Buzău

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cum a fost onorat de jandarmi în cadrul unui ceremonial impresionant un câine ajuns la pensie. Ce va face de acum încolo „colegul“ Ram

5
23 Sep 2019 10:43:49
Autor: Iulian Bunila

Jandarmii din Buzău i-au organizat un ceremonial de rămas bun unuia dintre cei mai loiali „colegi”, câinele Ram, ajuns la vârsta de pensionare. A activat în cadrul IJJ Buzău aproximativ 7 ani, iar de astăzi va merge acasă la conductorul său alături de care a lucrat în perioada cât s-a aflat în activitate.

 
În anul 2013, Ram, câine ciobănesc german, proaspăt "absolvent" al Centrului Chinologic de la Sibiu, sosea în curtea jandarmeriei buzoiene, mişcările rapide ale cozii trădându-i emoţiile noului început.
 
A urmat o perioadă frumoasă, a fost lângă jandarmi în sute de misiuni, a stat cu urechile ascuţite ţintind spre cer şi corpul arcuit, pregătit să intervină, dar a avut şi momentele lui de bucurie, trădate tot de coada jucăuşă. 
 
Luni nu a fost la fel de ţantoş ca de obicei. Urechile pleoştite, privirea tristă, coada nu mai avea chef de joaca. A îmbrăcat pentru ultima dată uniforma sa, hamul inscripţionat, şi a venit alături de colegii lui, jandarmii buzoieni, nu pentru a pleca într-o nouă misiune, ci pentru o ultimă defilare. 
 
Câinele Ram se retrage din activitate, iar Florin, partenerul său, îi va purta aceeaşi grijă, preluându-l acasă la el. De astăzi, în aplauzele întregii unităţi, Ram a devenit veteran jandarm.
 
 
În structurile Ministerului Afacerilor Interne, câinii folosiţi în serviciu aparţin, în cele mai multe cazuri, rasei Cobănesc German. 
 
Câinii specializaţi în patrulare-intervenţie sunt folosiţi pentru menţinerea, asigurarea şi restabilirea ordinii publice, blocarea grupurilor care se comportă agresiv, împrăştierea grupurilor turbulente, căutarea şi prinderea persoanelor care nu se supun măsurilor de ordine etc. 
 
Câinii de urmă sunt folosiţi pentru prelucrarea urmelor de miros pentru descoperirea de persoane sau obiecte, identificarea persoanelor pe baza mirosului unui obiect care i-a aparţinut, descoperit la locul faptei, şi alte misiuni care presupun prelucrarea şi exploatarea urmelor de miros.
 
În perioada de predresaj, la sediul unităţilor, se urmăresc realizarea ataşamentului între conductor şi câinele de serviciu, deprinderea cu numele, deprinderea cu zgarda/lesa, comenzile ”Aici!” şi ”Bravo!”, dezvoltarea curajului faţă de persoanele străine, mersul alături de conductor, raportarea de obiecte, deprinderea cu transportul în autovehicule, dezvoltarea simţului mirosului. 
 
După faza de predresaj, cuplul chinologic urmează cursul de specializare, în cadrul Centrului Chinologic din Sibiu. Cursul de specializare durează trei luni pentru specializarea ”patrulare-intervenţie” şi şase luni pentru câinii specializaţi în ”prelucrare urmă. 
 
Fiecare curs este structurat pe mai multe module, iar la finalul fiecărui modul câinele este evaluat, stabilindu-se dacă acesta corespunde sau nu specializării. Pentru menţinerea câinilor de serviciu în condiţii corespunzătoare, personalul care încadrează grupa de conductori câini servicii, execută zilnic antrenamentul acestora. În mod normal, un câine este menţinut în activitate timp de opt ani însă.
 
Procedura legală prevede faptul că, la sfârşitul perioadei de activitate, câinele de serviciu poate fi vândut prin licitaţie, urmând paşii obişnuiţi ai acestei proceduri. Dacă acesta nu îşi găseşte un nou stăpân, instructorul său îl poate primi în grijă, pentru tot restul vieţii, dacă acesta îşi exprimă dorinţa de a prelua câinele.
 
Inspectoratul de Jandarmi Buzău şi-a mărit rândurile, luni, primind în activitate 7 noi subofiţeri abia ieşiţi de pe băncile şcolii. Este vorba despre cinci băieţi şi două fete care vor activa începând de luni sub comanda şefului IJJ Buzău.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Mironov George
23.09.2019, 11:14:30

Când o freci pe la ceremonii religioase, meciuri de fotbal, tribunal aparand hotii de partid si de stat fata de furia poporului muncitor, gasesti timp si de paranghelii cu caini, cu maimute, samd. Daca ai munci la banda, dupa opt ore ai da din maini precum Charles Ceaplin dupa ce iesea din schimb ( ai da din maini inca doua ore dupa program).

0 (4 voturi)
Smeritu Pahomie
23.09.2019, 20:38:51

Jandarmeria-i cea mai infecta Arma Represiva plina de securistii criminali tortionari ai vechiului regim....de aia si bat cu atata ura fiind platiti de aceeasi #CIUMA ROSIE ce trebuie acum eradicata.....GATA......suntem in Europa....

-1 (1 vot)
Mihai Popescu
23.09.2019, 16:27:42

Ciinele primeste pensie speciala ?

0 (2 voturi)
daco getul
23.09.2019, 22:15:57

rezistentii care mereu sunt "high" nu gusta astfel de momente emotionante in care un patruped este elogiat pt serviciile aduse patriei romane. Rezistentii cu creierele iremediabil afectate de interzise traiesc in alta realitate.

Alexandru Preda
24.09.2019, 17:40:09

Tot respectul pentru cei care ii instruiesc pe acești câini. Respect și pentru partenerii acestor câini, care au conștiința și nu ii înstrăinează atunci când nu mai sunt apți de munca, ci ii iau acasă, asigurându-le o bătrânețe liniștită și ingrijindu-i. Ai noștri romani au început sa se lepede de proprii părinții, ce sa te aștepți sa poată privi un animal cu afecțiune.

Modifică Setările