Ce lucrări trebuie să facă legumicultorii în grădină până la sfârşitul lui februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că este cea care face trecerea din iarnă în primăvară, februarie este o lună capricioasă pentru fermieri, din cauza fluctuaţiilor de temperatură de la o zi la alta. Făurar, aşa cum este numită în tradiţia populară, este luna în care fermierii îşi pregătesc utilajele pentru însămânţările de primăvară sau cei care nu au făcut lucrarea în toamnă pot executa arătura din ferestrele iernii.

Principala lucrare a lunii februarie, în legumicultură, este semănatul la culturile de tomate solar ciclu lung, tomate cherry solar, ardei gras, kapia şi gogosar în solar, vinete solar, comopida timpurie în câmp, ridichi de lună în solar, salată pentru cultura în solar şi gulii cultură timpurie în câmp.

De asemenea, se finalizează semănatul răsadurilor de ardei. Se fac lucrările de îngrijire la răsadurile de tomate solar ciclu scurt, ardei gras, kapia şi gogoşar în solar. 

La jumătatea lunii februarie, se trece la semănatul tomatelor ciclul scurt în câmp, ardei gras în câmp cultura timpurie. Atenţie, înainte de semănat se trece la dezinfectarea spaţiilor de producere a răsadurilor. 

De asemenea, începe semănatul pentru răsad la tomate timpurii în câmp şi se finalizează semănatul vinetelor pentru cultura în solar. 

La sfârşitul lunii februarie, începe semănatul răsadurilor de tomate vara-toamnă câmp, ardei gras şi kapia vara-toamnă în câmp, castraveţi ciclu I şi II, dovlecel cultură în solar, pepene galben în solar, ridichea de lună a III-a eşalonare, salată cultură în solar a IV-a eşalonare. 

În toată această perioadă, se fac lucrări de îngrijire la răsaduri. Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău este producător şi distribuitor de seminţe şi răsaduri pentru soiuri tradiţionale de legume şi hibrizi performanţi, adaptaţi climei şi solului din ţara noastră.

”Anul acesta avem mai multe solicitări la seminţe, la răsaduri, pentru legumele tradiţionale, precum tomata de Buzău 1600, varza de Buzău, ceapa de Buzău. Au venit şi alte solicitări pentru tomatele tigrate, vânăta albă, kiwano, salata iute, specii care au fost obţinute recent la Staţiunea Legumicolă Buzău”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău.
Imagine indisponibilă

Calendarul lucrărilor în legumicultură: 

• Se produc răsadurile şi se pregăteşte materialul de plantare pentru culturile timpurii (ridichi, spanac, salată, varză timpurie şi altele);

•Legumicultorii care au seră pot să înceapă plantatul tomatelor şi ardeiului, pentru cultura forţată;

•Tot în această lună, se pregătesc tuberculii de cartofi timpurii pentru pre-încolţire: are loc operaţia de dezinfectare, asigurarea condiţiilor pentru forţare, aerisire şi umiditate). Normele cantitative pentru forţare sunt de 250 kg/mp, ceea ce necesită 12-15 mp pentru un hectar de cultură.

•În această perioadă se execută pregătirea răsadniţelor pentru repicat. În acest sens, se vor face următoarele lucrări: se va pregăti amestecul de pământuri; se va dezinfecta amestecul( formalină 40%, soluţie 2-3 %, 30 l/mp, şi sulfat de cupru, soluţie 2-3%, 30l/mp.), care se lasă să acţioneze timp de 7 zile, cu un repaus de 14 zile, transport amestec (7 mp pentru răsadurile necesare la un hectar) şi umplut ghivecele sau confecţionat cuburi nutritive pentru repicat( 65-75 mii bucăţi pentru răsadurile necesare la un hectar);

•Tot acum se pregătesc răsadniţe pentru semănat tomatele timpurii, prin confecţionarea patului cald, cu dimensiuni de 56-60 cm grosime, în funcţie de condiţiile naturale, instalat tocurile, aşezet ferestrele, urmărind evoluţia temperaturii în răsadniţă;

•În ceea ce priveşte prepararea amestecului de pământuri, acestea pot avea diferite compoziţii, de exemplu: pentru tomate timpurii : 50% mraniţă, 25% pământ de ţelină, 25 % nisip;

•După ce sa încălzit se execută pregătirea amestecului în vederea semănatului; solul se mărunţeşte ,se nivelează, se marchează rândurile pentru semănat, după următoarele reguli: 5-6 cm distanţa între rânduri şi 0,15-1 cm adâncime;

•Urmează semănatul la 5-6 cm între rânduri şi 1-2 cm între seminţe pe rând. Epoca optimă de semănat pentru tomatele timpurii 20 februarie-1 martie. Norma de sămânţă este de 0,3 kg. de sămânţă pentru asigurarea răsadului necesar la un hectar, ceea ce înseamnă 60-65 de mii fire de răsad.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite