Cercetătorul Costel Vânătoru, despre agresivitatea bolii olandeze a ulmilor: „Nu poate fi stăvilită pe cale chimică“ |  VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

Ciuperca agresivă care usucă ulmii din pădurea Crâng nu poate fi combătută decât cu drujba, spun specialiştii. Zece mii de copaci au fost însemnaţi pentru a fi tăiaţi până la sfârşitul anului.

Sunetul drujbelor răzbate din toate părţile până pe aleile parcului şi le creează oamenilor imaginea unei defişări masive.

Aproape toţi ulmii din pădurea Crâng dau semne ale infecţiei cu ciuperca Ophiostoma Novo Ulmi iar copacii care nu s-au frânt singuri până acum trebuie puşi la pământ de pădurari.

Semnele de îmbolnăvire a ulmilor din pădurea Crâng au apărut în urmă cu mai mulţi ani. Din momentul în care copacul este atacat de această ciupercă, apar şi dăunătorii de scoarţă care simt copacul bolnav.

”Aceşti dăunători atacă şi vedeţi cum copacul ajunge decojit. Din păcate, ciuperca nu poate fi stăvilită pe cale chimică iar singura soluţie este extragerea acestor exemplare atacate, ca să se stopeze dezvoltarea ciupercii şi sigur regenerarea naturală”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Gene Buzău. 

Cunoscută şi ca boala olandeză a ulmilor, infecţia s-a răspândit extrem de rapid şi afectează arbori de pe aproape 200 de hectare de pădure. Specialiştii nu au decât soluţia de a tăia toţi ulmii uscaţi.

”Tăierile, care nu sunt uniform distribuite, aşa cum nici specia nu este uniform răspândită în pădure, ci în anumite pâlcuri, au fost decise pentru a se evita atât răspândirea bolii cât şi pentru a nu reprezenta un pericol pentru populaţia care se plimbă atât în zonă cât şi în interiorul pădurii”, spune Constantin Moiseanu, director Direcţia Silvică.

Extragerea ulmilor bolnavi se va realiza până la data de 31 decembrie 2021, fiind marcaţi pentru tăiere un număr de zece mii de copaci.

Specialiştii Direcţiei Silvice Buzău cer prudenţă din partea persoanelor care ies în această perioadă la promenadă şi avertizează că, până vor elimina toţi ulmii bolnavi, există riscul ca aceştia să se rupă şi să provoace accidente. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite