Ce este „iarba sfântă“ şi la ce poate fi utilizată. Românii vor avea acces la seminţe din toamna anului 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvia Sclarea este cultivată la staţiunea de cercetare din Buzău FOTO Iulian Bunilă
Salvia Sclarea este cultivată la staţiunea de cercetare din Buzău FOTO Iulian Bunilă

Salvia sclarea, considerată plantă salvatoare de către romani, se află în topul realizărilor cu care horticultorii de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău se mândresc. Cultivatorii din toată ţara vor avea acces la seminţele şi răsadurile acestei plante dulci şi aromate începând din această toamnă.

Salvia Sclarea, „iarba sfântă“ cum mai este cunoscută, este o plantă folosită ca remediu natural pentru o serie de probleme asociate cu sistemul nervos, sistemul hormonal şi secretor, virtuţile acesteia fiind renumite din cele mai vechi timpuri.

”Avem mai multe varietăţi, salvia medicinală, salvia ornamentală. Salvia sclarea este şi medicinală, şi ornamentală. În anul doi emite aceste tulpini florifere şi arată foarte frumos. Această varietate are o aromă deosebită şi un potenţial mare de producţie, o plantă care s-a adaptat foarte bine la condiţiile climatice ale ţării noastre”, declară Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău. 

Ceaiul de salvie, băut mai des, fortifică întregul organism şi ajută la vindecarea hipertensiunii arteriale, afecţiunilor intestinelor şi stomacului, ale măduvei spinării, inflamaţiilor căilor respiratorii, oboselii fizice şi psihice.

buzau

La Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură din Buzău se află de mai mulţi ani în ameliorare iar cultivatorii din toată ţara vor avea acces la seminţele şi răsadurile acestei plante dulci şi aromate începând din această toamnă. 

”Are o aromă deosebită, parfumată, plăcută în ceaiuri, în preparate culinare, în sucuri, mai mult în zona aceasta a băuturilor răcoritoare. Nu a fost cultivată pe scară largă în România deoarece este foarte puţin cunoscută. Am luat-o în studiu şi sperăm ca anul acesta să obţinem ceva seminţe şi să o extindem în cultură, atât sub formă de seminţe, cât şi de răsaduri”, spune Vânătoru.

buzau

Specialiştii o recomandă pentru foarte multe afecţiuni, în special pentru dureri ale oaselor

”Planta poate fi utilizată, aşa cum se ştie, în ceaiuri. Nu întâmplător romanii au botezat-o planta salvatoare. Specialiştii o recomandă pentru foarte multe afecţiuni, în special pentru dureri ale oaselor. O mai recomandă pentru imunitate, pentru digestie, deci, proprietăţile medicinale ale salviei sunt unanim recunoscute de lumea ştiinţifică”, declară Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău. 

Cercetătorul buzoian recomandă Salvia sclarea şi ca plantă ornamentală, ”care ar putea decora foarte frumos parcurile, jardinierele, curţile”. 

”Poate fi cultivată şi pentru aspectul plăcut al florilor. Se utilizează de la ea funzele, lăstarii proaspeţi, toate organele vegetative aeriene. Primăvara, lăstarii proaspeţi sunt foarte parfumaţi, iar pe măsură ce cresc îşi pierd din aromă, însă arată mai bine decorativ”, explică Vânătoru.  

Uleiul esenţial distilat din părţile aeriene ale Salviei sclarea este folosit pentru efectul calmant asupra sistemului nervos, pentru combaterea tulburărilor legate de ciclu având proprietăţi asemănătoare hormonilor feminini, iar în cosmetică acţionează pentru normalizarea secreţiei de sebum şi a transpiraţiei. 

Este apreciat şi pentru efectul drenant. Pentru parfumuri se foloseşte ca esenţă cu note florale, calde, fiind şi un bun fixator.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite