Chirugia bariatrică, intervenţia care elimină kilogramele în plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Considerată cel mai eficient tratament al obezităţii morbide, chirurgia bariatrică are ca obiectiv scăderea ponderală durabilă, cu îmbunătăţirea stării de sănătate, diminuarea comorbidităţilor, creşterea bunăstării şi a calităţii vieţii pacienţilor.

Obezitatea este o afecţiune care rezultă din acumularea excesivă de grăsime şi are mai multe boli asociate, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, apneea în somn, dar şi probleme articulare.

O persoană este considerată supraponderală dacă, de exemplu, la o înălţime de 1.70 metri cântăreşte mai mult de 100 de kilograme. 

Chirurgia bariatrică presupune o serie de intervenţii chirurgicale laparoscopice care au ca scop reducerea excesului ponderal până la 100% şi vindecarea sau ameliorarea bolilor asociate. 

”Chirurgia bariatrică este acea chirurgie care se adresează pacientului cu obezitate. De aceea se mai numeşte şi chirurgia obezităţii. Este o chirurgie care se face pe cale laparoscopică şi necesită un număr destul de important de ani pentru a deprinde aptitudinile necesare. Este o chirurgie avansată, faţă de chirurgia generală”, spune medicul Sorin Velici, specialist chirurgie generală.

Tehnicile de chirurgie bariatrică vizează diminuarea ţesutului adipos, slăbirea, recăpătarea aspectului normal, uşurarea semnificativă a funcţiilor vitale, dispariţia sau ameliorarea importantă a maladiilor determinate de obezitate. 

”Chirurgia bariatrică nu înseamnă o singură intervenţie chirurgicală. Include un număr de tehnici chirurgicale care, de altfel, nu sunt noi. Ele au fost inventate acum câţiva zeci de ani dar noutatea este că în ultimii 20 de ani, datorită progresului tehnologic, aceste intervenţii se fac pe cale minim invazivă. Drept urmare, un pacient cu obezitate, cu un număr mare de kilograme în plus, are avantaje nete faţă de chirurgia deschisă”, spune medicul Sorin Velici. 

Pacienţii operaţi slăbesc treptat şi ar trebui să ajungă la o greutatea convenabilă în circa 8-12 luni. Dintre tehnicile chirurgiei bariatrice, cea mai folosită în ultima perioadă este operaţia de micşorare a stomacului.

”Practic, s-au selectat un număr de tehnici care sunt mai des folosite, cum ar fi micşorarea stomacului, operaţia gastric bypass, plicatura gastrică, plus inelul gastric la care în ultima vreme s-a renunţat fiind o intervenţie chirurgicală care este grevată de foarte multe complicaţii. Tehnicile chirurgicle pe care noi le putem aplica pentru a putea ajuta un pacient să slăbească sunt mai multe şi nu toate se aplică aceluiaşi caz”, explică doctorul Velici.

Intervenţiile chirurgicale se realizează pe cale laparoscopică, adică prin minimă invazivitate şi agresiune asupra ţesuturilor implicate, lucru deosebit de important pentru reuşita terapeutică finală la pacienţii obezi.

image

Beneficiul chirurgiei laparoscopice este major la pacienţii obezi, indiferent de patologia pentru care sunt operaţi. Tehnica aduce beneficiile chirurgiei laparoscopice: patru, cinci incizii mici, de până la un centimetru, durere redusă, externare în primele 48 ore de la intervenţie.

Durerea după operaţia laparoscopică este minimă, fiind în concordanţă cu limitarea la maximum posibil a traumatismului parietal. Pacientul se mobilizează rapid, se ridică din pat la câteva ore după operaţie, în câteva zile se întoarce la domiciliu şi în 1-2 săptămâni este complet integrat în mediul socio-profesional şi familial.

”Pentru a lua o decizie corectă adaptată cazului respectiv trebuie să ţinem cont de mai multe lucruri: vârsta pacientului, greutatea raportată la de două ori înălţimea, adică indicele de masă corporală, şi comorbidităţile pe care le prezintă pacientul. Nu în ultimul rând, sunt de luat în calcul şi eventualele măsuri pe care le-a luat în ultima perioadă de timp pentru a slăbi. De obicei, diete, întruniri cu medicul nutriţionist şi tot felul de conduite nutriţionale pentru a ajuta pacientul să slăbească, cuplate sau nu cu activitate fizică”, spune dr. Sorin Velici.   

       

Cine poate beneficia de procedeele bariatrice:

În 1991, Federaţia Internaţională pentru Chirurgia Obezităţii (IFSO) a stabilit criteriile de includere a pacienţilor candidaţi la aceste procedee:

- IMC 40 kg/mp sau mai mare;

- IMC 35-40 kg/mp asociat cu comorbidităţi importante;

- istoric al obezităţii de peste 5 ani;

- eşecul tratamentelor conservatoare medicale pentru obezitate;

- vârstă 18-60 de ani.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite