populaţie, nu doar persoanele care prezintă şi alte afecţiuni. Dacă o persoană cu diabet intră în contact cu acest virus, nu înseamnă că infecţia este iremediabilă. 

”Şansele de supravieţuire depind de la persoană la persoană. Ce trebuie să facă pacientul este să îşi urmeze în continuare tratamentul şi să aibă grijă la glicemi”, explică medicul Dana Marinescu.

Dr. Dana Marinescu oferă informaţii cu privire la semnele care pot sugera o infecţie cu SARS-CoV-2. Şi aici enumeră:

Tuse uscată persistentă mai multe zile;

Modificarea respiraţiei, fie prin resimţirea acesteia ca fiind dificilă sau lipsă de aer;

Gât uscat;

Durere/presiune persistentă în piept;

Febră persistentă;

Pierderea bruscă a gustului şi a mirosului;

Dureri de cap, tulburări digestive, scaune diareice, vărsături.

Medicul Dana Marinescu oferă câteva indicii şi în ceea ce priveşte momentul în care persoana bolnavă ar trebui să se adreseze medicului de familie, sau medicului curant diabetolog:

Când prezentaţi semnele de mai sus sau când acestea se agravează;

Când valorile glicemice sunt foarte mari sau foarte mici în mod repetat;

Când depistaţi corpi cetonici în urină;

Când urinarea este mai frecventă decât în mod normal (mai ales în timpul nopţii, aveţi o sete extremă indiferent de cantitatea de lichide consumată, gură uscată, dureri de cap, dureri de stomac, slăbiciune, stare oboseală marcată);

Când este necesară ajustarea dozelor de insulină/medicaţie/aport alimentar/carbohidraţi;

Când aţi rămas fără medicaţie sau consumabile;

Orice altă stare legată de situaţia dvs. (alte infecţii/răceli/vărsături/diaree) sau dacă nu vă simţiţi bine, indiferent de motiv.

Precauţii:

Să bea o cantitate de lichide suficientă. Hidratarea corespunzătoare, minimum 2 litri, preferabil apă! Dacă întâmpină dificultăţi în a se hidrata, la fiecare 15 minute să consume lichide în cantitate mică. Limitarea consumului de cafea/băuturi cu cafeină!

Nu renunţaţi la tratamentul pe care îl urmaţi curent, indiferent de tipul acestuia (antidiabetic, antihipertensiv, antidislipidemic). Dacă nu vă puteţi alimenta normal, sunaţi medicul diabetolog pentru reevaluarea medicaţiei;

Dacă valoarea glicemiei coboară sub 70 mg/dl, consumaţi alimente ce conţin carbohidraţi simpli, 15 grame: glucoză, miere, zahăr, sucuri din fructe, băuturi cu zahăr, bomboane/dropsuri şi verificaţi după 15 minute glicemia pentru a vă asigura că aceasta a crescut peste 70 mg/dl. 

Verificaţi şi valorile glicemiilor postprandiale (la 2 ore după masă) şi la ora 3 noaptea! Notaţi-le în jurnal şi comunicaţi-le medicului!

Dacă valoarea glicemiei este peste 250 mg/dl verificaţi prezenţa corpilor cetonici în urină şi sunaţi medicul în situaţia în care descoperiţi testul pozitiv!

Dacă folosiţi senzori de monitorizare glicemică şi aţi luat acetaminofen este bine să verificaţi valoarea glicemiei prin efectuarea unui test cu glucometrul.

Monitorizaţi tensiunea!

Monitorizaţi temperatura!

Recomandări specifice:

Reduceţi numărul de persoane cu care intraţi în contact;

Evitaţi contactul cu persoanele suspecte de infecţii respiratorii acute;

Reduceţi deplasările, reduceţi timpul petrecut în afara casei. Pentru cumpărături urgente desemnaţi o singură persoană;

Curăţaţi suprafeţele cu care vin în contact mai multe persoane cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool;

Nu utilizaţi împreună cu alte persoane aceeaşi veselă, aceleaşi haine sau prosoape;

Evitaţi să vă atingeţi faţa, ochii, nasul şi gura cu mâinile nespălate sau nedezinfectate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

kevin hoher
13.10.2020, 18:40:18

Bai, da voi doctori de la oras nu cunoasteti? Doar de-astia de la tzara? Vaslui, Buzau? Luati o carte de telefon daca d'aia de la oras nu cunoasteti sau nu va baga in seama.

+1 (1 vot)
ion carutasul
13.10.2020, 19:02:43

Sfaturile doamnei doctor sunt banale ! Mai grav este ca problemele de diabet sunt si in complicatiile altor boli cronice . boli de inima ,rinichi etc . Inainte de aparitia complicatiilor cred ca lumea medicala a ultimelor generatii au parcurs O DORMI O DORMIRE VISO_VISARE . Daca lucririle ar fi stat astfel si in tehnica ,științe .DOMNII MEDICI AR FI MERS AZI CU POSTALIONUL

+2 (2 voturi)
Constantin Gadea
14.10.2020, 09:59:20

SUNTETI CRIMINALI ! Au murit deja peste 5500 de cetateni romani, datorita pandemiei de coronavirus. Marea majoritate a celor disparuti sunt batrani. Cei care refuza: sa poarte masca, sa se spele pe maini, sa pastreze distanta sociala si sa evite zonele aglomerate cu oameni, sunt criminali, fiindca ne-au murit bunicii, ne-au murit parintii, am pierdut si rude apropiate si prieteni tineri, cu mult mai multi decat ar fi fost sa moara, daca toti respectam restrictiile impuse de molima. Pana in prezent au murit peste 5500 de cetateni din tara noastra, contaminati cu SARS-COV-2. Daca toti respectam cele patru reguli de evitare a imbolnavirii cu coronavirus, poate ca mureau pana azi numai doua mii. Restul, de 3500, i-ati ucis voi, netrebnicilor: care ati organizat petreceri pitite, cu zeci sau sute de participanti, si v-ati destrabalat, incalcand toate regulile, ca sa va razbunati pe presedinte, pe premier si pe Arafat. I-ati ucis voi, nesimtitilor, care ati organizat procesiuni de inmormantare cu sute de participanti ingramaditi si fara masca. I-ati ucis voi, preotii, care ati oficiat slujbe cu enoriasi nedistantati si i-ati miruit pe toti fara discernamant. I-ati omorat voi, cei care nu purtati masca in autobuze si in metrou, sau acoperiti numai gura. Sunteti ucigasi, toti cei care v-ati dus pe Litoral, la mare, si v-ati facut de cap, fara sa respectati nicio regula de protectie. S-au umplut de pacate cei care au organizat pelerinaje, fara sa tina seama de pandemie. Dar cei mai nenorociti, sunt cei de la PSD si cei de la Romania TV, care au organizat proteste de strada impotriva respectarii celor patru legi de protectie Au organiat proteste tafnoase, fara distantare si fara purtarea mastii. Asfel, Ciutacu, Korpos, Cretulescu, Sincai si Gheorghe, de la RTV, se straduiesc de cinci luni sa declanseze o rascoala impotriva lui Iohannis si a PNL, pentru a salva PSD-ul, si RTV a contribuit cel mai mult la inmultirea cazurilor de SARS-COM-2 in Romania.

Constantin Gadea
14.10.2020, 10:00:05

SUNTETI CRIMINALI ! Au murit deja peste 5500 de cetateni romani, datorita pandemiei de coronavirus. Marea majoritate a celor disparuti sunt batrani. Cei care refuza: sa poarte masca, sa se spele pe maini, sa pastreze distanta sociala si sa evite zonele aglomerate cu oameni, sunt criminali, fiindca ne-au murit bunicii, ne-au murit parintii, am pierdut si rude apropiate si prieteni tineri, cu mult mai multi decat ar fi fost sa moara, daca toti respectam restrictiile impuse de molima. Pana in prezent au murit peste 5500 de cetateni din tara noastra, contaminati cu SARS-COV-2. Daca toti respectam cele patru reguli de evitare a imbolnavirii cu coronavirus, poate ca mureau pana azi numai doua mii. Restul, de 3500, i-ati ucis voi, netrebnicilor: care ati organizat petreceri pitite, cu zeci sau sute de participanti, si v-ati destrabalat, incalcand toate regulile, ca sa va razbunati pe presedinte, pe premier si pe Arafat. I-ati ucis voi, nesimtitilor, care ati organizat procesiuni de inmormantare cu sute de participanti ingramaditi si fara masca. I-ati ucis voi, preotii, care ati oficiat slujbe cu enoriasi nedistantati si i-ati miruit pe toti fara discernamant. I-ati omorat voi, cei care nu purtati masca in autobuze si in metrou, sau acoperiti numai gura. Sunteti ucigasi, toti cei care v-ati dus pe Litoral, la mare, si v-ati facut de cap, fara sa respectati nicio regula de protectie. S-au umplut de pacate cei care au organizat pelerinaje, fara sa tina seama de pandemie. Dar cei mai nenorociti, sunt cei de la PSD si cei de la Romania TV, care au organizat proteste de strada impotriva respectarii celor patru legi de protectie Au organiat proteste tafnoase, fara distantare si fara purtarea mastii. Asfel, Ciutacu, Korpos, Cretulescu, Sincai si Gheorghe, de la RTV, se straduiesc de cinci luni sa declanseze o rascoala impotriva lui Iohannis si a PNL, pentru a salva PSD-ul, si RTV a contribuit cel mai mult la inmultirea cazurilor de SARS-COM-2 in Romania.

Modifică Setările