Buzău

articolul anterior articolul urmator

Cercetătorul Costel Vânătoru, îndepărtat fără notificare de la şefia Băncii de Gene. Proiectul, estimat la 65 de milioane de euro

2
13 Dec 2019 12:14:26
Autor: Iulian Bunila
Costel Vânătoru a fost numit director al Băncii de Gene în 2019
Costel Vânătoru a fost numit director al Băncii de Gene în 2019

Cercetătorul Costel Vânătoru a fost îndepărtat de la conducerea Băncii de Gene din Buzău şi înlocuit cu directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu, scrie site-ului agrointel.ro. Vânătoru spune că nu a primit nicio notă despre schimbarea sa.

Conform agrointel.ro, demiterea lui Vânătoru ar fi fost necesară pentru a-i face loc lui Adrian Chesnoiu, care trebuie îndepărtat de la conducerea AFIR pentru a fi înlocuit de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Sorin Radu.  
 
”Nu am primit nicio notă despre schimbarea mea din funcţie. Banca de resurse genetice vegetale, care este în curs de amenajare, e un proiect de ţară, un proiect naţional, nu unul politic”, a spus Vânătoru, la aflarea pe surse a veştii că ar putea fi schimbat. 
 
Dacă va fi eliberat din funcţie, cercetătorul buzoian se va întoarce la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, unitate căreia i s-a dedicat în ultimele trei decenii. 
 
Banca de gene este o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. Crearea infrastructurii necesare înseamnă construirea unor spaţii speciale pentru activitatea de cercetare şi a unor celule cu temperatură controlată unde soiurile protejate vor fi păstrate pentru sute de ani. 
 
Sediul băncii de gene se află în Parcul Crâng din Buzău. Seminţele vor fi păstrate la temperaturi de la minus 20 de grade Celsius. O estimare iniţială a investiţiei arată că înfiinţarea băncii de gene ar putea costa în jur de 65 de milioane de euro. 
 
Costel Vânătoru este ”părintele” a mai multor soiuri noi de legume obţinute prin cercetare Costel Vânătoru lucrează de peste 30 de ani în horticultură. A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti şi este cercetător ştiinţific principal gradul II.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

ion damian
13.12.2019, 13:18:38

o mizerie facuta lui Vanatoru un om extrem de competent !

+1 (1 vot)
Camelian Propinatiu
15.12.2019, 11:59:25

Oricum, n-a prea rezultat nimic din vizita guvernului la Măgurele-Laser, care e culmea cercetării în RO.

Modifică Setările