Cele mai amuzante nume de localităţi din România: Udaţi-Mânzu, Pleşcoi şi Căpăţâneşti din judeţul Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre cele mai amuzante nume de localităţi din România se numără şi câteva din judeţul Buzău. Localnicii au dovedit multă imaginaţie atunci când, cu multe secole în urmă, şi-au botezat aşezările Udaţi – Mânzu,  Pleşcoi sau Căpăţâneşti.

Udaţi – Mânzu este un cătun din comuna Smeeni, cu aproximativ 100 de locuitori. Numele amuzant al localităţii este o combinaţie între denumirile a două sate mai mari, Udaţi, din Smeeni şi Mânzu, din Cilibia, unde sunt cele mai apropiate comunităţi.

În monografia comunei Smeeni, apar informaţii despre originea numelui localităţii Udaţi

Locuitorii făceau parte din moşnenii Albeşteni, reveniţi după 1617 pe vechile vetre din care fugiseră, ce se vor aşeza mai jos de Albeşti, la circa 2 kilometri, într-o buclă mare şi leneşă ce o face Călmăţiulul spre est. Aici îşi vor face bordeiele pe locurile date de mănăstirea Banu, pe panta ce cobora spre Călmăţui, unde pătrundea apa prin bordeie, de unde se pare că provine şi numele satului, Udaţi, adică „cei udaţi", mai ales primăvara când apa pârâului se revărsa.

Mânzu este un sat din Bărăganul Buzăului, în comuna Cilibia, care a fost înfiinţat de familia Stoica, de felul lor ciobani din Munţii Buzăului. S-au aşezat pe aceste locuri prin anii 1700, iar numele satului ar veni de la mânzul complet negru dar care avea botul şi urechile albe. 

De altfel, este cunoscut faptul că în arealul geografic din care fac parte comunele Smeeni şi Cilibia creşterea cailor a fost şi este în continuare o îndeletnicire foarte răspândită. 

Un alt nume amuzant de localitate din România este Pleşcoi, o localitate din comuna Berca, pe malul stâng al râului Buzău în zona Subcarpaţilor de Curbură, cunoscută pentru cârnaţii şi babicul din carne de oaie care se prepară aici. Prima atestare documentară a localităţii datează din 15 iunie 1499 când domnitorul Radu cel Mare care dădea un hrisov de întărire boierului domniei mele, jupân Chicoş, cu fiii lui şi fiicele lui, anume Stanca şi Visa şi Rada cu fiii lor şi oricâţi fii sau fiice ce i-ar lăsa Dumnezeu jupânului Chicoş, ca să-i fie în Fîntînele şi în Plăcicoi şi în Gugeşti şi în Cîrnu şi Cerih şi în Mileşti, oricâte sînt părţile jupânului Chicoş şi ţiganii, anume Mîndrea cu copiii săi şi Dăluţa cu copiii săi, pentru că sînt acele sate toate şi ţiganii veche şi dreaptă ocină, dedină a jupânului Chicoş.

Printre cele mai amuzante nume de localităţi din România se numără şi satul Căpăţâneşti din comuna Mărăcineni, pe malul stâng al râului Buzău, la nord de oraşul Buzău. Aşezarea este veche de peste patru secole, un document despre existenţa satului Căpătâneşti fiind datat cu 16 iulie 1617. Despre originea numelui, sătenii cred că este legat de numele vreunui boier Căpăţână, care ar fi avut proprietăţi în acest loc. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite